Jaaroverzicht 2019; vertragen, schoonheidsidealen, weekoverzichten en liefde

Het is al weer een jaar geleden dat jullie voor het laatst een persoonlijke update kregen. Hoe is het met met de allerliefste konijnen in de wereld? Hoe is het met mijn relatie met Maarten? Hoe gaat het op mijn nieuwe baan? Maar eerst konijnenspam. Speciaal voor jullie een compilatie van de liefste foto’s van mijn allerleukste huisgenoten. 

Weekoverzichten komen weer terug

Vorig jaar: “in de afgelopen twee jaar deelde ik met jullie elke week een weekoverzicht. Dat zijn dus 104 weekoverzichten in totaal. “

Dit heb ik stop gezet op 1 januari 2019. Ik verveelde mezelf met mijn eigen weekoverzichten en was uitverteld. Maar ik mis het toch eigenlijk ook wel om ze te schrijven. Voor de weekoverzichten maakte ik elke dag een foto. Dat werden twee jaar aan herinneringen waar ik nog steeds met veel plezier doorheen blader. Nu ik de weekoverzichten niet meer maak, voelt het op de een of andere manier ook nutteloos om die foto’s te blijven maken. Ik maakte afgelopen jaar dan ook nauwelijks nog foto’s. Die rust had ik blijkbaar even nodig.

Maar door die rust realiseer ik me dat ik het schrijven van mijn weekoverzichten ben gaan missen. Vanaf 1 januari komen de weekoverzichten weer terug en houd ik jullie weer elke week op de hoogte van mijn mini-avonturen.

Werken, werken, werken

2016 vs 2017 vs 2018 vs 2019

2016201720182019
aantal dagen voor mijn werk in het buitenland82727357
aantal dagen prive in het buitenland0404338
totaal aantal dagen in het buitenland8211211695
aantal nieuwe landen die ik bezocht6321

2019 was ik minder van huis dan in 2018. Een aantal reizen werden omgegooid waardoor ik in sommige maanden ineens niet meer weg ging. En ik had veel inkomende bezoeken, waardoor ik misschien niet naar het buitenland reisde, maar ook niet in mijn eigen bed kon slapen. In bovenstaand overzicht heb ik alle hotelovernachtingen in Nederland niet meegeteld.

Ik ontdekte één nieuw land in 2019; Belize. Na al die jaren deze data bijhouden denk ik dat ik wel kan concluderen dat ik altijd ongeveer evenveel voor mijn werk weg ben en vakantie vier in het buitenland. Met wat lichte variatie.

Bij de Mayatempels in Belize

Hoeveel tijd bracht ik in het buitenland door per maand?

Hoe ziet zo’n reisjaar er dan uit wanneer je zo’n internationale baan hebt? In onderstaande grafiek zie je het aantal dagen die ik per maand door bracht in het buitenland gesplitst naar werk en privé. 

Gelukkig is werken niet het enige waar ik voor leef. Behalve werken deed ik nog veel meer.

Vertragen

Misschien wel het allerbelangrijkste dit jaar was vertragen. Door alle veranderingen in mijn leven de afgelopen jaren was er alleen maar onrust geweest. Ik verkocht het huis van mij en mijn ex waar ik al jaren niet meer mee samen was, trok in bij Maarten, Maarten werd ziek, meerdere relatie-crisissen, ik wisselde twee keer van baan en was af en toe niet helemaal zeker wat ik nou eigenlijk wilde in het leven. Het werd tijd om mijn leven eindelijk eens op te ruimen en te vertragen.

In de hysterisch schreeuwende maatschappij van tegenwoordig is het moeilijk om rustiger aan te doen. Maar eigenlijk is dat raar. Want wie vraagt me om zo druk te doen, of om me iets zo aan te trekken? Helemaal niemand. Alleen ikzelf. De realisatie dat ik het onrustig had gemaakt voor mezelf maakte het makkelijker om rustiger aan te doen.

