Weekoverzicht #6; vegan gefaald, zero waste lezing en alweer een nieuw paardrijzadel

Porseleinen cactus Praxis

Ik ben na 2,5 week gestopt met onze vegan probeermaand. Ik leerde alles over minder afval produceren en ik kocht alweer een nieuwe zadel. Maar eerst konijnenspam. 

Maandag; nieuwe voorraad gratis groente en fruit

Nu hebben jullie dat liedje in je hoofd hè 🙂 Alsjeblieft!

Hoe het is afgelopen met de duif die we hadden gevonden? Via de website waar je gevonden duiven kunt melden, vonden we de eigenaar. Hij stond een uur later bij ons op de stoep. Het was een van zijn beste wedstrijdduiven. Blijkbaar had er eerder die dag een roofvogel rond gevlogen en waren zijn duiven daar heel erg van geschrokken. De ene duif had hij gevonden, de andere duif was vermist geraakt. Die vermiste duif had het bijna tot huis gehaald want die man woonde maar een paar minuten bij ons vandaan. Mysterie opgelost, duif gered!

Zonsondergang bos Schaarsbergen

Supermooie zonsondergang in het bos tijdens onze wandeling (grond is te bevroren om te rijden)

Ik haalde een nieuwe voorraad van groente, fruit en brood op. Het kaki-seizoen zit er aan te komen. Het wat?!? Ja, kaki’s dus. Een soort fruit wat lijkt op een oranje tomaat of een uit de kluiten gewassen rozenbottel. Blijkbaar zijn marktkoopmannen niet zo heel goed in kaki’s inkopen waardoor deze in grote getale over blijven. Ik haalde de volgende voorraad op:

 • Twee broccoli’s
 • Asperges
 • Doosje bramen
 • 14 mangos
 • Bloemkool
 • 3 paprika’s
 • Doos rode druiven
 • 7 avocado’s
 • Lychees
 • 5 kilo tomaten
 • Kaki’s
 • 2x een half brood

Met deze voorraad maakten Maarten en ik weer een paar lekkere avondmaaltijden. Ik maakte heel veel tomatensaus voor over de pasta zodat we altijd iets in de vriezer hebben liggen. Maarten maakte een broccoli/bloemkoolsoep met sojaroom. En ik maakte als toetje fruitsmoothies met soja-vanille yoghurt. Kon ik mooi een paar kaki’s in stoppen zonder dat je er erg veel van merkt.

Veganistische avondmaaltijd: spaghetti met pittige tomatensaus, broccoli en vegan vissticks

Fruit en Veggies verovering

Fruit en veggies verovering. De konijnen waren erg blij met de broccoli. De rest verdween in de soep en tomatensaus.

Dinsdag: zero waste uitdaging

Na het werk gingen Maarten en ik naar een superschattig restaurantje in Nijmegen. Een stukje buiten het centrum vind je Tati. Blijkbaar heeft Nijmegen vooral buiten het centrum hele leuke plekken om te eten want dit is al het derde plekje wat we buiten het centrum vonden. Bij Tati maken ze de lekkerste vegan en vegetarische gerechten en de inrichting is een ware kleurexplosie. Vooral de paddestoelen-miso lasagne is een aanrader.

Maar de eigenlijke reden waarom we in Nijmegen waren, was voor de Nijmeegse Afval Challenge.  En dan niet afvallen in kilo’s buikvet, maar in kilo’s afval wat we produceren. Er was een lezing over het verminderen van je afvalberg in OPEN Slow Cafe. Weet je bijvoorbeeld wat al die logo’s op de achterkant van je plastic verpakkingen betekenen? Ik zeker niet. In mijn wereld is plastic gewoon plastic, maar het blijkt dat niet al het plastic even makkelijk gerecycled kan worden. Daarnaast blijkt er heel wat plastic te zijn wat oplost in je eten (IEUHW!!) dus ook niet elke verpakking is geschikt om meer dan eens te gebruiken. Thuis meteen schoon schip gemaakt in onze plastic bakjes keukenla.

Veganistische avondmaaltijd: lasagne van linzenpasta, paddenstoelen, miso,
snijbiet, hazelnoten en een vegan bechamel (met dank aan Tati in Nijmegen)

logo's plastic

Wat betekent PET1 en PET5? En alle PET’s die daar tussen zitten?

