Bezienswaardigheden Letland; natuur, steden en cultuur

Letland; de middelste van de drie Baltische Staten. Het meest bekend vanwege Riga. Maar Letland heeft verrassend veel meer te bieden dan de hoofdstad alleen. Natuur, eindeloze bossen, ontelbaar veel meren en hele bijzondere bouwwerken.

Nationale Parken van Letland

Gauja National Park

Gauja Nationaal Park is verreweg het meest bekende en meest bezochte park van Letland. Er zijn verschillende hoogtepunten in dit nationale park.

  1. Kubesele Nature Trail. Startpunt van de trail is de Krimulda kerk (*is trouwens de oudste kerk van Letland). De trial is een rondje, dus je komt ook weer terug bij de kerk. Je komt langs grotten, wandelt langs steile rotswanden en passeert de Gauja rivier. Afstand 4.2 kilometer.
  2. Kerk Krimulda zoals hierboven al eerder genoemd.
    Adres: Krimulda Parish, LV-2144, Letland
  3. Cirulisi Nature Trail net buiten het dorpje Cesis. Twee routes: 2.7 kilometer en 4.6 kilometer. De start van de trails is bij de campsite “Žagarkalns”. 
  4. Sietiniezis rock is een spectaculaire zandsteen formatie. Ook gelegen aan de Gauja rivier loop je hier langs de rotswand waar je je kan vergapen aan zandsteengrotten en door het regenwater uitgesleten bijzonder vormen. Je kunt deze rots vinden tussen Valmiera en Janmuiza – ongeveer twee kilometer stroomafwaarts vanaf de Liepas Rock.
    Adres: Vaidava Parish, LV-4228, Letland
  5. Turaida kasteel. Hier kun je meer over lezen bij de beschrijving over het dorpje Turaida.
Gauja National Park Sietiniezis Rock Letland

Tervete nature park

Tervete Nature Park is vooral een heel fijn park om met kinderen naar toe te gaan. Het is een soort natuurlijke Efteling met houten sculturen, slingerpaadjes en bruggetjes over de Tervete rivier.

Ga met kleine kinderen naar het Fairytale Forest, de Playground of de Dwarf Forest. Of neem de Mother Forest’s Trail voor een tour langs niet alleen het Fairytale Forest maar ook langs kleurrijke posters die alles vertellen over wat er om je heen te zien is.

Te lui om te lopen? Of zijn je kinderen heel vervelend aan het worden? Spring dan op de Choo-Choo trein die rijdt zonder spoor. Meer info over de dienstregeling is te verkrijgen bij de ingang van het park.

GPS Coordinaten Tervete nature park: 56.487625, 23.372662

Kemeri Nationaal park

Kemeri Nationaal Park is in tegenstelling tot Gauja Nationaal Park juist geen oneindig bos, maar een gigantisch moeraslandschap. Op sommige plekken is het moeras even diep als een flatgebouw van twaalf verdiepingen. Door het moeras loop je over houten vlonders om ervoor te zorgen dat je niet in het moeras verdwijnt.

Er is een kleine ronde van 1.4 kilometer en een grote ronde van 3.4 kilometer. Bij de grote ronde heb je de mogelijkheid om een observatie platform te beklimmen vanaf waar je over een heel groot deel van het moeras uit kunt kijken.

GPS Coordinaten van Kemeri Bog Boardwalk: 56°54’45.6″N 23°27’34.9″E

Venta Rapid waterval

De Venta Rapid waterval is de breedste waterval van Europa. Deze is maar liefst 250 meter breed. Heb je altijd al eens vis tegen het water in willen zien springen? Dan kun je dat hier in het voorjaar doen wanneer de vis terugkeert naar hun geboortegrond.

GPS coordinaten van Venta Rumba Parish: 56°37’58.3″N 22°01’59.6″E

Stranden in Letland

Jurmala

Om de hoek bij Riga (slechts 20 minute rijden) vind je Jurmala. Dit is het Bloemendaal aan Zee van Letland. Er zijn veel spa’s te vinden voor modderbaden en medicinale behandelingen als ook veel goede restaurants.

