Weekoverzicht #4; geen ramen, geen vaccinatie, geen pyschiatrische schoonmaakster en geen dierlijke producten

paardrijden omgevallen bomen storm

Het is de eerste volle week van mijn veganistische project. Tot nu toe gaat het erg goed en gaat het eigenlijk ook best makkelijk. Er is verbazingwekkend veel veganistisch te maken. Maar eerst konijnenspam, want dat zijn pas veganisten.

konijnen weekoverzicht

Zo ziet een fotoserie van opdringerige konijnen eruit

Maandag; geen ramen meer

Al vroeg in de ochtend zat ik in mijn winterjas in huis. De aannemer kwam langs om in de voorgevel nieuwe ramen te plaatsen. Om ervoor te zorgen dat de tv niet gejat wordt wanneer hij even naar de wc is, heb ik thuis gewerkt. IJskoud was het, zelfs met mijn winterjas aan.

thuiswerken winterjas

Thuiswerken 2.0 met een dikke jas aan

Maarten kwam met de nieuwe vangst van Fruit & Veggies thuis. Voor 0,50 eurocent haalde hij het volgende op:

 • 3 dozen frambozen
 • 1 doos bramen
 • 1 aubergine
 • 20 stukken gember (yag, iemand die ze wil hebben?)
 • 5 kiwi’s
 • ongeveer 40 mango’s
 • 7 peren
 • 1 appel
 • een bos lenteuitjes
 • 2 trossen tomaatjes
 • 5 paprika’s
 • 1 kool (geen rode kool, geen spitskool, geen idee wat voor kool dan wel)
 • minimaiskolfjes
 • doos witte druiven
 • 4 kilo snijbonen
 • champignons en shiitake
 • 4 bananen

Daar kunnen we wel even van eten. Het grootste deel van het fruit heb ik in kleine bakjes ingevroren zodat we de hele zomer yoghurtshakes kunnen maken. Van een groot deel van de groente maakte ik een verse pastasaus. Samen met noten en sla maakte ik daar een supergezonde veganistische maaltijd van. Mocht ook wel nadat we friet met pindasaus voor lunch hadden gehad (yep ook friet met pindasaus is 100% veganistisch 🙂 ).

Zo veel mensen verkijken zich volledig op wat veganistisch is, die denken dat je dan alleen nog maar bleekselderij en spinazie mag eten. Dat is absoluut niet het geval. Er liggen bij ons chocoladerepen en koekjes in de kast en we eten friet, hamburgers en chips, dus er is veel meer dan allen groente. Sommige dingen heb ik nog geen goede vervanger van gevonden. Tot nu toe mis ik kaas nog het meeste. De veganistische kaas die we hebben die niet echt smakelijk en eigenlijk alleen geschikt voor op de tosti. Dus we eten nu ineens heel veel tosti’s bij gebrek aan lunch inspiratie.

mango weekoverzicht

Heel veel mango’s voor heel veel fruitshakes

veganistisch verse pastasaus met noten en saladea

Verse pastasaus met noten en salade

Dinsdag; rekeningen avond

Best relaxt om geen trip in het vooruitzicht te hebben. In plaats van dat ik dan bezig ben met alles zo plannen dat ik het ofwel voor mijn trip af kan ronden of pas na mijn trip op kan pakken, ben ik nu bezig met leven in het moment. Ik denk niet aan komende weken, ik denk hoogstens aan morgen. En aan gisteren, want ik had nogal wat achterstallige administratie. Dus het werd tijd om rekeningen te gaan betalen.

Over een paar weken yoga ik me een hernia in Marokko en daarvoor had ik nog steeds niet alles geregeld. In Agadir moest ik nog een plek vinden om te slapen, maar dat was zo makkelijk nog niet. Agadir is in de jaren 60 bijna volledig verwoest door een aardbeving. Wat ze er voor in de plaats hebben gebouwd is over het algemeen lelijk en sfeerloos. Daarnaast heeft Agadir – behalve strand – blijkbaar bijzonder weinig te bieden. Overal lees ik dat het een saaie stad is qua bezienswaardigheden. Dus hebben we besloten om bij iemand thuis te slapen voor de gezelligheid.

paardrijden omgevallen bomen

Onder de bomen door, hopen dat ze niet omvallen

Woensdag; mandela’s kleuren en niet vaccineren

Een dagje vrij. Natuurlijk Soura bezocht. Die is al druk bezig met verharen. Niet omdat het zo warm is maar omdat de dagen rap langer worden. Dus het is tijd om de winterjas uit te trekken. Ik durfde het bos niet met haar in omdat het zo hard waaide. Al die bomen die half tegen een andere boom aanhangen storten waarschijnlijk net ter aarde wanneer ik langs loop. Geen trek in.

paard verharen

Het witte haar laat altijd als eerste los, over een paar weken pas het bruine haar

In de avond kwam er iemand langs om wat spullen die ik op de Weggeefhoek had gezet, op te halen. Meestal vind ik anders denkenden wel interessant, maar deze keer kwam er echt een uitermate irritant persoon aan de deur. Het volgende vertelde ze me in anderhalve minuut: haar kinderen zaten thuis mandela’s te kleuren, ze woonde in een sociale huisvesting woning, ze had geen werk, ze was bezig een deken te breien voor haar meditatie, ze had geen van haar kinderen gevaccineerd. Al een beetje een beeld?