Woensdag; vroegtijdige stop veganmaand

Ik maakte na het werk eerst een stop bij de Divoza (een hele grote paardenspullen winkel). Het rare van manege’s en pensionstallen is dat er altijd op mysterieuze wijze allerlei spullen verdwijnen. Zo hadden we jarenlang heel veel longeerzwepen staan en van de een op de andere dag waren er daar nog 0 van over.

Longeren is de perfecte manier om je paard in balans te krijgen en aan het werk te zetten zonder dat je je paard in de weg zit. Soura luistert perfect dus ik heb die zweep niet nodig om haar harder te laten lopen of om haar iets te laten doen. Die zweep  is het verlengstuk van mijn arm om duidelijk aan te geven welk deel van haar lijf iets anders moet doen. Bij longeren lopen paarden een eind bij de persoon in het midden vandaan, dus om duidelijk signalen te geven heb ik een lange arm nodig. Paarden bewegen van druk af (ook virtuele druk) en buigen bijvoorbeeld verder in wanneer je naar hun buik wijst. Hiermee kan ik haar laten fitnessen en symmetrisch bespierd maken zodat ze nog heel lang gezond blijft.

Divoza Heteren
Oneindig veel paardendekjes
Divoza Heteren

Oude paardendekens krijgen bij in Arnhem zelfs een nieuw leven. Deze worden verzameld voor daklozen. Lang leve recyclen.

Ik kan niet zonder kaas en ben na 2,5 week gestopt met ons vegan-probeerproject. Ik mis pasta met spinazieroomsaus en gorgonzola. Ik mis kaas op mijn brood. Ik mis pizza. En precies die dingen zijn allemaal veel te veel werk om te vervangen. De AH XL verkoopt 1 soort veganistische kaas en die is alleen geschikt als tosti of voor op je hamburger. Er zit kraak nog smaak aan en voor op brood is dat wat mij betreft absoluut geen alternatief.

Er zijn nog wel andere kazen van dit merk, maar die moet ik dan weer online gaan bestellen en extra werk is precies waar ik geen zin in heb. Pizza is ook zo’n ding, die moet ik dan helemaal zelf gaan maken want op elke pizza zit kaas, wat naar mijn idee volledig voorbij gaat aan het idee achter pizza, namelijk ‘makkelijk en snel’.

Heeft dit project me dan nog wel iets opgeleverd? Jazeker! Ik ben best veel plantaardige alternatieven tegen gekomen die eigenlijk net zo lekker zijn als de producten met dierlijke ingrediënten. Zo zijn soja-kookroom en soja-yoghurt super geschikt voor koken en het maken van smoothies. We hebben heel veel veganistische producten als hamburgers, kroketten en loempia’s ontdekt. Qua rijstgerechten blijk ik al heel vaak veganistisch te koken en ook een groot deel van de pasta die ik maak is veganistisch.

Veganistische avondmaaltijd: niet dus. We aten spaghetti met tomatensaus, vegetarisch gehakt en geraspte kaas

houtstapel

Op stal ligt het nieuwe hout al weer klaar voor komende winter

Donderdag; naaiproject

Nog maar weer een dag een rondje wandelen met Soura. De hele week is de grond keihard bevroren dus rijden kan voorlopig niet. Ik dacht dat het wel gezellig was om via Hotel Warnsborn te wandelen. Was ik natuurlijk even vergeten dat mijn paard niet spoort. Ze stond te snuiven als een of andere T-rex in Jurassic Park.

Thuis stond mijn moeder op de stoep om mijn nieuwe jurk verder af te maken en bij te kletsen. Die jurk was nog wel een probleem. Rekbare en niet rekbare stof over elkaar zijn blijkbaar niet zo makkelijk te vermaken dus ik had een project gevonden waar mijn moeder uren zoet mee was. Gelukkig kreeg ze daar mijn geweldige gezelschap voor terug 🙂 .

Bont paard op het blok kunstjes

Als het achter je veel interessanter is maar je niet van je boomstam af mag stappen #lenigpaard

Vrijdag; een avond alleen

Een avond in mijn eentje. Maarten was er niet dus ik had het rijk voor mezelf. Wanneer ik alleen thuis ben word ik altijd een fanatieke opruimer. Dus ik vond zowaar nog spullen die ik op Marktplaats kon verkopen, ik ruimde mijn digitale leven op en ik begon op Netflix aan de Australische serie Glitch (aanrader!) over het mysterie rondom mensen die terugkeren uit de dood.

