Welke elektronica is onmisbaar voor ultralight backpacking?

Dakine Trek II

Wanneer je met alleen handbagage wilt reizen kun je bij de meeste luchtvaartmaatschappijen maar een kilo of acht meenemen. Dat is niet veel dus moet je keuzes maken. Elektronica weegt over het algemeen aardig wat dus in deze blog mijn paklijst voor elektronica wanneer ik met alleen handbagage reis.

Laptop

Als je laptop echt niet thuis kan blijven (zoals tijdens al mijn werktrips) kies dan in ieder geval een ultrabook. Deze laptops zijn een paar maten kleiner maar kunnen nog steeds prima zware toepassingen aan wanneer je er eentje kiest met de juiste specificaties.

Ter vergelijking; een 17″ laptop weegt 3.000 – 4.000 gram terwijl een 13″ laptop maar 1.300 – 1.500 gram weegt. Dat scheelt 1,5 tot 3 kilo in je bagage. Nu denk je misschien meteen dat je dan ook met een verrot klein scherm zit? Ja het scherm is inderdaad kleiner, maar je hebt dan ook geen rughernia van een veel te zware laptop.

Supertip voor een extra groot scherm: neem een hdmi kabel mee

Met een hdmi-kabel sluit je je laptop zonder probleem in de meeste hotels aan op de tv. Slaap je in hostels of trek je met je camper door de wildernis dan heb je hier weinig aan, maar ik ga er maar vanuit dat de meeste reizigers – zeker wanneer ze werken – toch wel in hotels te vinden zullen zijn omdat je nou eenmaal ook goed internet nodig hebt om de meeste banen uit te kunnen voeren.

Ik neem ook altijd mijn draadloze muis mee omdat dit veel fijner werkt dan de mousepad in mijn laptop.

weekoverzicht digital nomad

Neem niet voor alles een los apparaat mee

Het is niet nodig om voor alles een apart apparaat mee te nemen wanneer je met alleen handbagage reist. Neem nou je telefoon;

 • Ik lees mijn boeken op mijn telefoon, dat scheelt weer een E-reader.
 • Ik download af en toe een luisterboek op mijn telefoon via Storytel (abonnementsdienst zoals Netflix, maar dan voor luisterboeken) voor als ik geen zin heb om nog langer naar een scherm te kijken en toch een boek wil “lezen”
 • Ik speel mijn muziek af met mijn telefoon, dat scheelt weer een Ipod.
 • Het is mijn wekker (ja serieus, ik kom soms mensen tegen die een losse wekker mee nemen op reis)
 • Mijn agenda van zowel mijn werk als privé staan erop, dat scheelt weer een papieren boek om mee te slepen.
 • Ik maak vrijwel al mijn foto’s met mijn telefoon. Check deze blog als je wilt zien hoe je met speciale lenzen voor je telefoon je foto’s op reis net even iets bijzonderder kan maken. Dat scheelt een spiegelreflex camera met losse lenzen en accu’s en een grote tas om al die cameramaterialen in te stoppen.
 • Ik gebruik mijn telefoon als navigatie (ja serieus, ik kom ook nog mensen tegen die met hun ouderwetse navigatie rondlopen)
 • En ik ben misschien geen volwaardige blogger, maar ik film dus zelden iets. Geen GoPro of andere action camera voor mij. Mijn mobiel is waterdicht tot 5 meter, dus die volstaat prima voor een foto van het fantastische koraalrif waar ik aan het snorkelen ben.

Dat zijn heel wat apparaten gecombineerd in hetzelfde toestel. Ik weet dat je dan ook iets aan comfort inlevert, maar heb je die aparte Ipod nou echt nodig? En moeten je Ipad en Ereader echt allebei mee?

Welke electronica is er onmisbaar?

 1. Om te werken heb ik altijd een externe harde schijf bij me als backup. Het internet is simpelweg niet voldoende op de plekken waar ik werk om superhip vanuit The Cloud te gaan werken.
 2. Valt een wereldstekker onder electronica? Wat mij betreft wel en het lijkt me logisch waarom deze onmisbaar is op reis. Kies voor zo’n handige multistekker waar je ook nog eens meerdere apparaten tegelijk op aan kunt sluiten.
 3. Ik geef aardig wat presentaties voor mijn werk en helaas is de projector/beamer zelden compatible met mijn laptop. Om dit te omzeilen heb ik twee oplossingen bij me; een HDMI naar VGA converter en een USB stick.
 4. Speciale lenzen voor mijn telefoon zodat mijn foto’s er net iets beter uit zien zonder dat ik daarvoor een grote camera mee moet slepen.

Een grote of kleine koptelefoon

Een koptelefoon is sowieso onmisbaar op reis natuurlijk. Al is het maar om die snurkende medepassagiers in je vliegtuig buiten te kunnen sluiten. Ik heb zelf een in-ear koptelefoon die het formaat heeft van een pakje zakdoekjes (Bose Quiet Comfort 20 Acoustic Noise Cancelling – zie onderstaande foto). Maarten heeft een grote hoofdtelefoon (Parrot Zik Wireless Active Noise Cancellation). De opbergetui die erbij hoort heeft het formaat van een medium eetbord. Daarom draagt Maarten zijn koptelefoon vaak om zijn nek wanneer we vliegen aangezien de opbergetui niet meer in zijn handbagage past.

Met een goede koptelefoon kun je ook in een café je eigen muziek luisteren of een online meeting bijwonen. Werk je veel online, dan is een koptelefoon met goede ingebouwde microfoon echt onmisbaar. Je bent zelf beter verstaanbaar, maar je kunt de andere partij ook beter verstaan. Daarnaast kun je dezelfde koptelefoon ook gebruiken voor je handsfree gesprekken in de auto of lopend door de stad (professionaliteit zal ik niet over oordelen 😉 ).

Ultralight backpacking
Laptop met lader, harde schijf, Bose headphones, splork (dat groene ding), Raboreader, oplader telefoon en lens voor op telefoon

Powerbank

Wanneer je al die apparaten als Ipods, Ipads, Ereaders, grote koptelefoons, extra wekkers, etc thuis laat dan heb je ook ineens heel wat minder apparaten om op te laden. De apparaten die dan overblijven, gebruik je dan voor bijna alles. Batterijleven wordt daardoor ineens veel belangrijker. Een powerbank op zonne-energie kan opladen terwijl je zelf druk aan het werk bent in de zon. Helaas is deze powerbank niet geschikt voor je laptop. Mijn laptop gaat tegenwoordig makkelijk een uurtje of zes non-stop mee dus de urgentie voor stopcontacten wordt pas aan het eind van een werkdag echt een probleem.

Elektronica in een paklijst

 • Laptop plus lader
 • Telefoon plus lader
 • Lenzen voor mijn telefoon
 • Externe harde schijf
 • USB stick
 • Powerbank, WakaWaka
 • Noise cancelling headphones
 • Wereldstekker (mocht die nodig zijn voor dat land)
 • HDMI kabel en HDMI naar VGA converter

Alle andere elektronica is overbodig wanneer je echt licht wilt reizen. Ik kan me voorstellen wanneer je tijdelijk naar het buitenland verhuisd en daar op een vaste plek zit, dat je dan meer mee neemt. Maar wanneer je constant onderweg bent en dus elke dag moet in en uitpakken, dat je dan echt het absolute minimale meeneemt. En dat is wat betreft bovenstaande lijst.

Welke elektronica kunnen jullie niet zonder op reis?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.