Weekoverzicht #5; tijd voor een sixpack en een reis naar Oman

wit konijn eet van vlinderstruik

Ik ging naar een lezing over hoe vernietigend vakanties eigenlijk zijn. Ik zag ook hoe vernietigend mijn steeds verder uitzakkende buikspieren waren.  Maar eerst konijnenspam want die gaan niet op vakantie en hebben nooit uitgezakte buikspieren. wit konijn eet van vlinderstruik

Maandag; vegetarische paté

Voor de snelle snack tussendoor op mijn werk heb ik eindelijk iets lekkers gevonden; volkoren knackebrod met veganistische paté. Ik moest iets verzinnen om die kaas te vervangen, maar ik ben te lui om allemaal gezonde salades te gaan maken. Doe mij maar lekker makkelijk uit een potje.

In de avond ging ik bij het Syrische gezin langs voor de laatste voorbereidingen van zijn Staatsexamen. Ik vraag me af of hij er al klaar voor is gezien de fouten die hij maakt. Nederlands is ook zo’n verrotte taal om te leren. De helft van zijn vragen weet ik niet eens een antwoord op.

Thuis hadden we een buitenlandse vriend op bezoek die gezellig mee bleef eten. Helaas (of is het juist gelukkig?) voor hem at hij veganistisch mee. Tot nu toe is het avondeten nog goed te doen veganistisch dus ik denk dat ik dat erin ga houden. Ik heb me ook eindelijk verdiept in vegetarische kaas. Niet-vegetarische kaas wordt gemaakt met stremsel. Zonder stremsel wordt de kaas niet stevig. Stremsel komt uit de maag van kalveren. Deze dieren moeten hiervoor gedood worden. De meeste stremsel wordt gewonnen uit kalveren die voor hun vlees geslacht werden dus het is een bijproduct van de vleeskalveren. Niet helemaal wat ik in gedachten had voor mijn kaas. Gelukkig zijn er ook heel veel kazen die met plantaardig stremsel worden gemaakt dus voortaan stappen we daar op over.

Veganistische avondmaaltijd: chicken tonight met vegetarische kipstukjes, snijbonen, cashewnoten, verse mango en rijst met rozijnen.

knackebrod met vegetarische paté

Weekoverzicht (9)

Dinsdag; ik ben een rampzoeker

In de ochtend naar de orthodontist. Dat was een grote chaos. Het brandalarm was afgegaan waardoor iedereen het gebouw moest verlaten. Dus ook de mensen die bij de kaakchirurg lagen en hun halve kaak eraf hadden liggen (IEUHW!). Een beetje later dan gepland lag ik in mijn stoel voor een tweede poging om ringen om mijn kiezen te plaatsen. Orthodontist Radboud Nijmegen

Nu loopt er een metaaldraad over mijn verhemelte tussen die twee kiezen om ze bij te draaien. Maar het voelt zwaar verrot. Niet omdat het pijn doet, maar omdat mijn tong ernstig beperkt wordt in zijn vrijheid en ik dus een heel deel van de letters niet meer normaal uit kan spreken. Beetje jammer wanneer je werk voornamelijk bestaat uit praten.

Het was ook eindelijk een dagje supermooi weer. Ik ben een uur eerder van kantoor weg gegaan om met Soura een hele fijne buitenrit te maken. Soura heeft maar een woordenschat van 15 woorden, dus daar hoef ik niet al te veel tegen te zeggen. Kom ik ook niet in de knoop met mijn beugel.

Paardrijden zonsondergang Koningshei

Met de zonsondergang over de hei rijden

In de avond reisde ik naar Utrecht op en neer voor een lezing ‘Vernietigende Vakanties: Reizen we de aarde kapot?’ Hoogleraar Filosofie van de Erasmus Universiteit hield een lezing over de ethiek van het reizen en hoe verantwoord is het om de toerist uit te hangen. Hij noemde een paar hele interessante punten in zijn lezing waaronder disaster tourism. Hiermee verwijst hij naar het bezoeken van rampgebieden en rampplekken zoals vluchtelingenkampen, Ground Zero, Auschwitz en Tsjernobyl.

Maarten en ik hadden bedacht om tijdens onze Midlife Retirement Roadtrip via Tsjernobyl te rijden. We doen dus ook aan disaster tourism. Niet omdat ik me nou zo erg inzet tegen kernenergie en met eigen ogen de desastreuze gevolgen ervan wil zien. Nee, eigenlijk alleen maar uit nieuwsgierigheid. Misschien wel een heel erg misplaatste nieuwsgierigheid. En dat was niet het enige confronterende. Het ging ook over uniek zijn, locals ontmoeten, buiten de gebaande paden gaan, reizen vs vakantie en hoe dit allemaal nep en onmogelijk is. Je leert locals niet kennen wanneer je een paar dagen in een stad rond hangt. Buiten de gebaande paden gaan is onmogelijk, iedereen is overal al geweest. En uniek zijn? Dat is niemand meer (of we zijn het juist allemaal). Hij ging dieper in op wat de achterliggende redenen van mensen zijn om dit allemaal te willen. Ik plaatste afgelopen week al een artikel van deze hoogleraar op Facebook.

