Weekoverzicht #12; werktrip Kenia en slapen tussen buffels en hyena’s

Chania waterval Aberdare National Park The Ark Lodge Kenia (1)

Voorlopig mijn laatste reis naar Kenia en misschien wel Afrika. Mijn favoriete continent; ik ga het zo ontzettend missen. En dus besloot ik er met volle teugen van te genieten. Maar eerst konijnenspam want zelfs als ik niet in Nederland ben, regel ik een foto voor jullie konijn-verslaving. Ik had in mijn koopwoede weer eens iets te snaaien gekocht voor de konijnen. Onderstaand hun reactie…….

Maandag; Airbnb gasten op bezoek

De zon scheen en de grond was niet keihard bevroren, dus ik ging met Soura aan de slag. Het ging alleen ontzettend moeizaam. Misschien dat de kou op haar spieren was geslagen of dat mijn zadel toch niet goed ligt. Het was in ieder geval zeker geen fijn uurtje werken.

Rituals Holy lotus organic white tea

Hmm soul shimmering…. ?!?! soms snap ik die marketing mensen niet hoor

We kregen in de avond de eerste Airbnb gasten sinds lange tijd op bezoek. Twee Taiwanezen die samen op huwelijksreis in Europa waren en graag naar Nationaal Park de Hoge Veluwe wilden om op van die witte fietsjes rond te zwabberen. Ik heb de gasten letterlijk niet gezien of gehoord. Aziaten zijn altijd zo ontzettend stil en onzichtbaar. Hopelijk financieren onze gasten op deze manier weer een paar van onze reizen dit jaar.

Rommel in auto

Een hele volksverhuizing elke dag aan werktassen en paardrijkleren

Dinsdag; vertrek naar Kenia

Ik krijg nogal eens te horen dat het lijkt alsof ik alleen maar op vakantie ben wanneer ik voor mijn werk op reis ben, dus ik dacht dat het misschien wel interessant zou zijn om eens te zien hoe mijn werkdagen er echt uit zien in plaats van alleen de foto’s te zien van giraffen en zebra’s.

08.00 Een uurtje yoga
09.00 paardrijden met Soura
11.30 lunchen, opruimen, tas pakken, douchen, een aflevering Lucifer kijken op Netflix
13.00 trip naar de gynaecoloog voor jaarlijkse check-up
14.30 langs de supermarkt voor mijn muesli-notenbollen voor onderweg in Kenia
15.00 begin werkdag; werken vanuit huis
17.00 vertrek richting Schiphol, gelukkig een zitplaats in de trein, dus kon ik lekker verder werken
18.30 avondeten op Schiphol
19.30 werken bij de gate
20.40 vertrek naar Nairobi. Ik slaap in het vliegtuig deze nacht. Iets wat ik altijd probeer te vermijden, maar ik had in de laatste paar weken van mijn werk geen andere mogelijkheid meer dan het op deze manier in te delen helaas.

snelle ontmoeting station Arnhem

Maarten kwam terug van zijn werk toen ik net onderweg was naar Kenia. Konden we elkaar nog net een kwartiertje zien op het station

Brie choco sinaasappel AH

Zou dit lekker zijn? klinkt toch als een vreemde combo

In het vliegtuig werk ik deze keer niet want mijn voorbuurman klapt al snel zijn stoel omlaag en mijn buurvrouw is hartstikke dik waardoor ze niet alleen op haar eigen stoel zit, maar ook op de mijne. Dus dan maar lekker luisterboeken luisteren en vooral heel veel slapen voor zo ver dat lukt.

stekker stopcontact kenia

Ik was werkelijk alles vergeten. Mijn wereldstekker, mijn malariapillen, mijn muts, en waarschijnlijk ook mijn verstand

Woensdag; vergaderingen Nairobi

06.40 aankomst Nairobi en dan begint het lange wachten bij de douane
08.00 de douane viel alles mee dus ik was zomaar een uur eerder uit de luchthaven en kon al op tijd vertrekken met de taxi richting het hotel
09.00 aankomst hotel, inchecken en omkleden
10.00 eerste vergadering
12.00 lunch
14.30 tweede vergadering
16.00 einde werkdag en terug naar het hotel
17.00 yoga op mijn hotelkamer
18.00 een broodje als diner na mijn zware lunch en nog een uurtje werken om de mail die gedurende de dag binnen is gekomen weg te werken aangezien ik daar de komende dagen zeker geen tijd voor ga hebben.
19.00 eindelijk slapen

