Citytrip Brussel; bezienswaardigheden, hoogtepunten en handige tips

Koninklijke Sint Mariakerk Brussel België

Brussel; de hoofdstad met een gespleten persoonlijkheid. Hoofdstad van België en hoofdstad van Europa. Zowel Franstalig als Nederlandstalig. Een nachtmerrie qua verkeer en met de nodige multiculturele problemen. Maar Brussel heeft meer te bieden dan deze schizofrene tweestrijd. In deze blog de mooiste bezienswaardigheden van Brussel.

Manneke Pis

De bekendste inwoner van Brussel is Manneke Pis. Het is eerlijk gezegd ook een van de grootste teleurstellingen van Brussel. Al kun je het nauwelijks groot noemen. Je loopt er makkelijk voorbij, was het niet dat het er meestal helemaal zwart ziet van de mensen die een foto willen maken van het beeldje. Wanneer je dit beeld mist op je citytrip Brussel dan zou ik daar niet heel rouwig om zijn.

Entreegelden: geen
Openingstijden: geen
Adres: kruising Stoofstraat en Eikstraat, Brussel

Manneken Pis Brussel België

Kathedraal van Sint-Michel en Sint-Goedele

Een grote kerk die in zijn geheel maar moeilijk op de foto te krijgen is. Op onderstaande foto zie je de voorkant, maar er zit nog een ontzettend groot stuk aan vast.

Helaas is de binnenkant van de kerk door de Franse Revolutie een groot deel van zijn charme en rijkdom kwijt geraakt. De buitenkant is spectaculairder dan de binnenkant. Desalniettemin is alleen al vanwege de buitenkant deze kerk de moeite van het langs wandelen waard.

Entreegelden: gratis
Openingstijden: 07.00 – 18.00, zondag 13.00 -18.00
Adres: Sinter-Goedelevoorplein, Brussel

St-Michiels en St-Goedelekathedraal Brussel België

Het Atomium

Na het Manneken Pis is het Atomium misschien wel de andere meest bekende bezienswaardigheid van Brussel. Waren mijn verwachtingen te hoog of is dit eigenlijk ook gewoon een lelijk gebouw?

Misschien dat tijdens de Wereldtentoonstelling van 1958 dit een spectaculair gebouw was, maar tegenwoordig vind ik het vooral een smoezelig, deprimerend bouwwerk.

Je kunt het Atomium trouwens ook van binnen zien en naar de hoogste bol gaan om vanaf daar over Brussel uit te kijken.

Entreegelden: 15 euro als je erin wilt, gratis wanneer je alleen komt kijken vanaf beneden
Openingstijden: 10.00 – 18.00 (als je erin wilt)
Adres: Atomiumplein 1, Brussel

Atomium Brussel België

Jubelpark

Brussel heeft best veel parken, maar het meest spectaculaire park is misschien wel het Jubelpark. Niet vanwege de fantastisch mooie planten, maar vanwege de metershoge triomfboog die zeer nadrukkelijk aanwezig is.

Oorspronkelijk was dit park veel in gebruik voor tentoonstellingen. Vandaar dat je er ook het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis en het Koninklijk Museum van het Leger en Krijgsgeschiedenis kan vinden.

Entreegelden: niet van toepassing
Openingstijden: niet van toepassing
Adres: Jubelpark, Brussel

Het Koninklijk Paleis van Brussel

Ik dacht dat in het Koninklijk Paleis ook echt de Koning van Brussel zou wonen, maar dat is niet het geval. Het is enkel zijn werkpaleis. Wil je weten of hij die dag toevallig op kantoor is? Check dan of er Erewachten aan de voorzijde staan. Deze staan er alleen wanneer de Koning er is.

Entreegelden: gratis wanneer geopend
Openingstijden: slechts enkele maanden per jaar (juli en augustus)
Adres: Brederodestraat 16, Brussel, België

Koninklijk Paleis van Brussel België

De Brusselse Striproute

Streetart in steden is erg populair tegenwoordig om de grauwe betonlook wat op te vrolijken. België heeft veel grote striptekenaars voort gebracht, dus er is veel strip-gerelateerde streetart te vinden in het centrum van Brussel.