En zoals altijd met Netflix bedacht ik me om middernacht dat ik al drie uur niet meer van de bank was opgestaan. Misschien moet ik niet een maand vegan gaan, maar een maand zonder Netflix. Doordat alle afleveringen automatisch verder gaan, zit ik er echt veel te veel uren achter. Zou best eens gezond kunnen zijn om een keertje te minderen.selfie

mangogele muur

Ondergaande zon op de mangogele muur

Zaterdag; update van mijn situps

Mijn situp-project om mijn elasticiteit-verliezende buikspieren weer in model te krijgen loopt nog steeds. Ik win zeker niet de sportprijs voor inzet, maar ik denk dan altijd maar zo; iets doen is beter dan niets doen!

De rest van mijn zaterdag bestond uit waar mijn zaterdag altijd uit bestaat; konijnen schoonmaken, naar Soura en Netflix kijken tot Maarten terug was. Ik had ontzettend zware hoofdpijn dus ik lag er vroeg in. Blijkbaar had ik het nodig na mijn lange Netflix-nacht van vrijdag want ik werd elf uur later pas weer wakker.

Bont paard zakt door ijs

Mijn lichtvoetige, ranke, elegante pony zakte natuurlijk direct door het ijs.

Zondag; nieuw zadel

Wat een fijne lummelzondag. Maarten, ik en Soura maakten eerst een lekkere lange boswandeling. De bovenste laag van de grond was veranderd in drek terwijl de onderlaag nog bevroren was dus nog steeds niet geschikt om lekker te rijden. Er komt dooi aan, maar ook weer regen, dus voorlopig zitten lange ritten er nog steeds niet in. In ieder geval niet met mijn instelling bij regen (mooi-weer ruiter die smelt van regen).

Bont paard bij houtstapel

Heel veel hout gekapt in het bos, minimensje en minipaardje

Vanaf stal door naar de woonboulevard voor nieuwe tuinlampen. Ik probeer al een jaar op Marktplaats tweedehands tuinlampen te regelen. Twee grondspots had ik een jaar geleden al gevonden, maar de twee staande lampen waren nergens te vinden. Dus ik was er klaar mee en heb twee nieuwe gekocht bij de Praxis.

Porseleinen cactus Praxis

Ik kocht niet alleen buitenlampen maar ook twee hele schattige cactussen

Net toen Maarten en ik romantisch zaten te eten bij de McDonalds regelde ik via Facebook nog dat ik een tweedehands zadel kocht. De Veggieburger van de McDonalds is trouwens geen aanrader. Het was wel de burger met de meeste vezels van de hele McDonalds menukaart. Ik zat zo eens de calorieën van onze fastfoodlunch uit te rekenen en kwam op 1.000 Kcal uit. Dus als avondeten konden we alleen nog maar bleekselderij eten. Niet normaal hoe ze zoveel calorieën in zo weinig eten weten te proppen.

McDonalds McVeggie

1.000 calorieën naar binnen gewerkt

Anyway; een nieuw zadel dus, want ik had er pas twee (ahum). Maar het was zo’n ontzettend mooi zadel dat ik die kans niet voorbij kon laten gaan. Een supergaaf endurance zadel voor al mijn lange afstandstrainingen deze zomer. Mijn eerste zadel gaat sowieso in de verkoop want zwart is zooooo 1995 dus dan heb ik er nog maar twee over (ok, ik probeer hier mezelf te overtuigen dat het heus heel nuttig is om nog een zadel te kopen).

In de middag dus weer naar stal waar een stalgenootje met het zadel klaar stond. Het leek alsof het zadel best goed lag en het reed fijn. Deze week een zadelpasser erbij om te controleren of het ook echt goed ligt en dan gaan Soura en ik trainen voor de 50 km. Ik heb er nu al zin in.

Sommer Genesis Air

Een supergaaf minimalistisch zadel zodat ik op nog langere afstanden geen schuur- en schaafwonden oploop.

Mocht je ze gemist hebben?

Mocht je ze gemist hebben, dan vind je hieronder de blog die deze week ook online is gekomen.

Review; paardrijden IJsland (dagtocht). Ga je binnenkort naar IJsland? Vlak buiten Reykjavik vind je Ishestar IJslander paardrijtochten. Maarten (beginner) en ik gingen mee op een dagtocht te paard. Mocht je twijfelen of je niet-paardrijpartner dit aan kan, lees dan deze blog met een review.

IJsland paardrijden Ishestar

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.