Djerba Tunesië: top 10 bezienswaardigheden en activiteiten

Djerba Tunesië streetart

Ik was in Tunesië in het jaar van de aanslagen. Maar nu is na lange tijd Tunesië weer een perfecte bestemming om op te reizen. Veiligheidsadviezen zijn komen te vervallen en de toeristen keren terug. Tunesië ligt zo dichtbij en voelt toch alsof je in een totaal andere wereld bent. In deze blog lees je over de tien bezienswaardigheden in Djerba die je echt gezien moet hebben wanneer je daar bent.

1. Houmt Souk medina

Het oude centrum van Djerba’s hoofdstad Houmt Souk is zo’n echte medina waar je uren door kleine straatjes kan dwalen. Met pittoreske witte huizen en kleurrijke potten en kleden waan je je echt in het Midden Oosten. Kom je in de goede tijd van het jaar, dan groeien er ook nog eens heel veel paarse bloemen tegen de huizen aan. Ben je op zoek naar leuke souvenirs dan is dit absoluut de meest perfecte plek om ze uit te zoeken. Helaas betekent het ook dat je moet onderhandelen tot je er bijna dood bij neer valt en dat je op zeer regelmatige basis irritante verkopers van je af moet slaan, maar dan heb je ook wat.

Djerba Tunesie (25)

2. De stranden van Djerba

Het schijnt dat de beste stranden van Tunesië te vinden zijn op Djerba. Van die witte zandstranden zonder andere gasten en turquiose blauw/groene wateren maken deze stranden tot een tropisch paradijs. Met name de stranden op Plage Sidi Mahrez en Plage de la Séguia zijn perfect voor een dag strand. Het water is over het algemeen comfortabel warm en zeer rustig. Er is meestal weinig golfslag en weinig wind. In de zomer is het erg heet (>40 graden) en in het najaar blijft het er nog lang comfortabel. Ik was in Djerba in eind november, maar toen was het water wel echt te koud.

CIMG9191

3. Ras Rmel (Flamingo Island)

Ras Rmel is een heel typisch stukje Djerba. Het is niet echt een eiland, meer een schiereiland of wetland met hele bijzondere natuur. Het is een eco-reserve waar je een gedeelte van het jaar (ongeveer van oktober tot maart) flamingo’s zou kunnen zien. Je kunt Flamingo Island over land bezoeken maar ook met de boot vanaf Houmt Souk. Er zijn faciliteiten op het eiland. Helaas zag ik er in november geen flamingo’s.

4. Guellala potten en aardewerk

Guellala is een dorpje waar bijna al het handgemaakte aardewerk op Djerba vandaan komt. In Guellala leven ongeveer 450 pottenbakkers. Ik ging ondergronds op een tour om te zien hoe zwaar hun werk is. Ik boekte deze tour niet bij een organisatie, maar heb een taxi chauffeur gevraagd om de hele dag rond te rijden. Veel van de pottenbakkers zijn Berbers die nog met hun eigen tradities en cultuur leven. Hierdoor voelt Guellala nog heel authentiek.

Adres: rondom het stadje Guellala

5. El-Ghriba synagoge

De El-Ghriba synagoge is een hele aparte synagoge. Naast dat deze veel te zwaar beveiligd is waardoor het zoals zo vaak bij Joodse gebedshuizen meteen heel ongezellig oogt, is deze ook heel verrassend van binnen. Aan de buitenkant is eigenlijk niks bijzonders te zien, maar van binnen is de synagoge oogverblindend mooi blauw met fantastisch mozaïek werk. De El-Ghriba synagoge is de meest prominente herinnering aan de Joodse gemeenschap op Djerba. De Torah rollen die ze in deze synagoge bewaren worden beschouwd als één van de meest waardevolle en meest belangrijke rollen in de wereld.

