Weekoverzicht #31; uit de afvalbak eten en werktrip Bulgarije

Intertoys zwembad

Uit het afval eten? Gaat dat te ver? Ben ik nu helemaal doorgeslagen in mijn eco-warrior ambities? Daarnaast ging ik ook nog voor mijn werk naar Bulgarije waar het veel koeler en veel natter was en gooide ik eindelijk het zwarte jurkje weg waarin ik als zestienjarige jongens versierde in Lloret de Mar. Maar eerst konijnenspam want die eten altijd van de grond. konijn in graspol

Maandag; uit de afvalbak eten?

Ik had weer eens een geniaal idee. Via een andere blogger (waarvan ik de naam even niet meer weet) las ik over een app; Too good to go. Het principe van deze app is eigenlijk hetzelfde als mijn bijbaantje als zestienjarige. Ik werkte toen op zaterdag bij een bakkerij en alles wat niet meer verkocht kon worden de week erop, kregen de bakkersmeisjes mee aan het einde van hun werkdag.

De app Too Good to Go hanteert eenzelfde principe. Winkels, bedrijven, restaurants, barretjes, lunchrooms, iedereen die eten produceert kan zich er aanmelden. Anti-verspillingsfanatiekelingen (of koopjesjagers) hebben dan de mogelijkheid om zich voor die dag in te schrijven bij dit bedrijf en de restjes op te halen voor een paar euro. Het gaat hier natuurlijk niet om eten wat al geserveerd is.

Dat wilde ik wel eens testen, dus ik had me bij een healthfood/juicebar aangemeld om tussen 20.30 en 21.00 uur de restjes op te halen. Ik had alleen natuurlijk niet nagedacht over het feit dat ik geen vlees eet, dus ik ging naar huis met kipwraps, soep en bietensap met anijs (dat laatste is trouwens niet weg te krijgen). De volgende keer iets beter nadenken en misschien toch maar voor Bakker Bart gaan en dan hopen dat ze die keer niet ineens de croissantjes ham/kaas weggeven.

Het idee is geweldig. Afval wat anders in de afvalbak zou belanden, kun je nu ophalen om voedselverspilling tegen te gaan (en om voor een prikkie te eten).

De app heeft een dekking op dit moment voor grote delen van Europa, dus mocht je op vakantie zijn, kijk dan ook eens rond. Frankrijk is bijvoorbeeld zeer goed vertegenwoordigd en ook in Duitsland heb je uit duizenden adressen keuze.

too good to go app tegen voedselverspilling

Mijn bijna gratis maaltijd via de Too Good to Go app

Dinsdag; werktrip Bulgarije – alsof ik nog nooit gereisd heb

Een dag waarin ik het toppunt van hopeloosheid liet zien. Ik vertrok om zeven uur naar Schiphol, dus dat gebruik ik maar als excuus voor mijn niet-oplettende gedrag.

Wat gebeurde er dan op Schiphol? Mijn gate was D18. Ik had geen bagage dus hoefde nergens in de rij te staan en was ruim op tijd bij mijn gate. Mooi nog even een uur om te werken. Maar eerst even langs de toiletten. De rij stond tot ver buiten de wc’s dus dan maar niet naar de wc. Ik plof neer bij de gate en begin aan mijn werk. Op een gegeven moment wordt er achter me omgeroepen dat de vlucht naar Servië begint met inladen. Alleen ik moest helemaal niet naar Servië. Kijk ik omhoog… verkeerde gate.

Ach wel, nog tijd genoeg. Dus ik loop alsnog naar Gate D18 maar besluit eerst nog eens te checken of de rijen bij een andere wc ook zo lang zijn. Bij terugkomst was het helemaal vol met mensen bij de gate. Dan maar op een bankje verderop nog wat werken. Boarding begon en ik wachtte tot de rij bijna weg was. Ik loop naar de meneer die mijn boardingpas op mijn telefoon wil scannen, zegt hij

Londen?

Euhm… nee. Sofia graag. Ja, dan moest ik niet hier zijn. Kak, nog maar een half uur tot mijn vlucht zou vertrekken. Keek ik omhoog stond ik voor de tweede keer bij de verkeerde gate. D17 in plaats van D18. Het lijkt wel alsof ik nog nooit in mijn leven met het vliegtuig ben gegaan.

Gelukkig was ik nog net op tijd en ging de vlucht naar Londen 40 minuten na mijn eigenlijke vlucht, want dan had ik daar gewoon zitten wachten tot de vlucht naar Londen ging boarden en was ik veel te laat bij mijn gate gekomen.

Ergens richting de Zwarte Zee was mijn eindbestemming waar ik na een paar uurtjes vergaderen in een zeer roze hotel sliep.

roze Hotel Stare Zagora Bulgarije

Hele mooie roze inrichting in mijn hotelkamer

Woensdag: het lekkerste dessert ooit

Na een dag van vergaderen en terug rijden naar Sofia had ik nog 1 zakelijke bespreking. Het was het type klant wat houd van lekker eten en mij en een collega mee nam naar een geweldig restaurant in het centrum van Sofia: Capo. Wat een geweldige wijnen en geweldige pasta’s maakten ze daar. Maar het hoogtepunt van de avond is toch absoluut het dessert. Een torentje van schuim en witte chocolade met mascarpone, met verse frambozen. Deze gaat absoluut in de top 5 van beste desserts ooit.

voorschriften pistolen Bulgarije

Ik heb mijn AK47 maar in de paraplubak neer gezet.

