Hoe je door te reizen je leven rekt

gedicht maarten

Wie wil er niet langer leven? Langer genieten? Zijn tijd op aarde rekken? Er zijn zat manieren om fysiek langer mee te gaan. Niet roken, gezond eten en weinig stress dragen allemaal bij aan een langer verblijf op aarde, maar wist je dat er nog een manier was? En dat is niet een manier die er voor zorgt dat je langer op deze planeet rond loopt, maar wel dat je de dagen dat je er bent, langer leeft. Hoe dat werkt? Lees vooral verder in deze blog waarin wetenschappelijke onderzoeken het antwoord geven op deze vraag.

Verrassingen rekken de tijd

Tijd in je hoofd is als een elastiek. Wanneer je je verveelt lijkt de tijd maar niet vooruit te gaan. Wanneer je iets heel gaafs doet lijkt de tijd veel te snel te gaan. Soms zelfs zo snel dat je het gevoel heb dat de tijd door je vingers glipt. In de beleving van het moment vertoont tijd een bepaalde rekbaarheid waardoor fijne momenten snel gaan en saaie momenten langzaam. Maar wanneer je terugkijkt op je leven, dan vertoont tijd ook een rekbaarheid.

Wanneer je terugkijkt op je leven, dan zijn het de dagen met de gave activiteiten die de meeste plek op de tijdslijn in je hoofd in nemen. Niemand kan zich al zijn werkdagen nog herinneren, maar van de meest spectaculaire activiteiten in je leven zoals bijvoorbeeld je bruiloftsdag, die bijzondere roadtrip of die geweldige safari kunnen de meeste mensen zich nog elke minuut herinneren.

“Tijd is een rekbaar begrip, letterlijk. Wanneer je je hersens verrast, dan rekken ze de tijd als een elastiek.”

De heenweg duurt langer dan de terugweg

Uit onderzoek blijkt dat mensen bij een eerste bezoek aan een plek de heenweg langer vinden duren dan de terugweg. Dat is op zich niet zo raar. Alles is nieuw op de heenweg en oud op de terugweg. Het leven is enigszins hetzelfde. Naarmate ik ouder word (OMG, ik klink als mijn moeder nu) merk ik dat de tijd steeds sneller gaat. Er is steeds minder echt nieuw in het leven en dus gaan de dagen steeds meer in elkaar over. De subjectieve levensduur wordt korter. Deze subjectieve levensduur kun je verlengen.

Nieuwe indrukken vertragen de tijd en lijken langer te duren in je herinnering. Dit effect kun je zelf versterken door meer extreme en/of exotische bestemmingen. Hiermee kan je de subjectieve levensduur van je leven oprekken. Exotische oorden hebben een groter effect op deze subjectieve levensduur. Een roadtrip door Nederland levert je een klein beetje meer subjectieve levensduur op. Een roadtrip door Frankrijk levert je meer subjectieve levensduur op dan de roadtrip door Nederland en een roadtrip langs de zijderoute naar China levert je de meeste subjectieve levensduur op. Je wordt hiermee dus niet echt ouder, maar je ervaart het leven wel als langduriger.

“Als het om andere redenen niet heel ongezond zou zijn, dan zou een roadtrip door Mali, Niger en Tsjaad je de meeste subjectieve levensduur opleveren.”

Reizen geeft tevredenheid

Naast een langere subjectieve levensduur en een rekbare tijd heeft onderzoek ook uitgewezen dat reizen meer tevredenheid geeft. In het onderzoek van Fuchs et al uit 2015 (bron 1) werd gekeken naar vrijwillige uitgaven en tevredenheid. Het gaat dus niet om je gas/water/licht, verzekeringen of andere verplichte uitgaven maar om de uitgaven die je vrijwillig kunt doen. Elke deelnemer moest in drie verschillende categorieën scoren hoe tevreden hij/zij was met zijn besteding. Het gaat om de categorieën materiële zaken, niet-reizen ervaringen en reiservaringen.