Veganistische maaltijd: rijst Rendang met snijbonen, paprika en broccoli 

Vernietigende vakanties lezing

Woensdag; Netflix tips

En de regen is weer terug. Gelukkig had ik wat boeken om me bezig te houden. Onderweg naar mijn paard staat een schattig mini-bibliotheekje. Ik heb daar een paar boeken geruild voor twee nieuwe. Dat is natuurlijk een heel goed voornemen om meer boeken te lezen, maar in de praktijk hang ik natuurlijk gewoon voor Netflix.

Ik spendeerde een groot deel van de middag en avond aan het kijken van:

 • Salvation: over de ondergang van de aarde door een komeet en een student en multimiljonair die dat gaan voorkomen. Een soort Armagedon maar dan zonder Bruce Willis.
 • Bölger: een Noorse rampenfilm over het Geirangerfjord. Supervermakelijk.
 • Homeland seizoen 6: CIA, FBI, intriges… het gebruikelijke drama in Amerika. Het eerste seizoen blijft het beste, maar op de een of andere manier kan ik niet stoppen met kijken.
 • The Sniffer: Russische serie over iemand die bij de politie allemaal zaken oplost doordat hij heel goed ruikt. Ik was er een tijdje terug aan begonnen, maar heb de serie afgezet omdat ik het kansloze niveau echt niet kon verdragen. Toch weer begonnen om na een halve aflevering toch weer te stoppen. Dus heb je zin een wat bizarre Russische misdaadserie? Zoek dan op Netflix The Sniffer.

Veganistische avondmaaltijd: gefaald! Ik haalde een friet speciaal en was vergeten dat daar mayo op zat.

Paardrijden tegenlicht zonsondergang

Een eenzame zonnestraal en toen was het weer terug naar troosteloze regen

Ontsnapt konijn in tuin

Een ontsnapt konijn wat vanaf haar troon uit kijkt over haar koninkrijk

Mini bibliotheek Schaarsbergen boeken ruilen

Nieuwe tweedehandsboeken voor 0 euro

Donderdag; uitgezakte buikspieren

De laatste tijd kijk ik steeds vaker naar mijn buik en denk “ik had ook wel vijf maanden zwanger kunnen zijn”. Langzaamaan begin ik te merken dat mijn broek wat minder goed dicht gaat en dat kan de bedoeling niet wezen. Qua kilo’s zit ik op een perfect gewicht; ruim binnen de grenzen van mijn BMI, dus afvallen lijkt weinig zinvol. Het lijkt ook niet eens een heel groot vet-probleem te zijn, eerder een uitzak probleem. Het is net alsof het elastiek van mijn buikspieren volledig is uit gelubberd zoals een oude sok ook altijd afzakt (kansloze analogie weer).

Tijd om daar eens wat aan te doen, want de vorm van mijn lijf is een keuze waar prima wat aan te doen is. Voor het eerst in mijn leven zal ik functioneel moeten sporten. De sportschool heb ik geen zin in. Om te beginnen niet omdat het geld en veel te veel tijd kost. Daarnaast heb ik de motivatie van een dweil, dus de kans is klein dat ik volhoud wanneer ik naar de sportschool moet.

Oplossing? Situps elke ochtend. Nou ja, behalve wanneer de wekker om half 6 gaat, dan vind ik dat ik niet hoef. Zie je wat daar in die vorige zin staat? Excuses, excuses, excuses.

Waar ik nooit excuses voor maak?!? Voor het boeken van een reis. We hebben onze tickets naar Oman geboekt!! Met vier man sterk gaan we met een jeep door de woestijn reizen, zeilen, paardrijden, wandelen, oases bezoeken. Ik hoor van iedereen dat Oman een heel mooi land is, dus dat wordt vast een supergave reis.

Veganistische maaltijd: hamburgers met komkommer, paprika, basilicumspread en cashewnotenspread

Modderig paard

Een ontzettend modderig paard. Dan maar een keer helemaal niks doen.

Vrijdag; no photo Friday

Ik werkte en ik zat voor de tv. Ik warmde het eten op in de magnetron en ik ging niet naar Soura. Ik heb niet eens foto’s genomen zo niet noemenswaardig was mijn vrijdag.

Veganistische maaltijd: restjes met loempia’s

Zaterdag; wilde ponies

Schoonmaakdag bij de konijnen en we hebben de schuur helemaal opgeruimd. We houden allebei van zo min mogelijk spullen in ons leven. De laatste paar jaar zijn we steeds meer gaan opruimen en hebben we steeds meer spullen die we eigenlijk nooit gebruiken eruit gegooid. Maar omdat Maarten zijn huis eigenlijk net een paar kamers te groot is, slibt het ook weer makkelijk dicht met allemaal spullen die je later misschien nog wel ergens voor kunt gebruiken. Misschien dat ik na mijn veganistische probeermaand wel overstap op een minimaliseer-je-leven-maand.

Blauwe druifjes opgegeten door knaagdieren

Zo zien Blauwe Druifjes eruit wanneer je konijnen los laat lopen in de tuin. We verwachten niet dat we ze dit jaar nog terug gaan zien.