Donderdag; naar huis

Om drie uur stond ik weer naast mijn bed voor mijn vlucht naar huis. Het was zo druk op Schiphol dat ik nog in de luchthaven al in de rij stond voor de douane. Tegen de tijd dat ik eindelijk thuis was, ben ik eerst maar weer gaan slapen. En behalve wat slechte series kijken op Netflix en nog wat uurtjes werken, deed ik helemaal niks meer.

schiphol drukte zomer
Al midden op Schiphol in de rij voor de douane, nog maar 600 wachtenden voor me

Vrijdag; meltdown

Vorig jaar heb ik na jaren van een zwembad bewaren in de schuur besloten dat we die niet meer nodig hadden en deze weg gedaan. Nadat het de afgelopen zes weken boven de 25 graden en vaak zelfs constant boven de 30 graden was thuis, was ik er helemaal klaar mee. Ik heb in mijn lunchpauze een nieuw zwembad gekocht en ben elke werkonderbreking even in het water gaan zitten om af te koelen.

Intertoys zwembad

Eindelijk verkoeling in de achtertuin

bizar kinderspeelgoed Intertoys

Wat is dit voor bizar kinderspeelgoed?!?

In de avond gingen we langs bij Maarten zijn familie om uit eten te gaan in Papa’s Beach House. Een hippe lounge plek aan het water, maar laat je niet door het exterieur bedriegen. De omgeving en de inrichting zijn geweldig en de bediening heel aardig, maar het is duur! Het menu is redelijk standaard, maar je betaalt de hoofdprijs.

Restaurant Papa's Beach house Hoofddorp

Erg hip en erg duur

Zaterdag; Marie Kondo opruimactie bij 30 graden

Ik ben al de hele week niet naar Soura geweest. Ze heeft ook een aangepast hitteplan want we zijn allebei geen zak waard met de hitte. Soura trekt vliegen aan en ik ben zo slap als een vaatdoek. Ik ga er niet eens heen om gedag te zeggen, want alleen al van de wandeling naar de wei val ik dood neer.

Tuinset intratuin

Nieuwe tuinset is bezorgd. Nu alleen nog een bankje tegen de muur

Dus wat ga je dan doen? Juist, je hele kledingkast leeg halen en op zolder neer leggen om uit te zoeken. Ik had namelijk het opruimboek van Marie Kondo helemaal geluisterd en was geïnspireerd om zelf ook aan de slag te gaan. Het luisterboek is trouwens helemaal niks (*vind ik). Ze schrijft dat je aan het einde van je dag je handtas moet bedanken voor al het harde wat die voor je heeft gedaan. En dat je wanneer je sokken opbergt, je ze niet in een bolletje mag rollen want daarmee wurg je ze. En dat als je iets weg doet dat je dat afscheid moet nemen om het kledingstuk te bedanken voor het plezier wat het jou heeft gegeven.

Echt niet dat ik tegen mijn sok ga staan praten. Maar mijn kast eens opruimen is nog niet zo’n gek idee. Ik had nog steeds kleding van toen ik 16 was (en ja, die droeg ik ook nog steeds). Een zwart basic jurkje waarmee ik in Lloret toen ik 16 was jongens ging versieren, doet nu al jaren dienst als jurkje voor mijn werk. Broeken die ik van mijn eerste kleedgeld kocht, draag ik nog steeds. Dat is dan het voordeel van veel hebben… het gaat eeuwig mee.

Marie Kondo minimaliseren en opruimen

Ik heb te veel kleren

Zondag; wedstrijd met Soura

Samen met wat stalgenootjes deden we een wedstrijd. Ik zou met een stalgenoot een groot rondje rijden terwijl zij met haar 32 jarige pony en die maffe IJslander een kleiner rondje zou doen. Wie het eerste thuis was.

Met deze hitte is het niet eerlijk tegenover de paarden om als een bezetene door de bossen te scheuren, dus we hebben heel rustig aan gedaan, maar natuurlijk wel gewonnen. Uiteraard hebben we gewonnen. Echt niet dat wij van een 32-jarige pony gaan verliezen. Het laatste stukje naar huis trokken we een sprintje, maar misschien was dat een iets te groot sprintje. We gingen zo hard dat het net was alsof je door een tunnel racete en alles om je heen vervaagde.

bos wc

Eindresultaat van onze boswc

Netflix en Storytel tips

De nieuwe vaste rubriek in mijn weekoverzicht. Veel kijk- en luisterplezier!

Fijne app; Too Good to Go. Ik schreef er in dit weekoverzicht al over op maandag. Ook perfect voor op vakantie. Als je uit zoomt op de kaart in de app kun je zien dat in Frankrijk, Spanje, Duitsland al duizenden bedrijven mee doen.

Fijne link die aansluit op die van vorige week waarin ik een link deelde over het taboe op bevolkingsbeperking. In deze link gaat het over het dilemma tussen wel of geen kinderen om de wereld te redden van de ondergang.

‘Omdat ik geen kinderen heb, draag ik minder bij aan de vervuiling van de aarde dan de extreemste zelfvoorzienende geitenwollen vegan met kind.’ Dit antwoordde de kinderloze komiek en presentator Arjen Lubach op de vraag of hij een beetje duurzaam leeft. Zijn stelling werd later door de Volkskrant gefactcheckt en kreeg het stempel ‘correct’. 

Mocht je ze gemist hebben?

Mocht je ze gemist hebben, dan vind je hieronder de blog die deze week ook online is gekomen.

Normaal gesproken wel, maar ik was deze week zo moe en gaar van het warme weer dat ik het echt niet voor elkaar heb gekregen om er een blog uit te persen. Dus daarom een mooie winterse foto om wat af te koelen.

lapland poolcirkel sneeuw finland

 

 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.