Donderdag; CEO, CFO, NGO, PUM, zo veel afkortingen

07.30 na 12 uur slaap eruit en ontbijten
08.30 opgehaald voor een lange autorit richting Mt Kenya. Gedurende de vijf uur durende autorit heb ik besprekingen met de nieuwe sales manager
14.30 aankomst Meru en snelle lunch
16:00 meeting met consultant en lokaal distributiepunt
18.30 diner met CEO, CFO, NGO, en nog wat meer afkortingen

Hoe kan een 5 uur durende rit 6 uur duren vraag je je misschien af? Of je gaat nu snel terug kijken om te controleren of het wel echt zes uur was? Ik werd natuurlijk niet om 8.30 opgehaald maar een kwartier te laat. En hij zei wel vijf uur, maar het hele concept tijd bestaat niet in Kenia (of Afrika). “Ik kom je zo ophalen, ik ben er bijna en we zijn al op de helft” hoor ik geregeld voorbij komen. Geen van allen zijn trouwens waar.

Niet alleen tijd is een niet bestaand concept, ook afstand. Alles is nog maar een klein stukje, we zijn er bijna of het is om de hoek. 

Nog iets wat heel bijzonder is in Kenia: naamgeving. Ik poste ooit al eens een foto van een tourist butchery. Ik passeerde donderdag ook een hotel & butchery, een pork plaza & lounge, een Swimming pool and prayer center en een Jezus is King daycare.

Gevaarlijk transport Kenia

Altijd spannend of dat touwtje niet knapt voordat we er langs zijn

Kwekerij Kenia

We stopten bij de Intratuin in Kenia

Vrijdag; projectbesprekingen bij Keniaanse cooperatie

07.00 ontbijt en voorbespreking
09.30 begin met ochtendgebed en daarna een presentatie van mij, gevolgd door projectbesprekingen met alle stakeholders. Uiteraard sluiten we ook af met een gebed. God zou het knap van me vinden dat ik zo actief mee doe.
17.00 terug in het hotel en tijd voor een avond yoga sessie om de dag ontspannen af te sluiten
18.00 tijdens het eten alle mail van de afgelopen twee dagen wegwerken en nog een meeting om het vervolg van het project te bespreken nadat ik bij mijn huidige baan weg ben.

Tijd is echt een bizar concept. We zouden om tien uur beginnen en uiteindelijk begonnen we om half 12. Het diner op donderdag zou om zes uur zijn, maar uiteindelijk was iedereen er om acht uur. Ze zouden met vier mensen komen, maar ze kwamen met twaalf mensen, ook zoiets. Gelukkig gaat dat twee kanten op en kan ik ook gerust een uur te laat ergens komen of een dag van tevoren het hele programma omgooien.

Straatbeeld Kenia Meru

Elsa Hotel is bij de houtskoolwinkel en de ezelparkeerplaats rechtsaf.

Zaterdag; training en seminar

06.00 vroeg eruit om naar Nyeri te reizen, want zelfs op zaterdag wordt er gewoon gewerkt.
10.00 training en seminar die ik de hele dag ga geven. Uiteraard beginnen we niet om tien uur maar om half twaalf.
15.00 einde seminar
16.00 aankomst hotel in Aberdare National Park in het beste, mooiste, meest fantastische plekje op aarde; The Ark Lodge. Deze lodge staat aan een enorme waterplas. Hier werd ik omringd door wilde dieren. Vanuit mijn slaapkamerraam kon ik naar vechtende buffels kijken, hyena’s zien rond rennen en de meest fantastische vogels voorbij zien wandelen op slechts een paar meter afstand. Geen hekken, geen stroomdraden en als ik iets te ver over de rand hing, kon ik de grote antilopes aanraken.

Voor Kenianen is het heel normaal om op de evenaar te wonen, maar ik blijf het elke keer wanneer ik er langs rijd nog steeds gaaf vinden. Dit is gewoon precies het midden van de aarde. Waar dagen en nachten altijd even lang zijn en waar zomer en winter niet bestaan. Onderstaande foto van mij op de evenaar is genomen op 1950 meter boven zeeniveau.