De resultaten waren voor mij weinig verrassend. Ervaringen in het algemeen leiden tot meer tevredenheid dan spullen. En reiservaringen leiden dan weer tot meer tevredenheid dan overige ervaringen. Het grappige was dat het bedrag wat gemoeid was met de uitgave geen effect had op de tevredenheid over de uitgave, behalve bij de Amerikanen. In de categorie ‘materiële uitgaven’ waren Amerikaanse deelnemers aan de studie meer tevreden over hun uitgave bij hogere bedragen dan bij lagere bedragen.

Spijt van je aankopen

De afgelopen jaren verschenen er geregeld berichten over spijt hebben. Zo was er het onderzoek van verpleegkundige Bronnie Ware over patiënten in de laatste fase van hun leven. Zij interviewde mensen over de vraag “waar heb je het meeste spijt van in je leven”. Het antwoord wat het meest gegeven werd, was:

“Ik wou dat ik de moed had gehad om een leven te leiden waarbij ik trouw was gebleven aan mezelf, in plaats van te leven volgende verwachtingen van anderen.”

Mensen op hun sterfbed keken terug op hun leven en zagen hoeveel dromen onvervuld zijn gebleven. De meeste mensen hadden nog niet de helft van al hun dromen waar gemaakt en zouden sterven met het besef dat ze dit zelf veroorzaakt hadden. Door het maken van andere keuzes of het juist helemaal niet maken van keuzes was hun leven aan hun voorbij gegaan en was het nu te laat om er nog iets aan te doen.

Ook in het onderzoek van wetenschapper Karl Pillemer kwam spijt nogal eens voorbij. In zijn boek ‘30 Lessons for living‘ schreef hij over de interviews met hoogbejaarden die hij af had genomen. Meer dan duizend ouderen vertelden hem hun wijze levenslessen. Waar hadden ze spijt van? Wat hadden ze graag anders gedaan? Wat hadden ze gemist? En weet je wat er uit kwam? Veel ouderen hadden het gevoel dat ze te weinig van de wereld gezien hadden. Ze hadden hier allerlei redenen voor. Sommigen hadden te veel naar hun omgeving geluisterd, anderen verscholen zich achter financiële excuses en er waren ook mensen die alleen maar met werk bezig waren. Allemaal aan het eind van hun leven kwamen ze tot de conclusie dat het het niet waard is geweest.

Laat die tv/iPhone/keuken/auto zitten en trek de wereld in

Niet iedereen zit in dezelfde financiële situatie, maar iedereen heeft wel de vrijheid om andere keuzes te maken. Geld is nooit een excuus om niet op reis te gaan. Ik ken zat reizigers die voor een paar euro per dag reizen dus iedereen kan op reis, maar misschien niet naar dezelfde bestemming of met dezelfde luxe. Ik ken ook zat plekken die helemaal niet ver van huis zijn (en dus niet zo duur hoeven zijn), maar je toch het gevoel van een exotisch oord geven. Mensen denken altijd dat vakantie duur moet zijn, maar realiseren zich soms niet dat een dagje Efteling wel eens heel wat duurder kan zijn dan een weekend Boedapest.

Dus vraag jezelf af wanneer je de volgende keer de stad in gaat of in een online webwinkel van plan bent iets nieuws aan te schaffen, of je bereidt bent aan het eind van je leven spijt te hebben van deze keuze. Zijn die spullen datgene wat je echt gelukkig maakt of is het een impuls waar je vijf minuten plezier van hebt en het dan al weer vergeten bent?

“De wetenschap heeft je het antwoord al gegeven. Je wordt gelukkiger van ervaringen en dan vooral van reiservaringen, dus laat die nieuwe broek hangen en boek je reis naar een plek waar het niet is zoals thuis en rek je leven!”

Bronvermelding

Bron 1: Fuchs, G., Chen, P. J. and Pizam, A. Are Travel Purchases More Satisfactory than Non-Travel Experiential Purchases and Material Purchases?: An Exploratory Study. Tourism Analysis, 20(5), p. 487-497.

20171118_181601

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.