Uiteraard maakte ik ook een rit met Soura, maar dat was zo’n rit waar ik eigenlijk na 5 minuten al van dacht dat het leuk zou zijn wanneer ik ook weer levend en in één stuk thuis zou komen.

Ik reed een rondje Veluwe met een stalgenootje. Beide ponies hadden de stuiterballenritus. Op zich niet heel erg, was het niet dat het ook nog eens overal spekglad was. Halverwege zetten ze het allebei op een rennen, aangestoken door elkaar’s enthousiasme en toen waren we er klaar mee. Tijd om ze een lesje te leren.

Dus begonnen we met slingeren. Van huis, naar huis, van huis, naar huis. Tot ze eindelijk door hadden dat idioot doen omdat we richting huis gingen echt geen zin had omdat we dan bij de volgende afslag doodleuk weer van huis af gingen rijden. En dat werkte, soort van. Soura had al heel rap door dat normaal doen haar sneller bij die emmer voer zou brengen dan idioot blijven doen. De pony van mijn stalgenootje was ietwat hardleers. Misschien was het wel omdat die pony van haar op de weegschaal ineens heel veel dikker geworden bleek te zijn en dacht dat ie alles er eventjes snel af kon rennen.

Na een warme douche nam ik Maarten mee naar een winkel waar ze ook tweedehands mannenkleding verkopen. De moderne geitenwollensok in mij kon het niet laten om het op z’n minst te proberen bij Maarten. Gelukkig was Maarten nog best enthousiast. Hij kwam naar buiten met een Hugo Boss overhemd en een hele dikke trui.

We sloten de dag af in een bijna lege bioscoop bij de The Maze Runner.

Veganistische maaltijd: in knoflook gebakken broccoli, noten en rijst met een cashewnotenpasta om het smeuïg te maken

Weekoverzicht (13)wit konijn eet van vlinderstruik

Zondag; lazy sunday

De dag begon met sneeuw, gelukkig kwam daar later zon voor in de plaats. Beetje jammer van die snijdende wind waardoor buiten zijn net even iets minder leuk was dan naar buiten kijken. sneeuw op kunstgras

Bij de Albert Heijn ruilde ik een paar kookboeken voor een reisgids Cuba. Weer 5 boeken eruit en maar eentje erin. Ik had nog geen plannen om naar Cuba te gaan, maar nu ik een reisgids van Cuba heb, moet ik wel naar Cuba. Cuba klinkt als een perfecte paardrijbestemming. Misschien maar voor 2019 op de wishlist zetten.

Cuba Rough Guide ruilen

Potentiële nieuwe reisbestemming voor 2019

Voor Soura maakte ik een mooie bloemenslinger van de nepbloemen die ik nog had liggen. Van die kleine DYI projecten zijn zo super rustgevend. En dan past Soura haar bloemenfrontriem voor haar hoofdstel perfect bij haar bloemetjesdekje voor onder haar zadel. Zodra ik de modder van mijn paard af heb gebikt, zal ik ook het eindresultaat eens delen.

Op de valreep redden Maarten en ik zojuist nog even snel een duif. Zo’n chique duif met een afgetraind lijf (hij wel 🙁 ) en een gespikkeld hoofd. Gelukkig is daar de site Meld Je Gevonden Duif, waar we hem/haar hebben aangemeld. Laten we hopen dat de eigenaar deze snel op komt halen, want ik zou werkelijk niet weten wat ik met een duif moet.

Veganistische avondmaaltijd: paprika-knoflooksoep met vegetarische kroket op brood

postduif gevangen in tuin

Een duif gevangen

Mocht je ze gemist hebben?

Mocht je ze gemist hebben, dan vind je hieronder de blog die deze week ook online is gekomen.

Citytrip Arnhem; 9x doen in Arnhem. Arnhem is al vaak verkozen tot Beste Binnenstad van Nederland. En terecht! Er zijn altijd leuke evenementen, nieuwe winkels, toffe concepten en natuur op een steenworp afstand. In deze blog lees je alle plekken, winkels, restaurants en activiteiten die je echt niet mag missen wanneer je in Arnhem bent. Streetart Arnhem ArnhemLife

2 thoughts on “Weekoverzicht #5; tijd voor een sixpack en een reis naar Oman

 1. Elisa

  Leuke blog weer. Wat een negatieve professor zeg! Super dat jullie naar Oman gaan, ook goede verhalen over gehoord! Cuba is echt een aanrader. Bij Vinales en Trinidad kun je goed paardrijden, laten dat nou net de twee leukste plaatsen zijn! Wij sliepen voor gem. 18 euro per nacht bij casas particulares. Voor tips en adressen zie mijn site voor 3 blogs. Januari is mooie maand voor Cuba.

  1. My Wanderlust Diary

   Oeh dat klinkt ook nog eens als een redelijk goedkope bestemming. Dan komt Cuba zeker weten op de wishlist voor 2019! Ik zal tegen die tijd je blogs erbij pakken voor de perfecte rondreis. Thansk voor de tips.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.