Citytrip Nairobi – mijn 5 favorieten voor eten, slapen en wat te doen

Giraffe Nairobi National Park Kenia

Voor mijn werk moet ik nogal eens naar Kenia. Nu is Nairobi niet een doorsnee citytrip bestemming en ik zou zeker niet voor een weekendje op en neer vliegen, maar als je naar Kenia komt of je hebt de kans op een wat langere stopover, dan kun je je daar prima een weekend vermaken. In deze blog deel ik mijn 5 favorieten in Nairobi met je.

Wat misschien nog wel het allerfijnst is aan Nairobi is, is dat het een malariavrij gebied is.

1. Restaurant tip – Zen Garden

Het is misschien niet helemaal eerlijk om in zoveel luxe te eten als er ook zoveel armoede is, maar ik werd uitgenodigd om daar te eten. Dan ga ik niet dwars liggen uit ideologische overwegingen. Ik kan je Restaurant Zen Garden van harte aanbevelen.

Het is een wat vreemde combinatie van Aziatisch eten waaronder sushi en continentaal eten, maar ook Keniaanse gerechten. Voor elke keuken hebben ze een eigen chef-kok. Hierdoor maakt het niks uit wat je besteld, het is allemaal even lekker. Ze maken gebruik van hoge kwaliteit ingrediënten en creatieve combinaties. Zen Garden bestaat uit fijne cabbanas in de buitenlucht omringd door palmbomen. Het is net een tropische tuin. Probeer absoluut de groene curry op het menu. Of de rode curry als je van iets pittiger houdt.

Zen Garden Nairobi
Zen Garden Nairobi

2. Vondelpark van Nairobi – Nairobi National Park

Nairobi is een miljoenenstad, maar je merkt het eigenlijk nauwelijks. Het is een tropisch groene stad met een eigen stadspark; Nairobi National Park. Een soort Vondelpark, maar dan net even anders. Ter vergelijking: het Vondelpark is 47 hectare en het Nairobi National Park is 12.000 hectare. Nairobi National Park ligt ook niet in het centrum van Nairobi maar 7 km erbuiten. Oh ja, nog een verschil is dat je in Nairobi National Park niet mag picknicken (iets met leeuwen of zo… 😉 ).

Best wat verschillen, maar wat ik eigenlijk probeer te zeggen is dat Nairobi National Park een fijne, groene afwisseling van de drukke, stoffige stad is. Ik zag daar in een middag al buffels, nijlpaarden, krokodillen, giraffen, zebra’s, allerlei antilopen, wrattenzwijnen, struisvogels en nog veel meer wild. Dit alles tegen de achtergrond van de skyline van Nairobi. Het voelt een beetje alsof ik in een film van Planet of the Apes gevangen zit wanneer je giraffen ziet lopen met wolkenkrabbers op de achtergrond. Entreeprijzen waren hoog; 43 US dollar per persoon.

Zebra's in Kenia Nairobi National Park
Zebra’s in Kenia
Giraffe Nairobi National Park Kenia
Neushoorn Nairobi National Park Kenia

3. Local market – downtown Nairobi

In het centrum van Nairobi vind je de Place To Be voor het shoppen van souvenirs (kruizing Muindi Mbingu Street en Market Road in Nairobi). Onderhandelen tot je er bij neer valt natuurlijk. Maar wel heel veel leuke souvenirs. Vergeet niet om alles waar je echt om geeft, zoals bijvoorbeeld je telefoon, lekker thuis te laten. Grote kans dat je naar huis gaat met een paar souvenirs maar zonder paspoort en telefoon.

Een markt die hier goed bij aan sluit is de Masai markt. Hier komen voornamelijk toeristen dus als je iets typisch Afrikaans wilt, dan ben je daar op de juiste plek. Informatie waar deze markt is, is helaas niet te geven. De markt bevindt zich elke dag op een andere plek, dus check van tevoren bij een local waar de markt die dag zal zijn.

Stad in Afrika
Masai markt Nairobi

4. Overnachting tip – Hotel Giraffe Manor

Ik heb er zelf nog nooit geslapen, maar het lijkt me zo gaaf; Hotel Giraffe Manor. Het is een oud landhuis op een groot stuk land. Hier loopt een grote groep giraffen vrij rond. Het zijn meer huisdieren dan wilde dieren. In de ochtend komen ze het ontbijt van je bord stelen als ik de recensies op internet mag geloven. Het lijkt me fantastisch om daar nog eens te overnachten en gewekt te worden door een giraffe die je gezicht af lebbert. Of misschien moet ik dat nog eens heroverwegen. Waarschijnlijk hebben ze een tong van schuurpapier.

5. Lokaal transport

Ik ben altijd groot fan van je echt in het lokale leven mengen. De perfecte manier om dat in Nairobi te doen is om met een van de Matatu’s mee te rijden. Dit is het openbaar vervoer. De bussen zijn gepimpt met neon-licht en black-light en er komt keiharde muziek uit een heel groot aantal matatu’s, maar wat een ervaring is het.

Ik zou wel eerst aan een local vragen hoe, wat, waar. Er zijn namelijk geen bordjes, tijdtabellen en bushaltes. Om uit te vinden waar je heen moet en wat je er voor zou moeten betalen is niet heel makkelijk. Maar heb je het voor elkaar, dan reis je in ieder geval op een onvergetelijke manier.

Rode zandweg Kampala Oeganda
bussen in Nairobi Kenia

6. Tips om Nairobi te overleven

Natuurlijk gebruik je je gezond verstand wanneer je in Nairobi bent. Ik schreef al eerder een blog over veiligheid op reis. Hierbij nog wat tips om je verblijf iets makkelijker te maken.

  • Ik ben met een taxi voor een paar US dollar door Nairobi National Park gereden. Heb je zelf een auto, dan kun je daar prima zelf rond rijden. Sommige wegen zijn zo niet heel geschikt in het regenseizoen maar verder is het wel te doen met een gewone auto om het park te bezoeken. 
  • Check van te voren welke wijken wel en niet veilig zijn in Nairobi. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken raadt verblijf in een aantal wijken van Nairobi sterk af op dit moment. Vrijwel elk hotel heeft beveiliging na de aanslagen in Westgate Mall en met de verhoogde terroristische dreiging zijn de onrusten zelden ver weg. Je kunt nog steeds prima alleen over straat in Nairobi, maar check van tevoren even waar wel en waar niet.
  • Downtown Nairobi wordt zelfs door Kenianen zelf afgeraden om lang te verblijven. Echter, ze hebben daar wel een hele leuke lokale markt. Maar ga daar vooral zonder waardevolle spullen naar binnen. Het is er druk, dus de kans is aanwezig dat je wanneer je met waardevolle spullen naar binnen gaat, je zonder deze waardevolle spullen weer buiten komt.
  • Om iedereen bij het thuisfront gerust te stellen heb ik mijn reis weer netjes op MinBuza aangemeld (zie tips in mijn blog over de voorbereidingen voor Kenia en Oeganda).

Nog meer inspiratie nodig voor een trip naar Kenia?

Check dan vooral de volgende blogs eens.

Hoe bereid je een reis naar Oeganda en Kenia voor?

5 keer travel food; eten perfect voor onderweg

Lees hier mijn weekoverzichten van mijn weken in Kenia

Nairobi National Park Kenia wrattenzwijn

6 thoughts on “Citytrip Nairobi – mijn 5 favorieten voor eten, slapen en wat te doen

  1. Lizette

    Fijn om je ervaring te lezen. Wij gaan 22 december naar Nairobi, heb je nog een tip voor een goede overnachtingsplek niet ver van de airport Wilson?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.