Citytrip Berlijn voor vintage en recycle lovers

Slechts een paar uur met de trein en je bent in één van de hipste steden van Europa. Berlijn is het middelpunt van de startups, pop-ups, hot-spots, flexplekken, co-werkplekken en ga zo maar door. Iedereen die hip en happening is, lijkt naar Berlijn te vertrekken om daar zijn geluk te beproeven. Dit heeft geresulteerd in een stad vol met hand-made winkeltjes, bijzondere eettentjes en vintage hotels. Naast hip is Berlijn natuurlijk ook een historisch interessante bestemming. Veel van de monumenten uit de Tweede Wereldoorlog en ouder zijn op loopafstand verspreid door het centrum te vinden. Omdat er al genoeg informatie over alle monumenten en musea te vinden is op internet, deel ik vandaag met jullie een paar plekken waar je misschien in eerste instantie niet meteen aan denkt.

Een echt Berlijn kiekje Duitsland
Een echt Berlijn kiekje

Recycle en vintage in Berlijn

Berlijn is perfect geschikt voor echt vintage- en tweedehands winkelen. Van dure Prada jurken tot truien gebreid door je oma, alles is er te vinden. Er zijn ook een aantal vintage kilo-sale winkels. Persoonlijk vond ik ze allemaal erg duur per kilo. Ik heb er drie bezocht, maar ze rekenden behoorlijk veel hogere prijzen als dat ik in Nederland gewend ben.

Berlin Mitte lijkt de meest populaire wijk voor alle retro en vintage winkeltjes. PicknWeight heeft meerdere vestigingen in Berlijn en in de rest van Duitsland. Ik bezocht ze op de Alte Schönhauser Straße 30. Betalen per kilo, maar ze werken met een kleursysteem waardoor sommige kledingstukken die weinig wegen alsnog heel duur zijn. Sommige kiloprijzen liepen op tot 40 euro per kilo, maar daar heb je dan wel echt hele supertoffe vintage voor.

Niet heel ver bij PicknWeight vandaan vind je Das Neue Schwarz (Mulackstraße 32). Hier liep ik kwijlend langs de rekken met echte designer vintage. Geen kringloopwinkelkleding en niet betalen per kilo, maar echt chique Vivienne Westwood betalen per stuk. Neem vooral een grote zak geld mee, want designer vintage is niet te betalen.

Op onderstaande foto van een klein stukje Berlin Mitte zie je al hoeveel kunstgalerieën er te vinden zijn. Sommerladen (Linienstraße 153) is trouwens ook een vintage winkel, maar gesloten toen ik er langs kwam en bij Knit Knit Berlin (Linienstraße 154) kun je alles wat met wol te maken heeft kopen of maken. Allebei zijn te vinden op onderstaand kaartje.

Berlin Mitte kunstgaleriën Duitsland
Zoveel op zo’n klein stukje Berlin Mitte

In Berlin Mitte kun je uren rondlopen van bohemian cafés naar millenial hotspots en van hippe conceptstores naar the-place-to-be barretjes. Misschien dat het allemaal een beetje te veel aan het worden is, maar blijkbaar is er vraag naar. En eerlijk gezegd kan ik ook geen genoeg krijgen van unieke items. Maar als alles uniek is, wordt het dan niet alsnog allemaal gewoon? Hoeveel unieke eierdopjes kunnen er gemaakt worden door artistieke types met hippe baard?

Maar laten we die overpeinzingen thuis laten en bewaren voor een andere blog. Beter is om al die hippe eierdopjes na een paar uur achter je te laten. Als je dan moe bent van het winkelen, is Princess Cheesecake (Tucholskystraße 37) de perfecte stop om weer even op te laden. Niet omdat het nou zo’n mooi pand is, maar CHEESECAKE!! Dat is toch al reden genoeg?!

Laat ik voor de zekerheid nog een paar hippe artistieke winkeltjes met jullie delen waar je vast heel unieke eierdopjes kunt vinden. In Berlin Mitte, om de hoek bij Das Neue Schwarz kun je de Happy Shop (Torstraße 67) vinden. Een fashionista’s walhalla waar je eigen consultant je helpt met het vinden van de meest hippe outfit. Eerlijk, ik durfde er niet naar binnen, bang dat het heel duur zou zijn, maar dan heb je ook wel hele toffe items. Check hun Instagram account voor inspiratie.

Naast Pick-n-Weight Vintage Kilo store zit Schönhauser Design (Alte Schönhauser Str. 28). Woonaccesoires, gadgets, boeken en heel veel vintage meubelen. Ik reisde met de trein, dus een retro bank meeslepen was niet echt een optie, maar misschien vind ik er de volgende keer een iets handzamer item zoals een waxinelichtjehouder of zo 🙂 .

“Eigenlijk is mijn beste tip om door Berlijn Mitte te slenteren. Er zijn zoveel tweedehands, vintage, retro, antiek en hand-made shops dat ik nog wel tien blogs hierover kan schrijven. Op ontdekkingstocht is een veel groter avontuur dus ga struinen door Berlijn Mitte!

Groen, bomen, vlinders en zon in Berlijn

Een echte moderne hippie gaat natuurlijk niet alleen naar Berlijn om te consumeren en te kopen. Heel eco is het niet om met tassen vol spullen terug te komen, ook niet als ze tweedehands zijn. Wat is fijner dan je dag onderbreken door op blote voeten over het gras te slenteren en je net gekochte stuk cheesecake te verorberen?

Fijn uitzicht bij de Cheesecake in Berlin Tiergarten park
Fijn uitzicht bij de Cheesecake in Berlin Tiergarten park

Berlijn heeft een paar hele mooie en vooral hele grote stadsparken. Je kunt er uren rondlopen. Af en toe kom je moderne kunst tegen ter afwisseling van alle slingerende paadjes en kleine riviertjes. Berlin-Tiergarten is vooral heel geschikt voor het maken van aardig wat kilometers (goed voor de grafiekjes van mijn stappenteller 🙂 ). Berlin-Tiergarten ligt heel handig midden in het centrum van Berlijn ingeklemd tussen de Brandenburger Tor en de dierentuin van Berlijn. Maar er zijn nog zo veel andere parken om te relaxen in de zon. Viktoriapark heeft klein watervallen, Volkspark Hasenheide heeft echt wild rondlopen en Volkspark Friedrichshain heeft in het midden van het park een Romeins ogend plein met fonteinen.

Berlijn_3

Bijzonder theehuis

En waar kun je dan het beste gaan zitten als je moe bent van al dat wandelen en winkelen? Ik kan je Café Wintergarten in Literaturhaus aanraden (Fasanenstr. 23, Berlin). Cafe Wintergarten is een hele fijne plaats om van je ontbijt te genieten. Ze hebben zelf gemaakte granola (love it). Ik zat binnen in een soort van oude kas, omgeven door bomen en planten. Wanneer het lekker warm is, kun je ook heel goed in de tuin zitten. Het café zit vast aan het LiteraturHaus Berlin. Zij hebben regelmatig exposities, seminars, literatuur sessies en boekbesprekingen.

Het is fijn om in een grote, drukke stad een plek te hebben waar je de chaos van de stad even achter je kan laten en gewoon met je ogen dicht naar de zon kan staren terwijl iemand af en toe vraagt of je nog een nieuwe warme chocolademelk wilt. Daar is Café Wintergarten in Literaturhaus absoluut heel geschikt voor.

Cafe Wintergarten next to Literaturhaus Berlijn
Cafe Wintergarten next to Literaturhaus

 

 

 


One thought on “Citytrip Berlijn voor vintage en recycle lovers

Geef een reactie