In Brussel zijn maar liefst vijftig striphelden te vinden zoals Asterix en Obelix, Guust Flater (persoonlijke favoriet) en Kuifje. Ben je op zoek naar inspiratie voor een echte striproute door Brussel? Check dan de blog van IkReis over de mooiste striptekeningen in Brussel.

Antiekmarkt van de Grote Zavel en de Kleine Zavel

“De Zavel was ooit een grote verlaten vlakte, afgewisseld met waterrijke gebieden, graslanden en zand. Er leefde een kluizenaar en het Sint-Janshospitaal begroef er in de dertiende eeuw de doden voor wie op de eigen kleine begraafplaats geen plaats overbleef.” (bron: Wikipedia)

Klinkt als een top bestemming toch? Gelukkig is het vandaag een totaal andere wijk. Hip, trendy, vol gezellige terrassen en unieke winkels. Vintage- en tweedehands liefhebbers zijn op de antiekmarkt van de Grote Zavel helemaal op hun plek. Elk weekend vindt deze markt plaats en kun je helemaal los gaan op antiek, vintage en tweedehands spullen. Deze markt is druk bezocht en het aanbod komt grotendeels van handelaren.

Naast de antiekmarkt is de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk een absolute must-see. En ook de Kleine Zavel met zijn park en beelden is de moeite van een wandeling waard.

Entreegelden: niet van toepassing
Openingstijden: niet van toepassing
Adres: de gehele wijk De Zavel

De Kleine Zavel Brussel België

De Beenhouwersstraat

Op zoek naar een gezellige toerist-trap? Dan ben je in de buurt van de Beenhouwerstraat helemaal op het juiste adres. Dit is het meest oude en historische gedeelte van het centrum van Brussel. In de Korte Beenhouwerstraat, Predikherenstraat en Beenhouwerstraat zijn oneindig veel kleine steegjes te vinden waar je lang kan ronddwalen van het ene bijzondere gebouw naar het andere bijzondere steegje.

Voor even snel wat eten is dit de beste buurt. Niet het beste qua eten, maar wel veel aanbod en hoge doorloopsnelheid. Verwacht geen haute-cuisine, maar verwacht wel haute-cuisine prijzen. Toegegeven dat hier op een terrasje zitten ook wel een erg leuke bezigheid is. Zeker wanneer je er een echt Belgisch biertje bij besteld.

Beenhouwersstraat België Brussel

St. Hubertusgalerijen

Niet ver van de Beenhouwerstraat vind je de St. Hubertusgalerijen. Dit is een van de meest chique overdekte winkelcentra van Brussel. Hier vind je alleen luxe winkels waar je zo je hele reisbudget er door heen jaagt. Gelukkig betaal je geen entree om de prachtige galerij zelf te bewonderen. Met glas overdekt en 230 meter lang is dit een spectaculaire plek om rond te hangen bij slecht weer.

Entreegelden: geen
Openingstijden: geen
Adres: Galerie du Roi 5, Brussel, België

Grote Markt

Het historisch hoogtepunt van een trip naar Brussel is de Grote Markt. Het eeuwenoude plein in het centrum staat vol fantastische panden. Van de gildehuizen tot het grootse Stadhuis en van het bijzondere Broodhuis tot het Huis van de Hertogen van Brabant.

Heb je de mogelijkheid om je trip naar Brussel flexibel te plannen, dan kun je overwegen om te gaan tijdens het Bloementapijt festijn. Op 77 x 24 meter worden duizenden bloemen neer gezet die van bovenaf een ingewikkeld patroon vormen samen.

Entreegelden: geen
Openingstijden: geen
Adres: De Grote Markt, Brussel

Grote Markt Brussel België

Warandepark

Het Warandepark was het eerste openbare park van Brussel. Ingeklemd tussen het Federale Parlement en het Koninklijk Paleis, perfect symmetrisch, met schattige prieeltjes en fonteinen.

Vooral in de herfst is dit een erg mooi park wanneer alle bomen langzaam van kleur veranderen. In de winter is dit een ietwat deprimerend park en na zonsondergang zou ik er ook geen rondje meer door wandelen.