Hoe ik het gejaagde leven van tegenwoordig wist te vertragen? Ik kocht na het terminale sterfbed van mijn Opel Tigra een retro auto die vooral heel fijn rijdt bij 100 km/uur. Elke ochtend naar mijn werk werd een feest. Ik genoot (en geniet) nog elke keer wanneer ik in de file sta en hard meezing met de radio terwijl ik over mijn vintage stuur naar de auto voor me staar. De file was ineens niet erg meer. Woon-werk verkeer werd elke keer een mini-roadtrip. Ik had totaal geen haast meer. Yep, ik had het niet gedacht, maar een langzamere auto leidt ook tot een langzamere mindset (of is het eigenlijk gewoon ouderdom?).

Minimaliseren

Maar daar hield het vertragen niet op. Ik besloot het huis verder op te ruimen. Ik verkocht alles wat we niet langer gebruikten waardoor de kasten steeds leger en leger werden. Ik trok elke dag kleding aan uit mijn kast die ik al een hele tijd niet meer aan had gehad om te zien of ik er nog gelukkig van werd. Als het me niet aan stond, dan ging het aan het einde van de dag in de kledingzak. En nee, ik vulde dat kledingkastgat niet op met allemaal nieuwe tweedehands kleding.

In 2018 hield ik bij hoeveel tweedehands kleding ik kocht of ruilde. Ik was eigenlijk best wel geschrokken hoeveel items dat waren. Ik had meer dan genoeg kleren om nog jaren mee vooruit te kunnen dus ik reduceerde mijn koopgedrag drastisch.

Tattoo verwijderen

What?!?! Ja, ik heb in 2019 een tattoo laten verwijderen. Waarom vraag je je misschien af? Ik had mijn tattoos toch nog helemaal niet zo lang? Wees gerust, ik heb niet al mijn tattoos laten verwijderen hoor. Ik ben super tevreden over de tatoeages die ik heb, behalve eentje.

Het volgende gebeurde; de artiest die de tatoeage zou zetten, zette deze uit de vrije hand. Al mijn vorige tattoos werden gezet met een door mij aangeleverd op maat gemaakt ontwerp. Maar niet deze keer. Ik leverde het ontwerp aan wat ze zelf tekende, rekening houdend met de spacing op mijn lijf, de vorm van mijn lijf, etc.

Toen ik daar stond te kijken naar het ontwerp, twijfelde ik. Precies daar – exact op dat moment – had ik aan de bel moeten trekken, maar dat deed ik niet. Ik dacht dat de artiest veel meer ervaring heeft met hoe iets het mooiste staat. Een beetje net als een kapper die je aanraadt om je haar in een bepaald model te knippen. Of een interieurarchitect die je aanraadt om die muur door te breken. Die mensen hebben ergens voor geleerd toch?

De artiest bracht me aan het twijfelen en dus zette ik een tattoo waar ik sindsdien niet 100% blij mee was. Een tattoo die voor mij nog steeds heel veel betekende maar die ook eigenlijk niet volledig bij mij paste. Ik besloot dat ik de tattoo aan wilde laten passen zodat ik deze de rest van mijn leven met tevredenheid kan dragen.

tattoo flower tatoeage bloemen

Schoonheidsidealen

Maar bij die tatoeage hield het sleutelen aan mijn lijf niet op. Ik schreef in 2018 al vaak genoeg in mijn weekoverzichten over de beugel die ik had. Mijn gebit in mijn onderkaak werd door de jaren heen steeds krapper (verstandskiezen en ouderdom en zo).

Ik wilde in eerste instantie mijn tanden die aan de wandel gingen een halt toe roepen en ze gewoon daar op hun plek vast zetten. Maar na overleg met de orthodontist raadde ze me aan – voor het langer behouden van een gezond gebit – om alles op de plek te zetten waar het eigenlijk hoorde. Dus ik kreeg alsnog een beugel (het is nooit te laat om een puber te zijn 😉 ).

In 2019 was het eindelijk zo ver dat deze beugel eruit mocht. Ik had een perfecte tandpastareclame lach terug gekregen voor al die bezoekjes aan de afdeling Tandheelkunde in het Radboud Medisch Centrum.

Tandpasta lach te paard in Belize

Wat is er geworden van mijn plannen?

Ik had in mijn jaaroverzicht 2018 allerlei plannen geschreven voor 2019. Wat is er geworden van al die plannen?