Adres: Errriadh, Hara Sghira Er Riadh, Tunesië

6. Slaap in een traditioneel Tunesisch huis (houch)

Om echt te genieten van het Tunesische leven, kun je Djerba eigenlijk niet verlaten zonder in een traditioneel Tunesisch houch geslapen te hebben. De kamers liggen meestal in een gedeeld huis. Deze huizen zijn voornamelijk op het platteland te vinden. Ze worden vaak omringd met palmbomen en olijfbomen waardoor je je meteen in een oase waant.

Adres: Djerba Zitouna Stables

Djerba Tunesie (35)

7. Visit the Mos Eisley set (Star Wars movie sets)

Diehard Star Wars fans herkennen het landschap van Djerba waarschijnlijk wel uit de films. Djerba is gebruikt voor de scenes in de stad Mos Eisley. De eerste film werd opgenomen in 1977 in de havenstad Ajim en omliggende vlaktes. In Mamate village (in het binnenland) vind je het Sidi Driss hotel. In dit hotel kun je nog veel van de originele filmset terug vinden. Sidi Driss hotel is in de film bekend als het huis van Luke Skywalker. Het is een ondergronds labyrinth met verschillende bunkers. Djerba heeft veel verschillende set locaties waarvan Ajim en Mamate er slechts twee zijn.

Adres huis van Obi-one Kenobi: coördinaten 33.740833,10.734951

Adres Toshi Station: coördinaten 33.831411,10.747936

20150218_111738

8. Erriadh; streetart heaven

Streetart is niet per se iets wat je snel aan zult treffen in Noord Afrika. Toch is er in Djerba een stadje wat door 150 kunstenaars helemaal is omgetoverd met de meest fantastische kunstwerken. Erriadh was voorheen totaal buiten de gebaande paden. Zelden kwamen er toeristen. Op zich logisch, want er was ook weinig bijzonders te zien. Dat is nu wel anders. Met de traditionele huizen, unieke architectuur en nu ook nog eens met een weelderige street-art scene is dit dorpje populairder dan ooit. 

Adres: Erriadh, Djerba

Djerba Tunesie (19)

9. Bordj el Kabir; fort

Bordj el Kabir is een fort uit de 13e eeuw. Dit fort is te vinden in de haven van Houmt Souk. Je hebt vanaf het fort een mooi uitzicht over de haven en je kunt er relaxt uitkijken over de zee. Tussen het fort en de haven kun je een kleine obelisk zien ter nagedachtenis aan de Pyramid of Skulls die Dragut daar heeft neergezet. De Pyramid of Skulls is een luguber monument wat de overwinnaars (Ottomanen) in de Slag bij Djerba hebben neergezet. Dit monument bestond uit schedels van gesneuvelde Spaanse Soldaten en heeft tot laat in de 19e eeuw daar nog gestaan.

Adres: Rue Ulysse, Houmt Souk

10. Ga paardrijden op arabieren of berber hengsten

Niks is zo mooi als de wereld aanschouwen vanaf een paard. Djerba is perfect voor lange ritten te paard. Of je nou door de binnenlanden trekt of over de stranden racet, je bent altijd wel een paar uur zoet. Op het grootste gedeelte van het eiland maken ze gebruik van hengsten. Deze hebben wel een iets andere aanpak nodig. Paardrijden in Djerba is daarom geen verstandig idee voor angstige mensen of mensen die helemaal geen verstand van paarden hebben. Ik reed met veel plezier bij Zitouna Stables. Dit is een Nederlandse vrouw die is geëmigreerd naar Tunesië en daar nu paardrijvakanties aanbiedt vanaf haar fantastisch mooie huis. De hengsten zijn heel lief en worden diervriendelijk gehouden en gereden. Je kunt er zelfs met paarden gaan zwemmen in de zee.

Djerba Tunesie (32)

Tips en adressen:

Echt makkelijk is het soms niet om bovenstaande locaties te vinden. Echter de meeste taxi’s weten al deze locaties prima te vinden. Onderhandel een mooie dagprijs en laat je heel relaxt rond rijden over het eiland zonder je druk te maken over verdwalen.

Wil je meer lezen over die geweldige paardrijritten?

Check dan deze blog waarin ik een uitgebreide review schreef van een volle week paardrijden over elk stukje van Djerba.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.