Citytrip Beijing: bezienswaardigheden, planning en handige tips

In de Lama tempel Beijing China

Een stad met net zo veel mensen als in heel Nederland. 17 miljoen Chinezen in een gebied wat een stuk kleiner is dan Nederland. In Beijing vindt je niet alleen heel veel Chinezen, maar ook heel veel historische bezienswaardigheden. In deze blog lees je alles over de mooiste bezienswaardigheden van Beijing en natuurlijk nog veel meer andere handige tips voor je citytrip naar deze metropool.

Chinese Muur

Als je in Beijing bent is een bezoek aan de Chinese Muur absoluut onmisbaar. Het is een van de Zeven Moderne Wereldwonderen. Het 6.259 kilometer lange bouwwerk is gebouwd als verdedigingslinie tegen de Mongolen. De Chinese Muur bestaat trouwens uit allemaal losse stukken. Ik dacht altijd dat het een aaneengesloten muur was, maar dat is dus niet zo.

De Chinese Muur ligt buiten de stad Beijing en is het makkelijkst te bezoeken met een tour. Doordat de Chinese Muur zo lang is kun je deze op veel verschillende plekken bezoeken. Al zijn niet alle plekken even spectaculair.

De Chinese Muur in Badaling

Zit je in tijdsnood, dan kun je het beste naar Badaling. Dit gedeelte van de muur ligt maar zo’n 70 kilometer ten noorden van Beijing vandaan en is gemakkelijk te bereiken. Omdat het zo dicht bij Beijing ligt, is het er vaak ook druk met toeristen. Een alternatieve locatie is Jinshanling. Dit is iets verder van Beijing, maar wel een stuk rustiger.

Entree: Badaling krijgt maar liefst 65,000 bezoekers per dag. Bezoekers moeten hun ticket online kopen via het officiële ticketsysteem. Online boekingen zijn ook mogelijk wanneer je Chinees spreekt of beter nog via een travel agency. Niet ideaal dus. Om die reden kan het handiger zijn om gewoon een tour te boeken.

Hoogseizoen (Apr. 1 to Okt.31)CNY 45
Laagseizoen (Nov. 1 to Mar.31)CNY 40
KabelbaanCNY 40 (enkele reis) CNY 60 (retour)

Belangrijk: neem de kabelbaan omhoog. Naar beneden kun je bij de meeste locaties kiezen uit wederom de kabelbaan, een doodenge rodelbaan of lopend naar beneden
GPS coördinaten Badaling: 40°21’33.5″N 116°01’11.4″E

De Verboden Stad

De Verboden Stad is het grootste paleizen complex ter wereld. Het paleis heet de Verboden Stad, omdat het 500 jaar lang niet toegankelijk was voor Chinezen. Eigenlijk is het een stad in een stad – volledig ommuurd en afgeschermd van de rest van Beijing. Het complex bestaat uit 980 gebouwen. De meeste gebouwen dateren uit de 18e eeuw en zijn op een enkeling na slechts van de buitenkant te bewonderen.

De Verboden Stad werd tussen 1406 en 1420 gebouwd. Je kunt een paar uur rond dwalen door de Verboden Stad. Omdat het een van de meest populaire bezienswaardigheden van Beijing is, is het er ook erg druk met toeristen. Wil je de touringcar groepen ontlopen, dan kun je het beste zo vroeg mogelijk gaan. Dat geldt eigenlijk voor elke populaire toeristische attractie wel.

De ingang van de Verboden Stad is aan de zuidzijde, maar je mag er aan verschillende kanten uit. Een aanrader is om de Noordelijke uitgang te kiezen. Als je vanuit daar de brug over het water neemt, kom je in het Jingshan Park (zie verderop in deze blog).

Entree: 50 yen (laagseizoen) of 60 yen (hoogseizoen)
Belangrijk: ga vroeg op de dag om de mensenmassa te ontlopen
GPS coördinaten: 39°54’58.5″N 116°23’50.0″E
Openingstijden: elke dag van 8:30 – 17:00 uur (16:30 uur van 15. okt tot 15. april) 

Plein van de Hemelse Vrede – Tian’anmén Square

Voor De Verboden Stad ligt het Plein van de Hemelse Vrede. Ook wel bekend als Tian’anmen Square. Het plein waar een miljoen mensen kunnen samenkomen en wat wordt gezien als het grootste plein ter wereld. De uit 1417 daterende Poort van de Hemelse Vrede was een van de toegangspoorten tot de Verboden Stad. Tegenwoordig is het het staatssymbool van de volksrepubliek en hangt op de voorkant een portret van voorzitter Mao.

