Korte trip Sicilië; praktische tips en bezienswaardigheden van Sicilië

Boot sicilië Palermo Napels

Ik ken Sicilië eigenlijk alleen van de maffia. Overal waar ik langs een cafetje liep, zag ik binnen verdachte types vergaderen over hun volgende drugstransport. Sommige clichés ontkom ik ook niet aan. Maar niks van dat alles. Sicilië is relaxt, zonnig, gezellig en een perfecte plaats om heerlijk tot rust te komen. En ik heb de Godfather nergens zien lopen 😉 .Sicilië

Vervoer van en naar Sicilië

Vliegen

Je kunt vliegen op Catania en Palermo. In de zomer vliegen de meeste low-budget maatschappijen op beide bestemmingen. Sicilië is volgende de rest van de Italianen een apart volk. “Niet zoals Italianen echt horen te zijn.” Een mooi voorbeeld hiervan is dat Sicilië weigert een brug te bouwen tussen hen en het vaste land van Italië.

Trein

Ik reisde vanaf Napels met de trein naar Sicilië. Mocht je geen ticket kunnen vinden rechtstreeks naar Sicilië, dan kun je er nog voor kiezen om op Napels te vliegen en vanaf daar de trein te pakken. Het is een erg mooie treinreis en vooral ook een bijzondere overtocht. Aangezien er geen brug is naar Sicilië gaat de trein met de boot. De trein werd met één deel tegelijk een boot opgesleept en aan de andere kant in Sicilië weer in elkaar gezet. De trein is relatief goedkoop in Italië in vergelijking met Nederland.

Napels – Messina is een reis van 5 uur en 4 minuten zonder overstappen en is 50 euro. Palermo is wel een stukje verder met de trein. Dan zou ik eerder met de nachtboot vanaf Napels gaan.

De trein op de boot naar Sicilië vanaf Napels

De trein op de boot naar Sicilië

Boot

Een hele relaxte manier van terug reizen naar het vaste land (of heen naar Sicilië) moet toch wel de boot van Palermo naar Napels zijn. Fantastische uitzichten op Italië bij een ondergaande en opkomende zon. En super efficiënt. Je reist en slaapt tegelijk. Kon ik tenminste de volgende ochtend meteen weer hard aan het werk op mijn volgende afspraak.  Je kunt tickets boeken op de site van GNV. Je betaald ongeveer 35 euro voor een stoel en ongeveer 44 euro voor een bed. Best goedkoop overnachten en reizen tegelijk dus.

Boot sicilië Palermo Napels

Zonsopkomst in Palermo nadat ik net ben aangekomen met de nachtboot vanaf Napels

Vervoer op Sicilië

Ik ben zelf nooit zo’n groot fan van huurauto’s in Italië en zeker niet in Zuid Italië. Het rijgedrag veranderd niet in positieve zin naar mate je afzakt naar het zuiden van Italië. Italianen rijden als opgefokte hondjes op batterijen. Voordringen, toeteren, asociaal gedrag en naar andere weggebruikers schreeuwen en gebaren horen bij de orde van de dag. Je moet daar wel tegen kunnen wanneer je het Nederlandse verkeer gewend bent.

Naast dit gedrag is parkeren een erg groot probleem in Italiaanse steden. Zelden heeft de planoloog bij het ontwerp van de stad hier over na gedacht. Parkeerplaatsen zijn eigenlijk nooit te vinden. Binnen steden zou ik eerder alles lopen of anders een scooter huren in plaats van een auto. Tussen steden zijn vaak prima trein- en busverbindingen.

Hoogtepunten van Sicilië 

Erice

Maak absoluut een stop in Erice. Erice is een prachtig middeleeuws dorpje in de heuvels boven Trapani in het westen van Sicilië. Neem de kabelbaan naar boven en geniet van een van de spectaculairste uitzichten van Sicilië. Sinds de middeleeuwen is er in Erice weinig meer veranderd. Kleine smalle straatjes met grijze stenen huisjes en prachtige oude monumenten. De oude stad ligt op de top van de Monte San Giuliano. Deze stad was in de Middeleeuwen de belangrijkste stad van het oude Siciliaanse volk Elimi. Het uitzicht vanaf deze stad over Trapani, de zoutpannen en de Egadische eilanden is absoluut één van de betere uitzichten die ik ooit heb gehad.