Mount Kenia

Mt Kenia in de verte. De enige plek in Kenia waar wel sneeuw te vinden is

Meru Slopes Hotel Kenia

Zonsopkomst op mijn balkonnetje. De lucht in Afrika is zo veel fotogenieker

Straatbeeld Kenia Meru

Random ergens op straat in Meru. Ik word altijd goed in de gaten gehouden als bleekscheet

Evenaar Nanyuki Kenia

Zondag; wilde dieren spotten in Aberdare National Park

Op zondagen gaan Kenianen naar de kerk, dus had ik verplicht een dag vrij. Ik zie graag iets van een land wanneer ik er ben, dus had vlak bij Nyeri mezelf ingecheckt in Aberdare Nationaal Park. Voordat jullie de declaratiefraude politie op me af sturen; ik betaal voor dergelijke activiteiten uiteraard volledig zelf aangezien het overduidelijk geen werk is.

Aberdare National Park The Ark Lodge Kenia (2)

Hard aan het werk 😉

Aberdare National Park in Kenia moet toch wel het mooiste natuurpark zijn wat ik ooit in mijn leven heb bezocht. Het landschap wisselt van bamboebos naar dichtbegroeid regenwoud en van open graslanden naar modderige waterlandschappen. Zo veel variatie in zo’n korte tijd. Ik reis naar 2.800 meter hoogte om daar een magisch mooie waterval te bezoeken. Urenlang komen we niemand tegen. Geen auto’s, geen bebouwing, alleen natuur en wilde dieren.

Aberdare National Park The Ark Lodge Kenia (1)

Spectaculaire waterval met gratis regenboog

En ik zag nogal wat wilde dieren. Fluffy, wit/zwarte aapjes die net gered zijn van met uitsterven bedreigd zijn, nog meer buffels, olifanten, ontelbaar veel verschillende soorten antilopen en vogels in de meest bijzondere kleuren en het meest gore, enge mierennest wat ik ooit heb gezien.

Aberdare National Park The Ark Lodge Kenia

Olifant tussen de dode bamboestokken

Die mieren maken een geul in de weg en bouwen dan van levende mieren hier een dak overheen. Door deze half levende tunnel transporteren bizar grote mieren de eitjes naar een ander gat in de grond. Blijkbaar zijn het mieren met een extreem pijnlijke beet, dus ik filmde natuurlijk met mijn hand bijna in het nest…….

Aberdare National Park The Ark Lodge Kenia

Vieze, gore mierentunnel met giftige mieren

Nu we het toch over kansloze acties hebben. De volgende situatie speelde zich op dezelfde dag af:

Gids: “we kunnen er hier uit. Is een mooie picknickplek.”
Ik: “maar er staan buffels.”
Gids: “ja maar het is een picknickplek dus we mogen eruit.”
Ik: “ja maar er staan buffels.”
Gids: “deze buffels doen niks.”
Ik: “hoe zie je dat?”
Gids: “deze hebben al gegeten.”
Ik: “ok, neem dan maar een foto van mij met de buffels.” 😂
Ter info: in Afrika sterven elk jaar meer mensen door een aanval van een buffel (ook wel widow maker genoemd) dan elk ander dier. Al beweren ze dat ook van nijlpaarden.

Aberdare National Park The Ark Lodge Kenia

Ik op een grasveldje samen met drie mannetjes buffels

Mocht je ze gemist hebben?

Mocht je ze gemist hebben, dan vind je hieronder de blog die deze week ook online is gekomen.

Citytrip Agadir; bezienswaardigheden, budget en handige tips; Ik hoop niet dat je speciaal naar Marokko komt voor enkel een citytrip naar Agadir, want dat is het eerlijk gezegd niet waard. Mocht je onverhoopt toch verzeild raken in Agadir, dan kun je je daar prima een dag of twee vermaken. Waarmee dan? Check voor mijn Agadir tips deze blog inclusief kaart, budget tips en veel foto’s.

Agadir Marokko Mohammed V moskee

Mohammed V moskee in Agadir

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.