Natuur op Gran Canaria die je echt niet mag missen

Degollada de la Yegua Gran Canaria

Gran Canaria staat bij veel mensen bekend als overwinteringsplek voor oudere mensen en voor de all-inclusive pakketen voor gezinnen en mensen die geen zin hebben om iets te regelen, maar Gran Canaria heeft zo veel meer te bieden. Gran Canaria wordt door de lokale bevolking een mini-continent genoemd omdat alle landschapstypes er te vinden zijn. Van alle Canarische Eilanden is dit eiland het meest gevarieerd qua natuur. Perfect dus voor de natuurliefhebber die graag veel variatie wil in de landschappen. In deze blog deel ik een paar van de mooiste natuurgebieden van Gran Canaria.

Duinen van Maspalomas en natuurgebied La Charca

Voor mij waren de duinen van Maspalomas de eerste keer dat ik het gevoel had echt in de woestijn te zijn. Ik bezocht Gran Canaria al best een tijd geleden aan het begin van mijn reis carrière dus was nog nooit in de Sahara geweest. Inmiddels heb ik de Sahara ook gezien en kan ik je vertellen dat de duinen van Maspalomas zeker niet onder doen voor de Sahara.

De duinen van Maspalomas zijn te vinden bij Playa del Ingles. Het is een beschermd natuurgebied van ongeveer 5 vierkante kilometer. Natuurgebied La Charca ligt tegen de duinen van Maspalomas aan. La Charca is een brakwaterzone tussen de zee en de duinen. Deze waterplas is vooral populair bij trekvogels die uitrusten op hun reis van Europa naar Afrika.

NB; de duinen van Maspalomas zijn ook een nudistenzone dus kijk niet op van her en der verspreide naturisten.

NB2: je kan in dit gebied echt verdwalen, dus let wel een beetje op wanneer je op avontuur gaat.

Dunas Maspalomas
Gran Canaria (5)
Gran Canaria (7)

Uitzichtpunt Degollada de la Yegua en Ravijn van Fataga

Het uitzichtpunt Degollada de la Yegua is absoluut het mooiste uitzichtpunt van het hele eiland. Je hebt panorama beeld over het 15 kilometer lange ravijn van Fataga. Het uitzichtpunt bevindt zich dicht bij Maspalomas op de weg naar San Bartolome de Tirajana. Je kunt je auto parkeren bij het grote parkeerterrein wanneer je naar dit uitzichtpunt wilt. Deze staat heel duidelijk aangegeven.

En waarom zou je de vallei van Fataga alleen vanaf het uitzichtpunt bekijken? Dit ravijn/vallei is ook een mooi gebied voor een wandeling. De vegetatie is zoals je verwacht in droge gebieden met veel cactussen en vetplanten. De Fataga vallei wordt ook wel de vallei van de duizend palmen genoemd, dus je vindt er een overvloed aan palmen. Daarnaast is Fataga volgens velen het mooiste dorpje van het hele eiland met allemaal witte huisjes. Ik vond Fataga niet per se heel bijzonder, maar het is wel een heel gezellig dorp om op een terrasje te zitten.

Degollada de la Yegua
Gran Canaria (17)

De grote, blauwe oceaan

Gran Canaria heeft niet alleen fantastische natuur op land, maar zeker ook op zee. Natuurlijk kun je prima op het strand liggen en zwemmen in Gran Canaria, maar je kunt er ook dolfijnen en walvissen spotten. Dolfijnen zijn trouwens makkelijker te vinden dan walvissen. Veel organisaties bieden dolfijnenspot trips, maar check wel altijd of het diervriendelijke organisaties zijn.

Naast dolfijnen spotten is Gran Canaria ook zeer geschikt voor een catamaran trip. Lekker in het net op het voordek liggen en het water onder je voorbij zien trekken. Ik had tijdens de catamaran trip uitzicht op de besneeuwde bergtop van de vulkaan op Tenerife. Catamaran trips worden overal aangeboden.

Parque Rural del Nublo

Het grootste natuurgebied van Gran Canaria is Parque Rural del Nublo. Het meest bekende natuurgebied van Gran Canaria met de vanaf verre herkenbare vulkanische rots Nublo. UNESCO heeft die gebied uitgeroepen tot biosfeerreservaat. Het vulkanisch verleden van Gran Canaria is in Parque Rural del Nublo nog goed te zien. Ook hier vind je diepe ravijnen, woeste rotspartijen en oude lavabergen zoals in veel van de parken op de Canarische Eilanden.

Het park is in het midden van het eiland te vinden en is via verschillende wegen te bereiken. Vanaf het noorden en westen van het eiland kom je als eerste langs de uitkijkplaats genaamd Rots Bentayga en de picknickplaats Llanos de la Pez. Vanuit het zuiden kom je eerst langs Fataga en San Bartolomé de Tirajana voordat je bij het park aan komt. Vanaf Maspalomas is het maar 40 kilometer, maar omdat je door de bergen rijdt is het toch nog een uur rijden.

Er is voldoende parkeergelegenheid in het park. De paden zijn goed aangegeven en prima te lopen. De klim naar Nublo is wel een klim waar je iets beter je best voor moet doen, maar iedereen met een normale conditie moet dat prima aan kunnen.

Parque Rural del Nublo Gran Canaria
Gran Canaria (12)
Gran Canaria (19)
Gran Canaria (16)
Gran Canaria (15)
Gran Canaria (14)
Gran Canaria (2)

Overzicht Gran Canaria

Ik realiseer me dat deze blog nog lang niet volledig is. Gran Canaria heeft nog veel meer mooi natuurschoon te bieden dus je kunt met gemak een paar weken door brengen op het eiland om alles te bezoeken. Maar ik had helaas niet de mogelijkheid om weken op Gran Canaria te verblijven om alles te bezoeken. Daarnaast lijken veel van de natuurgebieden erg op elkaar waardoor sommige natuurparken die ik heb bezocht deze blog niet hebben gehaald omdat het meer van hetzelfde was.

Gran Canaria kaart

Wandelen aan de noordkant van Gran Canaria

Ik heb weinig gezien van de natuur aan de noordkant van Gran Canaria. Gelukkig zijn daar al wel andere bloggers geweest. Lees bijvoorbeeld eens het reisverslag van Daily Greenspiration over hun wandelingen door de woeste natuur van het noorden van Gran Canaria.

Zonsondergang gran canaria
Zonsondergang is erg spectaculair op Gran Canaria

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.