Entreegelden: geen
Openingstijden: zonsopgang – zonsondergang
Adres: Wetstraat, Koningstraat, Hertogstraat, Paleizenplein

Warandepark Brussel België

Koningsplein en Sint-Jacob-op-Koudenberg

Net om de hoek van het Koninklijk Paleis vind je het Koningsplein met de grote Sint-Jacob-op-Koudenberg kerk. Dit plein is volledig omringd door oude monumentale panden en heeft een pompeuze sfeer. Precies zoals de meeste koningen het waarschijnlijk gewild hadden tijdens het afleggen van hun eed tot koning.

Entreegelden: gratis
Openingstijden: maandag gesloten, de rest van de week poen van 13.00 tot 17.45, behalve op zondag wanneer in de ochtend ook een mis is
Adres: Koningsplein, Brussel

Sint Jacob op Koudenberg Brussel België

Kerken van Brussel

Brussel heeft ontzettend veel kerken. Naast eerder genoemde kerken hierboven zijn er nog een aantal kerken die zeker de moeite waard zijn om langs of in te lopen wanneer je in de buurt bent:

 1. Onze-Lieve-Vrouw van Laeken:
  Adres: Onze-Lieve-Vrouwvoorplein, Brussel, België
 2. Sint-Katelijnekerk
  Adres: Sint-Katelijneplein 50, Brussel, België
 3. Sint Jozefkerk
  Adres: Frère-Orbansquare 3, Brussel, België
 4. Sint Niclaaskerk
  Adres: Boterstraat en Taborastraat, Brussel, België
 5. Begijnhofkerk
  Adres: Begijnhof 2062, Brussel, België
St Jozefkerk Brussel België
Sint Jozefkerk

Botanische Kruidtuin

De Botanische Kruidtuin is opgebouwd in lagen. Het laagste plateau in Engelse stijl tot de Italiaanse tuin in het midden en het Franse barokgebouw dat bestaat uit een centrale rotonde met koepeldak en zuilengalerij op het hoogste niveau.

De Botanische Kruidtuin is maar liefst 6 ha groot en werd officieel geopend in 1829. Het laagste gedeelte helt zachtjes af naar de vijver, met kronkelige wandelpaden. Door de vele bankjes en perkjes is de Botanische Kruidtuin een perfecte rustplek tijdens je stedentrip naar Brussel.

Entreegelden: geen
Openingstijden: elke dag van 08.00 tot 17.30
Adres: Sint-Lazaruslaan, Sint-Joost-ten-Node, Brussel, België

Botanische Tuinen Brussel België (1)

Congreskolom (Graf van de Onbekende Soldaat)

De Congreskolom werd oorspronkelijk opgericht ergens in 1850 om het Nationaal Congres te herdenken. In 1922 werd hier aan de voet het Graf van de Onbekende Soldaat toegevoegd, met een eeuwig brandende vlam.

Een wenteltrap met 193 treden leidt tot het uitzichtplatform op de top van de zuil, versierd met een rijkelijk bewerkte balustrade. Het platform biedt plaats aan 16 bezoekers maar is om veiligheidsredenen niet meer toegankelijk. Achter de Congreskolom is een heel groot dak van een gebouw waar je wel op mag en vanwaar je over half Brussel uit kijkt.

Entreegelden: geen
Openingstijden: geen
Adres: Congresplaats, Brussel, België

Congreskolom Brussel België (2)

Koninklijke Sint Mariakerk

Deze kerk is al van heel ver te zien. Bovenaan een rechte straat die licht omhoog loopt staat midden op het Koninginneplein deze Romaans-Byzantijnse kerk. De kerk is gebouwd na een architectuurwedstrijd. De winnaar van de wedstrijd heeft helaas nooit de voltooiing van zijn eigen ontwerp mogen aanschouwen.

De kerk is vooral van buiten erg mooi om te zien. De binnenkant wordt gerestaureerd (denk ik). Veel originele details worden weer tevoorschijn getoverd vanonder witte verf of juist bedekt met witte verf. Het is mij niet helemaal duidelijk geworden welke van de twee ze nou mee bezig waren.

