Noorwegen; van Oslo naar Bergen met het openbaar vervoer

Hardangerfidde plateau Noorwegen

Samen met mijn moeder reisden we al backpackend met het openbaar vervoer van Oslo naar Bergen. We kwamen trouwens nooit aan in Bergen, maar dat terzijde. Wat is er zoal te zien op de route Oslo – Bergen wanneer je alles met het openbaar vervoer reist?

Veel lijstjes op internet gaan over de mooiste…. (vul zelf maar wat in op de stippellijntjes). Wanneer het gaat om de mooiste treinreizen ter wereld dan staan steevast de route Oslo – Bergen en de Flambane erin. In deze blog lees je over de route Oslo – Bergen waarvan ik een aantal stops die wij maakten beschrijf en natuurlijk de Flambane. Alle bestemmingen liggen op loopafstand van een treinstation of zijn makkelijk te bereiken met een andere vorm van openbaar vervoer.

Vliegretourtjes Oslo zijn redelijk goedkoop te krijgen als je op de aanbiedingen let. Er vliegen verschillende maatschappijen rechtstreeks op Oslo. Vanaf de luchthaven (47 km uit het centrum) gaan speciale shuttle diensten naar het centrum zoals bijvoorbeeld de luchthaven trein. Deze doet er ongeveer 20 minuten over en vertrekt elke 10 minuten.

Oslo

Onze reis begon in Oslo; een fijne stad om een paar dagen te vertoeven. Oslo is natuurlijk het middelpunt van de Nobelprijs dus je kunt er prima aan je intellectuele trekken komen. Maar Oslo heeft ook fantastische uitzichten op de omliggende bergen.

De haven Oslo Noorwegen

Ik ben niet echt een museum ganger dus die heb ik over geslagen. Mocht je musea wel leuk vinden, dan zijn de twee meest bekende het Frammuseum (iets met oude boten in Noorwegen) en Kon Tiki Museum (ook iets met boten, maar nu recenter). Oslo heeft in het centrum een paar mooie gebouwen zoals het parlementsgebouw waar je je prima een middag mee kan vermaken.

Parlementsgebouw Oslo Noorwegen

Als je een rondje door het centrum bent gelopen, dan zou ik ook absoluut naar de haven gaan. Eigenlijk hangt in heel Oslo een hele fijne sfeer. Geen druk verkeer, geen chaos, geen onduidelijke bewegwijzering en hele fijne mensen. En voor de luie mensen onder ons hebben ze ook van die hop-on hop-off bussen.

Groen en kunst Oslo Noorwegen

In Oslo sliepen we in een hostel. Er is zoveel keuze qua overnachtingen in Oslo dat er altijd wel iets te vinden is voor je budget of luxe.

Na twee dagen Oslo zijn we met de trein richting Bergen vertrokken. Deze treinreis duurt ongeveer 7 uur. Tenzij je natuurlijk niet aan komt in Bergen, dan is het iets korter 😉

Ik wist niet dat er een groot festival was in Bergen waardoor alles vol geboekt zat (Bergen International Festival). Ik had een treinticket naar Bergen geboekt en was pas twee uurtjes voor vertrek naar Bergen gaan bellen voor een slaapplaats om er toen achter te komen dat we eigenlijk nergens konden slapen. Dus dan maar iets eerder uit de trein. Ze zijn zo lief in Noorwegen dat ik gewoon het te veel betaalde stuk terug kreeg. Maar goed, daar zal ik jullie niet mee vermoeien. Maar mocht je richting Bergen gaan, check dan wel of niet toevallig dit festival net aan de gang is.

Onderstaande route is in willekeurige volgorde af te leggen.