 • Een nieuwe yogaretreat; check.
  Ik reisde met Maarten naar Frankrijk voor yoga. Doel gehaald. En nog steeds even enthousiast, dus ook in 2020 reis ik weer af naar een mooie bestemming om aan mijn lijf te werken.
 • Een nieuwe paardrijvakantie; check.
  Ik reisde voor de tweede keer in 2019 naar Frankrijk voor een ontzettend zware paardrijvakantie. Ik reed mee op een trainingskamp voor endurance paarden en reed minstens 40 a 50 kilometer per dag. Ik had de tijd van mijn leven. Zulke fijne paarden, zo’n mooie omgeving en zo’n hoog trainingsschema.
 • Ik wil met Soura eindelijk die 50 kilometer gaan rijden; whoop whoop het is gelukt!
  Ik heb ontzettend veel getraind en uiteindelijk een 50 kilometer gereden. Waarom dat zo’n prestatie is terwijl ik zes dagen achter elkaar in Frankrijk precies zulke afstanden reed? Nou, stel je het volgende voor:

Ik ben Max Verstappen. Soura is een Opel Corsa. Die paarden in Frankrijk zijn echte Formule 1 auto’s. En ik ga dan proberen met een Opel Corsa een Formule 1 wedstrijd te winnen.

Ik moet dus keihard werken om een 50 kilometer te rijden met Soura. Een 50 kilometer op Soura is fysiek gezien het equivalent van een 120 kilometer op een comfortabel paard. Door onze nieuwe trainingstechniek waren we na 50 kilometer beiden nog superfit. Dus wie weet komt er nog een keer een 60, 70, 80 kilometer rit.

 • Ik wil weer met vrijwilligerswerk beginnen; nope, niks, nada. Er is helemaal niks van dat plan terecht gekomen.
 • Naar een onbewoond eiland met palmbomen en kokosnoten; hell yeah!! Ik ging met Maarten naar Belize waar we een paar dagen tussen allerlei onbewoonde tropische eilanden met een boot rond hopten om te snorkelen en te genieten van de fantastische uitzichten.

Wat was nieuw in 2019?

Eigenlijk was er niks nieuw in 2019. Ik ben niet van baan gewisseld, ben niet verhuisd, heb geen nieuwe huisdieren gevonden in het bos, heb geen nieuwe hobby opgepakt.

Retro Volkswagen busje kamperen Zeeland
Onze eigen “into the wild” foto. Wij hebben het alleen wel overleefd in de wildernis van Zeeland

Dieptepunten van 2019

Was 2019 net zo zwaar als 2018? Nee zeker niet.

Relatiecrisis

Hoe is het afgelopen met de relatiecrisis tussen Maarten en mij? We zijn nog bij elkaar. Maarten is weer aan het werk. En we hebben zelfs besloten om dit met alle mensen die iets voor ons betekenen te gaan vieren!

We gaan niet trouwen. Dat heeft Maarten al eens gedaan. Maar we gaan wel de liefde vieren. Hoe? Daar lees je alles over in de weekoverzichten van 2020.

Wat brengt de toekomst?

In 2020 ga ik nog meer reizen. Ik heb zoveel ideeën, zoveel plannen en zo weinig vakantiedagen. Hieronder mijn wildgroei aan ideeën. Mezelf kennende verander ik daar nog wel duizend dingen aan.

 • Een nieuwe yogaretreat in Turkije, zeilend langs de Turkse Riviera, proberen om weer wat soepeler te worden.
 • Een nieuwe paardrijvakantie in Portugal. Niks kan die reis in Frankrijk overtreffen, dus ik ga iets totaal anders doen. Ik ga op van die echte dressuur hengsten leren hoe je wel dressuur rijdt.
 • Onze Midlife-Retirement-Roadtrip komt elk jaar een beetje dichterbij dus we gaan verder met testen, proberen, plannen en fantaseren over wat we eens gaan doen op ons tussentijds pensioen. Dit jaar testen we onze potentiële camper tijdens een weekend Ardennen.
 • Een rondreis door het Andesgebergte van Argentinië. Misschien zelfs wel te paard de Andes over trekken. Ik ben heel benieuwd of Argentinië kan tippen aan het fantastische Belize.
 • Een bestemming van mijn bucketlist afstrepen. Ik ga naar Egypte!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.