Waarom wel of waarom niet (tijdelijk) in het buitenland wonen?

Kaikoura Nieuw Zeeland walvissen tour

Twee keer woonde ik zes maanden in het buitenland. De eerste keer in Nieuw Zeeland, de tweede keer in Zweden. Het was geen vakantie, ik woonde daar om te werken/studeren. Ik verbleef op een en dezelfde plaats, dus zeker niet hetzelfde als backpackend door Azië. Mijn medestudenten twijfelden soms of ze wel of niet naar het buitenland zouden gaan. Dus voor alle twijfelaars onder jullie hieronder een lijst met waarom je het wel zou moeten doen en waarom je het niet zou moeten doen.

1. Comfortzone, comfortzone, comfortzone

Ik schreef er al meerdere blogs over (o.a. Comfortzone dilemma’s) en ik kan het niet genoeg benadrukken; vergroot je comfortzone!

Er  is geen betere manier om je comfortzone te vergroten dan in het buitenland te gaan wonen. Andere taal, andere cultuur, misschien een andere alfabet, ineens is alles anders. Met het vergroten van je comfortzone, wordt je leven een heel stuk comfortabeler. Ineens ben je niet meer zo vaak voor nieuwe dingen bang, ineens heb je geleerd dat je het wel kan, ineens is er zo veel meer uit het leven te halen. Ineens is het leven een stuk comfortabeler want wat voorheen buiten je comfortzone lag, ligt er nu binnen. En ineens staat er heel vaak ineens in dit stukje. Zo maar ineens 😉 .

2. Werk aan je onafhankelijkheid

Ja, het is relaxt als je moeder de was doet en je vriend voor je kookt. In Nederland hebben de meeste mensen altijd iemand op terug te vallen en dat geeft veel veiligheid en misschien ook juist wel veel afhankelijkheid. We kennen vast allemaal die tv-programma’s wel waarbij een kind voor het eerst op zichzelf moet wonen en stug beweert dat zijn/haar ouders gewoon lui zijn dat ze niet eens zijn/haar was willen doen, zo veel werk is dat echt niet, zeggen ze dan. Om er vervolgens achter te komen dat jezelf redden best ingewikkeld is soms.

In Nederland zijn die mensen dichtbij en nemen ongemerkt misschien wel heel veel voor je uit handen. Wanneer je naar het buitenland vertrekt moet je ineens alles zelf regelen. Er is geen ontkomen aan dat je het zelf moet uitzoeken, hoe moeilijk het ook lijkt, want er is niet altijd iemand om je handje vast te houden en het dan snel voor je op te lossen. Je wordt ineens een heel stuk onafhankelijker.

3. Groei je zelfvertrouwen

Met meer onafhankelijkheid komt ook veel meer zelfvertrouwen. Wanneer je minder afhankelijk wordt van anderen en er achter komt dat je problemen prima zelf kan oplossen, neem je de regie over je eigen leven weer terug. In het buitenland kun je niet langer zitten wachten tot een ander eindelijk tijd (of prioriteit) heeft om jou te helpen met je problemen oplossen want je zit er in eerste instantie waarschijnlijk redelijk alleen. Zet zelf je schouders eronder, wees creatief en pak het probleem zelf aan. Ik kwam erachter dat ik veel meer kon dan dat ik dacht (behalve spinnen verwijderen uit de badkamer (of slaapkamer, of wc, of gang), dat probleem heb ik nog niet getackeld 😉 ).

4. Nieuwe culturen, nieuwe mensen

Nederlanders worden altijd gezien als ruimdenkend, afstandelijk, zakelijk en zeikerds. Eigenlijk viel me dat nooit zo heel erg op, totdat ik naar het buitenland ging. Toen kwam ik erachter hoe hartelijk en warm mensen in sommige landen zijn. Ik kwam er ook achter hoe asociaal en eigenaardig mensen in sommige andere landen zijn. Doordat je in een land gaat wonen, meng je je, in tegenstelling tot een vakantie, veel makkelijker onder alle inwoners van het land en leer je ze echt kennen. Ze vertellen over de geschiedenis van hun land, over de problemen waar ze tegenaan lopen, of de regels die er daar gelden. Je begrijpt ineens veel beter waarom het in sommige landen gaat zoals het gaat, maar je komt er ook achter hoe bekrompen sommige “ruimdenkende” Nederlanders eigenlijk zijn. Hoe meer je ziet van de wereld, hoe groter je referentiekader wordt.

5. Zie en doe fantastische dingen

Iedereen kent het weer en het uitzicht in Nederland. Stel je eens voor dat je ergens woont waar het tropisch zonnig en lekker warm is of dat je in het weekend gaat skiën. En stel je eens voor dat je onderweg naar je werk een olifant over ziet steken. De wereld is één grote speeltuin. In een nieuw land zijn allemaal nieuwe avonturen te beleven.

Kaikoura Nieuw Zeeland walvissen tour
Vlak voordat ik de zee op zou gaan om walvissen te spotten in Nieuw Zeeland

6. Eenzaamheid

Voor mij misschien wel de belangrijkste reden om niet zomaar in elk land te willen wonen is de eenzaamheid. Eenzaamheid is niet voor elke persoon en niet voor elk land hetzelfde. In Zweden kwam ik erachter dat taal heel erg belangrijk is om echt contact te maken. Zweden spreken hartstikke goed Engels, maar tijdens de lunch spraken ze toch voornamelijk Zweeds met elkaar. En ik sprak geen Zweeds. Nu zou ik meteen een taal gaan leren wanneer ik er voor langere tijd heen zou gaan, maar voor 6 maanden kon ik het niet opbrengen om een taal te leren die ik de rest van mijn leven waarschijnlijk niet meer zou gebruiken en dus bleef de afstand tussen mij en andere mensen redelijk groot.

7. Veiligheid

Nederland is een super georganiseerd, veilig land. Het verkeer is veilig, de overheid is (bijna) niet corrupt, ’s nachts over straat heb je weinig te vrezen. Nederland staat op nummer twee als het op persvrijheid aan komt, in de top 10 van de meest gelukkige landen en Nederland heeft zeer lage criminaliteitscijfers. Eigenlijk komt het er op neer dat waar je ook heen gaat buiten Nederland, dat vrijwel zeker daar veiligheid een groter ding zou kunnen zijn. Met nadruk op zou kunnen.

8. Vrienden & familie

Een deel van de eenzaamheid in de eerste periode nadat je ergens anders bent gaan wonen, kan ook komen door het achterlaten van vrijwel je gehele leven in Nederland. Je dagelijkse routine, je vrienden, je familie, je teamgenoten op de sportclub, allemaal wonen ze ineens heel ver weg (tenzij je in België bent gaan wonen 😉 ). Dat betekent een heel nieuw leven opbouwen en dat kost tijd. Goede vrienden vind je niet zomaar en een echte band met mensen is er niet van vandaag op morgen.

En dan is er nog ziekte en overlijden van de mensen die je achterlaat. Vliegtickets zijn tegenwoordig aardig goedkoop, dus het hoeft zeker geen belemmering te zijn, maar het kan wel heel vervelend zijn dat je niet om de hoek zit.

9. …..

Ik kan niet eens meer redenen verzinnen om het niet te doen. Drie redenen om het niet te doen tegen minstens vijf om het wel te doen. Als je democratische hersens hebt, dan lijkt het me duidelijk wat je nu kunt gaan plannen 😉 .

Mijn huis en auto in Zweden Alnarp
Mijn huis en auto in Zweden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.