Het is bijna altijd druk op het Plein van de Hemelse Vrede

Naast de toegangspoort tot De Verboden Stad vind je aan dit plein ook het mausoleum van Mao Zedong, een granieten obelisk, het Monument voor de Volkshelden, de Grote Hal van het Volk en het Nationaal Museum.

Het mausoleum – waar je het opgebaarde lichaam van Mao kunt bekijken – is gratis en dagelijks (behalve maandag) open tussen 8:30-12:00. Je mag geen tas meenemen, deze kan je wel opslaan maar daarvoor moet je weer lang in de rij staan. Het is altijd heel erg druk hier dus zorg dat je er vroeg en liefst zonder tas bent.

Entree: gratis
Belangrijk: om het mausoleum te bezoeken met je je paspoort meenemen

Op het Plein van de Hemelse Vrede Beijing China

Het Zomerpaleis

Aan de rand van de stad heb je het Summer Palace. Dit is dus wel een flink stukje rijden/reizen vanaf bijvoorbeeld het Plein van de Hemelse Vrede. Om de chaos, drukte, hitte, smog van Beijing een beetje te ontlopen, kan het Zomerpaleis met bijbehorend park een welkome afwisseling van al het grauwe beton zijn. Vooral de tuinen om het paleis zijn een must-see. Het Zomerpaleis was de plek waar de keizers de warmste maanden van het jaar doorbrachten. Het park is zo groot met zo veel bezienswaardigheden dat je inclusief tijd om er naar toe en weer terug te reizen zeker wel een dag zoet bent.

Entree: 50 yen (laagseizoen) of 60 yen (hoogseizoen) voor een through-ticket. Met dit ticket kun je overal naartoe binnen dit complex. Als je alleen naar het Zomerpaleis wilt betaal je 20 (laagseizoen) of 30 (hoogseizoen) yen.

Belangrijk: metrolijn 4 gaat naar het Zomerpaleis. In de zomer gaat er een boot vanaf de haven bij de dierentuin

Openingstijden: 6.30 – 18.00 uur
GPS coördinaten: 40°00’02.3″N 116°16’32.2″E

Tempel van de Hemel

Wil je Tai Chi zien of zelf mee doen? Kom dan vroeg in de ochtend naar de Tempel van de Hemel. De Tempel van de Hemel ligt in een groot stadspark. Naast de spectaculaire tempel zijn er in het park nog meer oude bouwwerken te bewonderen. Ik heb zelf helaas niet de gelegenheid gehad om deze tempel te bezoeken. Maar deze schijnt niet te mogen ontbreken in je bezoek aan Beijing (wat ie dus wel deed bij mij).

Entree: het park is gratis, maar wil je de tempel zelf bezoeken, dan is de entree 30 of 35 yen afhankelijk van hoogseizoen of laagseizoen

GPS coördinaten: 39°52’55.4″N 116°24’23.7″E

Openingstijden: de gebouwen in het park zijn open van 08.00 tot 17.00, maar het park zelf is open van 06.00 tot 22.00 uur.

Beihai Park of Jingshan Park of Zhongshan Park

Naast het park bij het Zomerpaleis of het park bij de Tempel van de Hemel heeft Beijing nog drie mooie parken; Beihai Park, Jingshan Park en Zhongshan Park. Er zijn trouwens nog veel meer parken (zoals Lianhuachi Park), maar dit zijn de bekendste en mooiste parken. Daarnaast liggen ze allemaal rondom de Verboden Stad, dus de perfecte uitvalsbasis wanneer je moe bent van alle tempels die je in de Verboden Stad hebt gezien.

Beihai Park is een van de oudste, grootste en best bewaarde oude keizerlijke tuinen van China. Het is bekend vanwege de Witte Pagode.

Jingshan Park is een heuvelachtig gebied in het centrum van Beijing. Het schijnt dat de heuvel in het park is ontstaan toen de grachten rondom de Verboden Stad gegraven werd en de grond hier werd gedumpt.

Zhongshan Park ligt vlak voor de Verboden Stad (links). Hier is het een stuk rustiger dan in Jingshan park. 

Entree: 5 yen (laagseizoen) of 10 yen (hoogseizoen) per park
Belangrijk: de parken hebben geen grasvelden om lekker languit op te liggen
Locatie: alle drie de parken liggen rondom de Verboden Stad.

