Heb je een 4wd jeep nodig voor Belize?

Belize is bij velen onbekend. Wat insider info over wat een verstandige keuze is qua vervoer is dan wel zo praktisch. Belize is zo groot als België dus je zou denken dat je best een eind kan komen met een Fiat Punto, maar is dat zo? Heb je een 4×4 nodig voor je rondreis door Belize? Lees er alles over in deze blog.

Om maar meten met de deur in huis te vallen: zonder twijfel JA je hebt een 4×4 nodig voor Belize. Nou dat is dan meteen de kortste blog ooit.

Duur, duurder, duurst

Wanneer je op vakantie gaat naar Belize en op wat autoverhuursites kijkt dan schrik je je waarschijnlijk een hartverzakking. Auto’s huren in Belize is ontzettend duur. Denk aan meer dan 100 euro per dag. Waarom dit zo duur is? Het schijnt dat importheffingen voor auto’s extreem hoog zijn in Belize. Tel daarbij op dat de auto’s behoorlijk te lijden hebben onder de wegen en het klimaat in Belize en je betaalt meteen de hoofdprijs.

Misschien overweeg je nu om dan toch niet die 4×4 te huren en ben je op deze blog belandt omdat je zeker wilt weten of een gewone auto huren een verstandig idee is. Ik kan daar heel kort in zijn; nee, dat is geen slim plan tenzij je jezelf echt heel erg wil beperken. Maar daarover later meer.

Rio Blanco Nationaal Park in het zuiden van Belize is prima te bereiken zonder 4×4

Infrastructuur Belize

Het wegennet in Belize is heel overzichtelijk. Er zijn drie hoofdwegen; western highway, southern highway en northern highway. Dit zijn de enige geasfalteerde wegen. De rest van de wegen zijn op z’n best gravel wegen maar meestal een hobbelige gatenkaas wat ooit een zandpad was. Zelfs in de meeste steden zijn een groot gedeelte van de wegen niet geasfalteerd.

Wat betekent dit dan in de praktijk?

 1. Als je lodge of hotel niet aan de snelweg zit, dan moet je sowieso over een zandpad er naar toe.
 2. Als je iets wilt zien in Belize dan moet je sowieso de jungle in (nationale parken, Maya tempels)
 3. Als het regent in Belize veranderen de meeste wegen in glibberige klei-platen

Op onderstaande afbeelding zie je de drie hoofdwegen in geel. De stippellijntjes op de kaart zijn geen wegen maar geven de provincie grenzen aan. Verdwalen is bijna onmogelijk. We reisden door Belize met enkel de kleine kaartjes in de Lonely Planet en de grote overzichtskaart van de autoverhuurder. Navigatie heeft nauwelijks functie in Belize. Eventueel kun je van tevoren de route in een offline navigatie app zetten voor de reiziger die weinig vertrouwen in zijn eigen kaartlees-kunsten heeft.

Rijden in de jungle

Toen wij in Belize waren in november waren een aantal wegen volledig onbegaanbaar. Zelfs een snelweg. De geasfalteerde weg tussen La Democracia en Dangriga was onbegaanbaar geworden omdat grote delen van de weg door een storm weggevaagd waren en daar mochten we dus ook niet komen met onze huurauto.

De jungle-weg naar de Maya tempels El Pilar bij de grens met Guatemala was heel slecht. De weg naar de Maya tempels Caracol kostte 30% meer tijd om af te leggen vanwege de toestand van de weg. Ongeveer de helft van onze overnachtingen waren op plekken waarvoor we eerst een half uur door rivieren en grote gaten in de weg moesten ploeteren om er te komen. Geen van deze routes waren heel verstandig om te doen in een Fiat Punto.

De weg om er te komen is geen gemakkelijke

Wanneer kun je toch zonder 4×4 in Belize op reis?

Is het dan onmogelijk om iets te zien van Belize zonder 4×4? Nee, het is mogelijk om op reis te gaan naar Belize met een gewone auto. Maar dan moet je wel compromissen maken wat betreft bezienswaardigheden. De volgende bezienswaardigheden die ik heb bezocht tijdens mijn reis aan Belize liggen aan een geasfalteerde weg:

 • Xunantunich Maya tempels
 • Blue Hole National Park
 • St Herman Cave National Park
 • Delen van Mayflower Bocawina National Park
 • Hummingbird Highway
 • Rio Blanco National Park
 • Guanacasta National Park

Wat je gaat missen:

 • Caracol Maya tempels
 • Mountain Pine Ridge National Park
 • Cockscomb National Park (Jaguar Reserve)
 • Big Rock Falls
 • Rio on Pools
 • Lubaantun Maya tempels
 • Rio Frio Cave

Daarnaast kun je niet het hele jaar door Belize bezoeken wanneer je geen 4×4 mee neemt. Het regenseizoen is een absolute no-go zonder 4×4. Het regenseizoen loopt ongeveer van juni tot december. En accommodaties die wat verder van de hoofdweg af liggen kun je waarschijnlijk ook niet meer bereiken, dus kies deze ook verstandig waar je gaat overnachten.

Caracol is niet te bereiken zonder 4×4

Conclusie

Is Belize alleen te bezoeken met 4×4? Nee. Maar veel van de mooiste hoogtepunten zul je niet kunnen zien zonder 4×4. Raad ik je aan om dan toch dat belachelijk hoge bedrag te betalen voor die huurauto? Jazeker. Je vliegt de halve wereldbol over voor een van de kleinste landen van Midden Amerika. Dan wil je niet constant compromissen moeten sluiten over waar je wel of niet heen kunt en waar je wel of niet kunt slapen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.