Sicilië Erice uitzicht

Het uitzicht vanuit Erice, Sicilië

Behalve het spectaculaire uitzicht heeft Erice nog veel meer te bieden. Het is een lieflijk, romantisch stadje met smalle straatjes en kleine huisjes, mooie oude monumenten, originele stadsmuren en resten van de Tempel van Venus. Qua eten vond ik het veel toeristische tentjes met matige kwaliteit eten. Ik denk dat Gli Archi di San Carlo nog de beste optie was. Via allemaal kleine gangetjes, boogjes en straatjes te bereiken. De sfeer binnen is erg fijn en op de kaart staan een aantal lekkere, traditionele Siciliaanse gerechten.

Middeleeuwse straatjes Erice Sicilië

Middeleeuwse straatjes in Erice, Sicilië

Erice Sicilië

Vulkaan Etna

Een hoogtepunt van Sicilië wat ik helaas niet heb kunnen bezoeken, is de vulkaan de Etna. Al jaren is dit een actieve vulkaan met recent nog een mini-uitbarsting. Het is ook mogelijk om deze vulkaan te beklimmen. Het eerste stuk kun je comfortabel met een kabelbaan omhoog en dan verder reizen met een truck, maar daarna moet je toch zelf aan het werk als je de absolute top wilt halen. Goedkoop is een tocht op de Etna trouwens niet. Op WeAreTravellers staat een uitgebreid verslag van een tocht de Etna op. Zij geven aan dat je al snel 65 euro kwijt bent voor de kabelbaan/truck combo.

Beste stranden van Sicilië

Ik schreef eerder al eens over de fantastisch mooie stranden van Sardinië (hier). Ook Sicilië heeft stranden die zeker de moeite van het bezoeken waard zijn. Strand Cala Mosche is rustig, zonder bars en strandstoelverhuur en romantisch ingesloten tussen twee rots kliffen. Sant Vito Lo Capo’s is iets groter maar zeer de moeite waard voor het uitzicht. Een azuurblauwe zee met een wit zandstrand niet heel ver bij Trapani vandaan (40 km). Het is bijna net een tropisch eiland. Dan heb je ook nog Cefalu en Mondello. Beiden beschikken over zeer veel faciliteiten, maar daarmee zijn ze ook relatief druk en vol met families (en dus kinderen). Toch vond ik zelf de stranden op Sardinië mooier.

San-Vito-Lo-Capo

San Vito Lo Capo strand in de buurt van Trapani

Nationale parken

Sicilië heeft verschillende nationale parken. Een park wat dicht in de buurt van Palermo ligt is Riserva Naturale Orientata dello Zingaro. Dit park grenst aan zee en heeft behalve mooie natuur, ook hele mooie baaien om lekker aan het strand te luieren na de stijle beklimmingen tijdens de wandelingen.

Riserva naturale orientata dello Zingaro

Riserva naturale orientata dello Zingaro vlakbij Palermo

Palermo

Palermo is de grootste stad van Sicilië en heeft een paar erg fascinerende bezienswaardigheden om te bezoeken. Een vrij lugubere bezienswaardigheid zijn de Catacomben van Palermo waar je nog perfect gepreserveerde lijken kunt zien. Ook de Cappella Palatina is zeer de moeite waard om te bezoeken. Het is een prachtige kerk in uitbundig goud en marmer. Palermo is, net als veel grote Italiaanse steden, een aaneenschakeling van mooie gebouwen, terrassen en brede straten, maar is inmiddels ook een drukke stad geworden. Het biedt een mooi contrast met het rustige, romantische platteland dus ik zou zeker een bezoek aan deze stad niet overslaan. Zoals ik eerder schreef, vlieg of vaar je waarschijnlijk sowieso via Palermo, dus plan dan een dag langer om deze stad te bekijken.

Piazza Pretoria Palermo

Piazza Pretoria Palermo

20151004_132129

Kleurrijke souvenirs op Sicilië

Sicilië heeft nog veel meer mooie plekken om te bezoeken. Een paar dagen zijn gewoon niet genoeg voor dit eiland. Je kunt met gemak een week of langer op Sicilië door brengen. Toch kun je in een paar dagen best een goed beeld vormen van de sfeer op Sicilië – een unieke sfeer zoals nergens anders in Italië.

Vlak bij de haven van Napels

Vlakbij de haven van Napels

 

2 thoughts on “Korte trip Sicilië; praktische tips en bezienswaardigheden van Sicilië

  1. Flitter Fever

    Leuke blog weer Linda! Ik ben ook een paar keer op Sicilië geweest, afgelopen januari bij Taormina en de Etna, was super mooi. Volgend jaar zomer als het goed is weer, als Tom daar met zijn schip aanmeert. Bedankt voor je tips en mooie foto’s! Die tip over de trein houd ik ook even in gedachte.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.