Must-do tijdens een trip naar Polen? Mijn top 5 favorieten.

Streetart Polen

Al bijna 10 jaar reis ik naar Polen voor mijn werk. Ik heb elke Poolse stad al wel zo’n beetje voorbij zien komen en ben het land stiekem best gaan waarderen. Polen heeft een weinig positief beeld bij de meeste mensen als het om vakantiebestemmingen gaat. Gedeeltelijk snap ik het ook wel. Het lijkt alsof het altijd bewolkt en grijs is in Polen. Daarnaast is veel van het land verwoest geraakt in de oorlog en daarna met inspirerend beton weer op gebouwd. Misschien door deze twee oorzaken, of om redenen die ik niet begrijp, maar Poolse mensen kijken ook best nors. Alles bij elkaar niet echt veel vrolijkheid. En toch kan ik het iedereen aan raden om naar Polen te gaan. Waarom? Lees hier mijn absolute Poolse favorieten.

1. GRATIS!!!

Wie houdt er niet van gratis? Gratis is altijd goed. In Polen is alles goedkoop, maar nul euro is natuurlijk nog goedkoper. De enige kosten van mijn eerste favoriet zijn calorieën (yeah). Wat is er dan gratis wat ook nog de moeite waard is? Streetart!

Streetart Polen

Hoe gaaf is deze street art?

Polen heeft erg veel saaie betonnen gebouwen uit hun naoorlogse periode. Hier staan een paar zeer indrukwekkende muurschilderingen op. Er zijn zelfs heuse Street Art festivals in Polen. En het is niet maar één gebouw wat is veranderd in een kunstwerk. Het zijn een behoorlijk aantal gebouwen die met muurschilderingen verschillende steden versieren. Als je goed je best doet, kun je jezelf dagen vermaken door via de locals achter nog meer locaties komen.

Ik kwam mijn eerste streetart tegen doordat ik weer eens was verdwaald onderweg naar een klant. Mijn klant wist me te vertellen dat er nog veel meer te vinden was in zijn stad en stuurde me een paar website. Veelal zijn deze websites in het Pools, maar met wat gepuzzel kon ik een aantal Street art locaties achterhalen. Toch is het een groter avontuur om het zelf te ontdekken. Om jullie alvast een beginnetje te geven op jullie ontdekkingstocht; die foto met die vogels met dat iets te enthousiast gebruikte fotofilter is genomen op Mariacka Tylna 13, Katowice.

Streetart Polen

Nog meer streetart

Streetart Polen

Een klein plaatje ergens op een grauw gebouw

2. Pierogi

Soms vind ik het echt jammer dat wanneer er ergens steeds meer toeristen naar toe komen dat hiermee ook de eenheidsworst mee komt. Wat ik daarmee nou weer bedoel?!? Het valt me op dat steden die populairder worden onder toeristen steeds meer hippe barretjes, steeds meer bohemian dakterassen en sjieke lounge tenten krijgen. Maar soms gaat er niks boven echte lokale restaurants. Ja, tuurlijk is het soms ongezellig om op plastic tuinstoeltjes aan een plastic tafeltje te zitten in een TL-verlicht restaurant, maar dan zit je wel tussen de lokale bevolking in plaats van tussen een verzameling Aziaten en Amerikanen op rondreis door Europa. Ik denk altijd maar; ik ben op reis en wat heeft het voor zin om alleen maar bij de Starbucks en westerse restaurants te zitten als je een land ook echt kan leren kennen?

In Polen kun je eigenlijk niet vertrekken zonder Pierogi gegeten te hebben en dan het liefst in een Pools restaurant. Pierogi is er in veel verschillende uitvoeringen. Er zijn zoete versies gemaakt van melk, suiker en vanille, maar ook hartige met vlees, kaas of groente. Ondanks dat ze er vaak verre van smakelijk uit zien, zijn ze wel echt ontzettend lekker. Polen is niet een land wat onder vegetariërs bekend staat als een makkelijke bestemming om vleesvrij te eten. Maar pierogi is voor vegetariërs de perfecte oplossing. Restaurants hebben altijd wel een variant op de kaart staan gevuld met kaas en spinazie, of met champignons en bonen. Probeer de pierogi bij Pierogarnia na Bednarskiej in Warsaw eens. Ik at daar in een soort van kelderachtige ruimte. Toch nog altijd gezelliger dan de TL-verlichte-plastic-stoeltjes restaurants waar ik anders mijn pierogi wel eens at 😉

Links op de foto een moderne variant van Pierogi in zo’n hippe bar en rechts de traditionele versie aan een plastic tafeltje. Allebei visueel misschien niet zo aantrekkelijk, maar wel erg lekker.