Drum & Bell Tower

De Drum en Bell Tower staan op vrijwel elk toeristisch programma, maar ik vond ze zelf wat tegenvallen. Toegegeven dat het mooie gebouwen zijn, maar zo bijzonder nou ook weer niet. Wanneer je ze niet ziet op je trip naar Beijing dan hoef je er ook niet speciaal voor terug te komen.

Tijdens het keizerrijk had elke Chinese stad een bel– en een trommeltoren die boven de huizen uitstak. Wanneer de stad overvallen werd, werden die torens gebruikt om de inwoners te waarschuwen. Oh, en het was natuurlijk ook gewoon een klok die de tijd aan gaf.

Entree: gratis wanneer je ze alleen van buiten bekijkt, comboticket voor beiden is 30 CNY

Openingstijden: 09.00 tot 17.00 uur

GPS coördinaten: 39°56’26.3″N 116°23’45.1″E

Ming Dynasty Tombes

50 kilometer buiten Beijing, niet ver van een deel van de Chinese Muur en aan de voet van de Tianshou bergen, kun je de Ming tombes bezoeker. Hier liggen 13 keizers van de Ming Dynasty begraven. De Sacred Way – het pad richting de tombes staat vol met bijzondere beelden. En vooral ook beelden die zeer geschikt zijn om mee op de foto te gaan.

Entree: CNY 20 – CNY 130 afhankelijk van hoog- of laagseizoen en hoeveel tombes je wilt bezoeken.

Belangrijk: op dit moment zijn alleen Changling Tomb, Dingling Tomb, Zhaoling Tomb en de Sacred Way open voor bezoekers.

GPS coördinaten: 40°15’17.4″N 116°13’24.1″E

Openingstijden: afhankelijk van de tombe en hoog- of laagseizoen ongeveer van 08.30 tot 17.00 uur.

Diervriendelijk olifant knuffelen Beijing China
Diervriendelijk olifant knuffelen

Hutong

In Beijing vind je honderden, zo niet duizenden, hutongs. Hutongs zijn authentieke ommuurde wijken met smalle straatjes. De huizen bestaan vaak maar uit 2 kamers – net zoals onze Airbnb. Dit is voor veel Chinezen een reden om naar moderne appartementen en huizen te verhuizen want dan krijgen ze meer luxe en ruimte.

Voor de Olympische Spelen in 2008 werden veel hutongs ‘onzichtbaar’ gemaakt. Daarnaast zijn er door de jaren heen veel hutongs gesloopt vanwege de ongezonde leefomstandigheden. De hutong waar wij sliepen had bijvoorbeeld geen riool in de gehele wijk. Aan het begin van de wijk vind je daarom douches en wc’s voor mensen die dit niet zelf in huis hebben. Je kunt vast wel raden dat dit in bepaalde seizoenen makkelijk kan leiden tot gezondheidsrisico’s.

De bekendste Hutong in Beijing is de Nanluogo Xinag. Dit is wel een erg toeristische variant van een hutong. Overal westers eten en veel souvenirshops. Gelukkig zijn er meer dan genoeg andere hutongs om uit te kiezen als je daar geen zin in hebt. Check daarvoor eens deze website waar je over verschillende hutongs meer info kunt vinden.

Entree: gratis tenzij je er natuurlijk wilt slapen
Belangrijk: bezoek ook eens een andere hutong dan de bekende Nanluogo Xinag.
Locatie: we sliepen in een hutong met GPS coordinaten 39°56’06.4″N 116°25’11.7″E. Zeer de moeite waard qua sfeer.

Olympisch Park

Met elfduizend atleten, miljoenen bezoekers en een kostenplaatje van tientallen miljarden euro’s waren de Olympische Spelen in Beijing de grootste en duurste Olympische Spelen ooit. Hoewel de atleten de stad alweer verlaten hebben, kun je nog steeds het Olympische Park bezoeken. Geen idee waarom ik daar eindigde, want zo geïnteresseerd in sport ben ik niet, en eigenlijk ook niet echt in moderne kunst. Misschien wel vanwege de hele goedkoper vijfsterrenhotels rondom het Olympisch Park.

Voor mensen die wel van moderne kunst houden zijn de ‘Waterkubus’ – het Olympisch bad en het ‘Vogelnest’ – het Nationaal Stadion, wel grappig om langs te lopen. Als je in het olympisch bad wilt zwemmen, moet je eerst even drie baantjes zwemmen om je ‘Chinese zwemdiploma’ te behalen.