Haugastol + Hardangervidda plateau

Omdat we niet door konden naar Bergen zijn we uit gestapt in Haugastol. Dit ligt op de rand van het Hardangerfidda plateau. Zelfs in juni lag dit plateau nog helemaal vol met sneeuw en waren we blij dat we winterkleren bij ons hadden. Er is letterlijk niks in Haugastol behalve 1 hotel; Haugastol 1000 MOH. Een prima hotel op een hele mooie locatie (ongeveer 65 euro per nacht voor twee personen). Ze zitten namelijk aan de rand van Noord Europa’s grootste hoogland plateau met twee nationale parken om de hoek; het Hardangevidda en Hallingskarvet nationaal park.

We waren een beetje buiten het seizoen (juni!), maar ze maakten ondanks dat speciaal voor ons twee mountainbikes klaar zodat we over het plateau konden fietsen. Wat een adembenemende vergezichten met her en der verdwaald een echt Scandinavisch rood huisje.

Hardangerfidde plateau Noorwegen
Haugastol fietstocht Noorwegen
Haugastol fietstocht Noorwegen

Voss

Tweede stop op de route was Voss. Voss is een gemeente aan het Vangsvatnet meer. Een meer perfect voor een kano-tocht of een wandeling rondom het meer. Maar niet alleen rondom het meer kun je mooi wandelen in Voss. Ook in de nabije omgeving. De wandeling door Bordal’s Gorge is eentje die ik erg aan kan raden. Niet heel ver dus perfect voor de minder mobiele of, zoals ondergetekende, de wat luie wandelaar. In Bordal’s Gorge passeer je watervallen, kleine bruggetjes en nauwe doorgangen waar de rotswanden elkaar bijna raken.

Voss meer Noorwegen
Vangsvatnet meer

Naast natuur en watersport activiteiten staat in Voss een hele oude kerk in gotische stijl uit de 12e eeuw. Als ik het goed had begrepen, zijn de muren op sommige plaatsen wel twee meter dik. Overnachting aan het meer is goed te doen in het Fleischer’s Motel.  Het motel ligt op loopafstand van het treinstation waar de trein van Oslo naar Bergen stopt en het ligt direct aan het meer.

Wandeltocht in Voss Noorwegen

Flamsbana +Nærøyfjord

Vanuit Voss kun je ook goed dagtrips doen naar de verschillende fjorden in de regio. Wij boekten een tour via de lokale VVV voor een boottocht en treintrip voor ongeveer 60 euro per persoon. Dit klinkt een beetje suf, maar dat was het zeker niet. De Flamsbana treintrip is verkozen tot één van de mooiste en steilste treinreizen ter wereld. Dat is dan al de tweede uit de top-10 lijstjes-treinreizen en je kunt ze allebei in Noorwegen doen. Vanuit de trein heb je uitzicht op fantastische watervallen, vergezichten en spectaculaire fjorden.

Het traject is slechts 20 km lang en reist van Myrdal naar Flam en terug. Bij deze reis overbrugt de trein een hoogteverschil van 866 meter. De trein passeert 20 tunnels, waarvan er 18 met de hand zijn aangelegd. Tijdens de route is er een fotostop bij de Kjosfossen waterval waarvan je hieronder een foto ziet. Als je goed kijkt, kun je de vrouw op de voorgrond zien dansen voor de immense waterval. Mijn camera was niet goed genoeg om de hele waterval erop te krijgen zo dicht stonden we erbij. De andere foto is van het retro interieur van de trein.

Na deze spectaculaire treinreis stapten we op de boot vanaf Gudvanger om daar het Nærøyfjord in te varen. Ik zou graag nog eens terug komen om veel meer van die fjorden te zien. Er is overal van alles te zien. Van kleine watervallen tot zeemeeuwen die naast de boot vliegen en van besneeuwde bergtoppen tot prachtige reflecties van de bergen in het water (als de zon er was).

Nærøyfjord Fjord Noorwegen
Nærøyfjord
Boottocht door Fjord Noorwegen
Boottocht door Nærøyfjord

En dan nog een kaartje met bovenstaande punten.

Route noorwegen
Route noorwegen

Ben je in de winter in Noorwegen?

Misschien heb je dan iets aan deze tips.

Lapland; hoe overleef je -43 graden?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.