Maar boven alles biedt Jurmala fantastische zandstranden. Jurmala ligt net als alle andere kustplaatsen een de Oostzee. Dit is bijna een binnenzee, dus er is nauwelijks golfslag. Op zonnige dagen biedt deze regio in Letland de perfecte plek voor helemaal alleen op het strand liggen. In dat opzicht is het absoluut geen Bloemendaal aan Zee.

Jurmala strand Letlanda

De noordelijke forten van Karosta

Karosta is een spookstad. Niet omdat het een verlaten stad is maar omdat het een verlaten oorlogsgebied is. Aan de kust vind je er diverse opgeblazen forten/bunkers uit de tijd van de Sovjet-Unie, wat zorgt voor een dramatisch beeld.

Adres: Northern Fort, Atmodas bulvāris 37, Liepāja, LV-3414, Letland

Karosta oorlogswrakken Letland
Karosta oorlogswrakken Letland

Liepaja strand

Liepaja is “de stad waar de wind is geboren”. Ik vond het nog wel meevallen met die wind als je de Noordzee gewend bent, of misschien had ik geluk met het weer.

In Liepaja heb je fantastisch mooie zandstranden. Kilometers aan uitgestorven strand. Geen schreeuwden kinderen, geen vliegers die op je handdoek neer storten, geen mensen die hun handdoek net naast je uitkloppen. Gewoon een strand voor jezelf. Toegegeven, de strandtent is dan ook meteen een heel stuk lopen, maar je wint wat en je verliest wat. Er zijn verschillende horeca gelegenheden bij de strandopgangen, maar daar tussen zijn geen faciliteiten te vinden.

Liepaja stranden Letland

Steden van Letland

Naast natuur en mooie stranden heeft Letland ook prachtige steden in de aanbieden.

Riga

Riga kan natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Niet alleen is het de belangrijkste stad van Letland. Het is waarschijnlijk ook de meest populaire stad in de hele Baltische regio.

Kuldiga

Kuldiga heeft wel wat weg van Venetië. Er loopt water tussen de huizen door en het is de plek waar je de breedste waterval van Europa kunt vinden (de eerder genoemde Ventas Rapids). Je vindt er zowel houten huisjes als stenen gebouwen met prachtige voordeuren.

Het lijkt alsof de tijd hier stil heeft gestaan. En dat vinden heel veel mensen want er worden hier geregeld oorlogsfilms opgenomen. Dus schrik niet als er overal Duitse vlaggen, of zelfs nazi vlaggen hangen. Hoogstwaarschijnlijk zijn het de opnames van een film.

In onderstaande blog van Stralend Schrijven vind je alle info die je nodig hebt voor je bezoek aan Kuldiga.

Rundale Palace and Museum

Dit doet toch wel het meeste denken aan Versailles (al moet ik toegeven dat ik Versailles nog nooit heb bezocht). Het lijkt wel alsof Letland van alles een soort alternatief heeft. Een Venetië, een Versaille, een oorlogsscene, een Middeleeuws kasteel.

Rundale Palace is ontworpen door dezelfde designer als de Hermitage in St. Petersburg. Daarmee is Rundale Palace een indrukwekkend stukje pompeuze overdadigheid. Hier waan je je weer in de oude tijden van Tsaren en rijkdom.

Adres: Pilsrundāle, Rundāle Parish, LV-3921, Letland

Turaida en het Turaida Museum Reserve

Letland is een land van oude tradities. Dit zie je het beste in Turaida Museum Reserve. Ik moet eerlijk toegeven dat ik ontzettend toeristisch vond. Er was ruimte voor een behoorlijke hoeveelheid touringcar bussen dus ik gok dat het er in de zomer erg druk is. Turaida kasteel is onderdeel van een openluchtmuseum met verschillende gebouwen om te bezoeken.

Entree is 3,50 euro in de winter en 6,00 euro in de zomer.
GPS coördinaten: 57010’56”N; 27051’1”E

Cesis

Cēsis is klein stadje en een interessante combo van hip en geschiedenis. Aan de ene kant kun je het oude kasteel en sommige kasteel ruïnes bezoeken en aan de andere kant zijn er talloze kleine cafeetjes om van al het beklimmen van de trappen bij te komen.

Adres kasteel: Pils laukums 11, Cēsis, Cēsu pilsēta, LV-4101, Letland

Cesis Turaida en Krimulda kasteel Letland

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.