Entree: gratis tenzij het Nationaal Stadion wil bezoeken (50 CNY)

GPS coördinaten: 40°00’08.2″N 116°23’22.9″E

Lama Tempel en Confucius Tempel

Als je een tempel wil bezoeken in Beijing is de Lama Tempel een aanrader. Dit is de grootste Tibetaanse tempel buiten Tibet. De Lama Tempel heeft verschillende kleine tempeltjes op het terrein, waar je rustig doorheen kan wandelen. Foto’s maken is in deze kleine tempels verboden.

Bij elke tempel wordt er wierook aangestoken en gebeden. Vlakbij de Lama Tempel is ook de Confucius Tempel. Minstens even spectaculair als de Lama Tempel. In de Confucius tempel mag je binnen wel foto’s maken.

Entree: 30 yen per tempel
Belangrijk:

Openingstijden: 09:00-16:30 van april tot en met oktober en 09:00-16:00 van november tot en met maart.

GPS coördinaten Lama Tempel: 39°56’51.4″N 116°25’02.2″E (Confucius Tempel ligt aan de overkant van de straat)

Openbaar vervoer, transport, tuktuk en fietsen

Het openbaar vervoer is in Beijing goed geregeld. De metro is heel erg handig, snel en spotgoedkoop. Het bussysteem in Beijing is wat ingewikkelder, vooral omdat er zoveel busroutes zijn en buschauffeurs geen Engels spreken. Het is verstandig om je bestemming door je hotel/hostel in Chinese karakters te laten schrijven. Maar ook de gegevens van je hotel, voor de terugweg.  

Een andere optie is fietsen in Beijing. Dit is een ontzettend leuke manier om de stad te verkennen en de bekendste highlights af te gaan. Er zijn brede fietspaden naast de autobaan, maar het is redelijk chaotisch op de weg. Fietsen huren kan je bij bijna elk hostel, maar ook op straat zijn er genoeg mogelijkheden voor fietsverhuur.

Een tuktuk kun je overal aanhouden en is zeker voor de wat kortere afstanden erg goedkoop. Zorg ervoor dat je altijd vooraf een prijs af spreekt en dat je zeker weet de chauffeur je bestemming heeft begrepen.

Mijn eigen roze fietsje Beijing China
Op de fiets van mijn hele kleine Airbnb host door Beijing in China

Overnachten in Beijing

In Beijing is voor iedereen wel een accommodatie te vinden. Van de superluxe 5-sterrenhotels tot de Airbnb’s bij mensen thuis in een Hutong op 16 m2. Als je geen voorkeur hebt voor een bepaald hotel dan vind je normaal gesproken in de wijk van je voorkeur op het laatste moment nog wel een goed hotel. Tijdens Chinees Nieuwjaar en rondom 1 mei en 1 oktober (wanneer veel Chinezen zelf ook op reis gaan) is reserveren noodzakelijk.

Wij verbleven via Airbnb in een Hutong en in het Olympisch Park sliepen we in het zeer luxe Hotel Skylight CATIC.

Beste reistijd en duur van je bezoek

De beste maanden om Beijing te bezoeken zijn april, mei en september t/m november. In deze maanden zijn de temperaturen aangenaam en regent het bijna niet. In de winter kan het ijskoud zijn in Beijing en in de zomer verstikkend warm. Vergeet niet dat in Beijing iedereen met veel auto’s en erg vervuilende auto’s rijdt en dat door de ligging van Beijing en het gebrek aan regen en wind in sommige jaargetijden de smog ontwikkeling zeer extreem kan zijn. Probeer om die reden de zomermaanden te mijden.

Hoeveel dagen heb je dan ongeveer nodig?

  • 1 dag voor het Zomerpaleis 1 dag
  • 1 dag voor een bezoek aan de Ming Dynasty tombes en Chinese Muur
  • 2 dagen voor de bezienswaardigheden in het centrum van Beijing

Je bent dus al makkelijk vier – vijf dagen druk in Beijing. Beijing is echt een metropool waar je van wilt genieten. Nou ja, voor zover dat kan natuurlijk. De drukte is soms om gek van te worden en het is er echt vaak ontzettend smerig, maar je wilt natuurlijk niet China verlaten zonder de Chinese Muur of de Verboden Stad bezocht te hebben. Het verkeer is trouwens een nachtmerrie, dus reken voldoende tijd voor het verplaatsen van A naar B.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.