Entreegelden: geen
Openingstijden:
Adres: Koninginneplein, Schaarbeek, Brussel, België

Koninklijke Sint Mariakerk Brussel België
Koninklijke Sint Mariakerk Brussel België

Kunstberg (Mont des Arts)

Ik dacht altijd dat het redelijk vlak was in Brussel, maar rondlopend door deze stad was het eigenlijk voornamelijk omhoog en omlaag. Hoogteverschillen geven natuurlijk ook mooie uitzichtpunten. Een van de beste moet wel de Kunstberg, ook Mont des Arts genoemd, zijn.

Kunstberg is een mooi park met hele brede trappen en een nog breder uitzicht over de stad. Die toren in de verte op de foto is het Stadhuis op de Grote Markt.

Kunstberg Mont des arts Brussel België
Kunstberg Mont des arts Brussel België

Beurs van Brussel

De Beurs van Brussel heeft een interessante tijd door gemaakt de afgelopen dertig jaar. De termijnmarkt werd in 1989 geautomatiseerd en vanaf daar ging het hard. Digitalisering en overnames maakten een einde aan het beursleven. In juli 1996 verdween alle activiteit op de beursvloer. De contantmarkt werd in dat jaar elektronisch en de effectenhandelaars hoefden niet meer fysiek naar het gebouw te komen.

De vrijgekomen ruimte werd door de stad Brussel opengesteld voor exposities. Ondertussen werd een wedstrijd uitgeschreven over de herbestemming van het beursgebouw, waarin de Belgische Brouwers het thema bier mochten ontwikkelen. Inmiddels hebben de bovenste twee verdiepingen allerlei bieractiviteiten. Op het dak komt een panoramabar met terras, overdekt door een luifel.

Entreegelden: verbouwing nog niet klaar
Openingstijden: verbouwing nog niet klaar
Adres: Beursplein, Brussel, België

Beurs van Brussel België

Beste reistijd

De zomer is absoluut het minst geschikt. Het is dan vakantie in heel Europa en de stad is compleet overlopen met toeristen. Toegegeven, het weer is heel wat beter in de zomer, maar als je voor wat meer rust komt, dan zou ik de zomer vermijden.

Voor een stedentrip naar een hoofdstad zou ik elke schoolvakantie, feestdagen en de weekenden vermijden. Je hebt waarschijnlijk de meest relaxte stedentrip wanneer je op maandag en dinsdag ergens in november gaat. Maar dan kan het wel afzien zijn qua weer.

Hoeveel dagen voor een citytrip

Brussel is wel een stad waar je makkelijk drie dagen rond loopt voordat je de hoogtepunten gezien hebt. Daarnaast heeft België culinair ook nog veel te bieden, zoals de beste bonbons van Europa, veel goede bieren en natuurlijk Vlaamse Frieten.

Hoe kom je er?

Het meest makkelijk is naar Brussel te reizen met de trein. Zowel de gewone internationale trein als de Thalys stoppen allemaal in Brussel. Vanaf Utrecht Centraal is het 2 uur en 15 minuten met de Thalys en 2.5 uur met de gewone internationale trein.

Ik heb jaren in België gewerkt en reed vaker dan me lief was naar Brussel op en neer. Na 20.00 uur ’s avonds is het ongeveer 2 uur met de auto van Utrecht naar Brussel. Overdag is dat al snel 2.5 uur vanwege de files op de ringweg rondom Brussel en Antwerpen. En in de spits is dit meestal rond de 4 uur reizen met de auto. Geen aanrader dus om naar het centrum van Brussel te gaan met de auto.

Openbaar vervoer en taxi’s

In Brussel is het openbaar vervoer supergoed geregeld. Er rijden door de hele stad metro’s en trams. De metro automaten accepteren contant geld en pinpassen en zijn beschikbaar in vier talen. Een enkele rit was in 2019 2,10 euro. Ga je meer met de metro, dan is een meerdaagse pas of een meer-rittenkaart voordeliger.

Ik zou geen taxi’s aanraden tenzij je naar een buitenwijk moet waar geen metro naar toe gaat. Taxi’s zijn net als in Nederland behoorlijk duur. Daarnaast is het verkeer in Brussel vergelijkbaar met Amsterdam, dus erg hard vooruit ga je niet met de auto.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.