Review: herschrijfbaar notitieboekje – is het een duurzaam alternatief?

Greenbook duurzaam notitieboek

Ecowarrior als ik ben wilde ik voor al mijn zakelijke meetings een duurzamer alternatief dan de papieren notebooks. Ik stapte over op een uitwisbare notebook van Greenbook. Maar is deze werkelijk groener? Makkelijk in gebruik? Werkt het? Lees er alles over in deze review.

Wat is een uitwisbaar notitieboekje?

Een uitwisbaar notitieboekje is een soort draagbaar whiteboard. Oftewel een notitieboekje met pagina’s die je kunt uitwissen om ze vervolgens weer opnieuw te gebruiken. Je kunt pagina’s wissen met een droge doek en de bijgeleverde spray. Snelle correcties op je pagina kun je ook maken met de vilten ‘gum’ aan de achterkant van de bijgeleverde stift. Hierdoor kan je een uitwisbaar notitieboekje telkens opnieuw gebruiken.

Is het makkelijk in gebruik?

Tja, makkelijk eigenlijk niet vanwege de volgende drie onhandigheden.

  1. Als je in een gesprek zit en je maakt daar aantekeningen van stop ik in ieder geval niet na elke zin mijn pen terug in de dop. Dit heeft helaas tot gevolg dat wanneer je verder wilt schrijven dat de pen het ineens niet doet en een paar letters nodig heeft om op gang te komen. Erg irritant als je snel aantekeningen wilt maken.
  2. Daarnaast schuren de letters er ook makkelijk af. Dus als je het boekje in je tas opbergt, dan ben je na twee dagen hele stukken van je verhaal kwijt. Ook niet echt ideaal dus.
  3. Het schoonmaken van een bladzijde na enkele dagen is een klus die net zo veel werk is als het schoon maken van de auto, behoorlijk veel boenwerk dus. Niet iets waar ik heel gelukkig van wordt.

Milieuvriendelijk of toch niet?

Ik zat eens na te denken over hoe Greenboek werkt en begon me af te vragen of dit wel zo’n milieuvriendelijk alternatief is. Vergelijk een papieren notebook met deze uitwisbare Greenbook.

  • Een Greenbook kun je meerdere keren gebruiken, een papieren notebook niet. Punt voor Greenbook.
  • Bij een papieren notebook kun je een potlood gebruiken die lokaal gemaakt is van gerecycled materiaal. Greenbook werkt alleen met speciale whiteboard pennen vol chemische troep. Punt voor papieren notebook.
  • Een papieren notebook kun je lokaal maken en heeft daarom weinig transport en bestaat uit gerecycled natuurlijker materiaal. Een Greenbook is gemaakt van een soort plastic en komt niet uit Nederland. Punt voor papieren notebook.
  • Greenbook maak je schoon met een chemische spray in een plastic flesje. Potlood wis je uit met een gum. Daarnaast heb je bij een Greenbook ook een doekje nodig om de spray op te doen die je af en toe zult moeten wassen om alle inkt eruit te krijgen. Punt voor papieren notebook.

Hoe denkt Greenbook hierover?

Greenbook zit niet stil en is bezig met hun Greenbook milieuvriendelijker maken. De pagina’s van GreenBook bestaan op het moment nog uit een mix van papier en ‘normaal’ plastic. In 2019 zou deze gemaakt moeten worden van gerecycled plastic. Ze streven daarnaast naar klimaatneutrale productie (maar doen dat nog niet). En binnen Nederland wordt de CO2 uitstoot voor transport gecompenseerd.

Van dat laatste vraag ik me af hoeveel zin dat heeft, want die Greenbooks worden niet in Nederland geproduceerd, dus hoe komen ze dan milieuvriendelijk hier?

Ik ben nog niet overtuigd van de milieuvriendelijkheid van een Greenbook ten opzichte van een milieuvriendelijk, recyclebaar, lokaal geproduceerd papieren notebook. Gelukkig heeft Greenbook daar zelf een handige blog over geschreven. Het enige nadeel van hun vergelijking is dat ze enkel kijken naar papierconsumptie. Maar daar zal ook een boel geprint papier bij zitten zoals vliegtickets of documenten voor de bank die je nogal moeilijk aan kunt leveren in je uitwisbare notitieboekje.

Eindoordeel Greenbook uitwisbaar notitieboekje

Voor mij geen blijver. In gebruik werkt het niet fijn voor mij. Ik wil mijn aantekeningen een paar dagen later ook gewoon kunnen lezen en niet moeten raden of mijn afspraak een bedrijf had met 100 euro omzet of 100 miljoen.

Daarnaast twijfel ik – als je alles door zou gaan rekenen – of dit wel echt zo veel duurzamer is dan een potlood en een papieren notebook.

Greenbook duurzaam notitieboek

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.