 

3. Nog meer gratis!!!

Ik ben een beetje een cultuurbarbaar want ik heb vaak niet het geduld voor een stadstour en allerlei cultureel verantwoorde activiteiten. Dan moet ik een eeuw voor een gebouw staan wat ik in drie seconden ook wel kan zien (ik zei toch dat ik een cultuurbarbaar was).

Polen (om meer precies te zijn Warsaw) was het eerste land waar ik in aanraking kwam met FreeWalkingTours. FreeWalkingTours zijn echt iets voor de tapas cultuur snuiver die ik ben. Om te beginnen is het gratis (eerste yeah!). Nou ja, helemaal gratis of gedeeltelijk gratis. Je bent vrij om een fooi te geven als waardering voor de gids. Dus ik kon mijn tour zo duur maken als ik zelf wilde.

Ik zou niet die standaard toeristen dingen gaan bekijken (tweede yeah!). Ik wandelde met een klein groepje langs oude nazi gebouwen, communistische overblijfselen en lang vergeten geschiedenis. Als moderne hippie vind ik het leuker om de dingen te zien die off the beaten path liggen dan de plaatjes die op elke foto terug komen (zoals die foto hieronder die ik maakte tijdens een andere werktrip (excuses voor het overdadig gebruik van filters) ).

Een landmark van Warsaw Polen

Een landmark van Warsaw

Ik mocht afhaken wanneer ik daar zin in had (derde yeah!). Dus als het ineens gaat regenen, of ik word moe, of ik ben er helemaal klaar mee, dan kan ik zonder me schuldig te voelen weglopen. Of eerst een fooi geven en dan weg lopen.

Hoe werkt het dan? Het is heel relaxt geregeld. Op de website las ik hoe laat ik waar moest zijn. Als je dan op de afgesproken tijd aan komt, dan kun je vaak de gids herkennen aan een bordje of jasje. En stipt op tijd begint dan de free walking tour. Geniaal concept. I love it!

4. Auschwitz

Polen heeft zijn nodige drama wel gehad in de geschiedenis. Een van de meest recente gebeurtenissen is natuurlijk de Tweede Wereldoorlog. Door heel Polen zijn hier overblijfselen van te vinden, maar Auschwitz is daar misschien wel de meest lugubere van. Ik bezocht Auschwitz op een zonnige dag in de zomer. Het gras was groen, het was een aangename 25 graden, maar toch bleef het een deprimerende omgeving. Want hoe zonnig het ook is, in Auschwitz wordt je geconfronteerd met de meest duistere kant van de mens. Ik denk dat iedereen zich wel een voorstelling kan maken van de nare sfeer die hangt in Auschwitz. Toch vind ik dat ook dit soort geschiedenis hoort bij wat een land (en de mensen) maakt wie het is.

Kamp Birkenau Polen

Kamp Birkenau

Auschwitz Polen

Auschwitz

5. Bijzondere plekken om te slapen

Polen is nog niet zo duur (yep, kom ik weer aan met mijn geld, maar Polen leent zich ook zo goed voor een wat goedkopere trip). Daarom kun je in Polen nog op echt bijzondere plekken slapen zonder dat je daar de hoofdprijs voor moet betalen. Ik schreef in mijn blog over mijn favoriete slaapplekken in Polen al waar ik graag elke trip terug kom. Dit soort slaapplekjes gaven mij altijd het gevoel dat ik op een bijzonder luxe en fijn weekendje weg was. Zo lag er in het Grand Hotel in Krakow een handgeschreven brief voor me klaar. Ik voelde me stiekem een beetje de koningin 😉

Polen Krakow Grand Hotel

Persoonlijke brief in hotel in Krakow

retro appartement warsaw Polen

Appartement in Warsaw

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.