Bij dat laatste was ze me helemaal kwijt. Ze begon meteen een heel relaas over dat haar moeder niet was gevaccineerd en dat die weerstand veel beter was. En ook haar kinderen hadden een veel betere weerstand dan de andere kinderen in de klas. Een beetje wetenschappelijk onderzoek is niet gebaseerd op N=3 waarnemingen en al helemaal niet op de zwaar gekleurde mening van een mediterende mandela-kleurder.

Als ze nog heel veel langer bij de deur had gestaan, had ze me waarschijnlijk ook verteld dat de aarde plat is en dat de vliegtuigstrepen eigenlijk mind-control methodes van de overheid zijn. Dus ik heb snel de deur dicht gegooid want deze manier van argumenteren is totaal niet functioneel. Andersdenkenden zijn interessant, maar mensen die nergens voor open staan, niet voor rede vatbaar zijn en waar geen normaal gesprek mee te voeren is, hoeven bij mij niet meer aan de deur te komen.

Waar ik wel trek in had, was mijn veganistische creatie. Rijst met sperziebonen, noten, kastanjechampignons, lenteuitjes en een iets te pittige zelfgemaakte pindasaus. Erg goed gelukt al zeg ik het zelf.

veganistische maaltijd met cashewnoten

Donderdag; nieuwe telefoonlens

Ik kwam thuis na mijn werk en trof een pakketje aan. Ik had een nieuwe zoomlens voor mijn telefoon besteld nadat ik in Kenia dat luipaard met mijn telefoon zonder lens niet op de foto kon krijgen. In al mijn enthousiasme om die lens te testen, vergat ik helemaal om naar Soura te gaan. Op de foto’s met mijn nieuwe zoomlens moeten jullie nog even wachten want ik heb nu alleen stiekem het huis van de overburen (>200 meter weg) zitten fotograferen.

Fitbit bandje

Mijn nieuwe Fitbit bandje kwam ook binnen. Net op tijd want de andere viel helemaal uit elkaar.

Vrijdag; geen psychiatrische schoonmaakster

Na een week een bouwvakker in huis gehad te hebben, hadden we vanmorgen eindelijk onze nieuwe schoonmaakster op bezoek. De vorige was een psychisch wrak die in 2,5 maand wel helemaal twee keer op was komen dagen (en dan vaak ook nog te laat). De rest van de tijd zei ze af, of liet ze haar vriend afbellen. Hebben we eindelijk een schoonmaakster, maakt ze nooit schoon. Dus die is eruit gegaan en we hebben er een zeer competente voor terug gevonden. Na een week aan bouwpuin en rotzooi had ze zeer veel eer van haar werk.

schimmel mini landschap

Op de paal van het weiland groeide een minibosje met minibloemetjes en minibeestjes

In de avond ging ik met een vriend van de middelbare school uit eten. Na drie restaurants vonden we er eindelijk eentje die niet vol zat. Het werd een all-you-can-eat sushi. Ze hadden er zelfs een zoete sushi met tofu. Raar!

Zoete, roze sushi met tofu

Zoete, roze sushi met tofu

We sloten de avond af in mijn favoriete underground pooltent. Vroeger (in ons geval al heel wat jaren geleden) gingen we heel vaak poolen na schooltijd. Bij de huidige scholieren is dat blijkbaar niet veranderd en dus stonden we daar als stokoude sokken tussen allemaal pubers. Helaas verloor ik met 2-1. In dat opzicht is er nog bijzonder weinig veranderd met de middelbare school potjes.

Poolcentrum Arnhem

Hier was ik nog aan de winnende hand

Zaterdag; proberen Soura een hand te geven

Schoonmaakdag met de konijnen. Over het algemeen gaat dat erg langzaam omdat ze zich werkelijk overal mee bemoeien. Vegen kan niet gebeuren zonder hulp (of in de weg lopen), iets aanvegen wordt direct weer omgespit en onze tuin is een groot lopend buffet.

konijn graven

Wanneer het gat net gedicht is, dan moet het natuurlijk meteen weer hersteld worden tot gat

Soura ging weer fanatiek aan het werk. Ondanks dat het oersaai lijkt om gelongeerd te worden (rondjes in cirkels aan een touw), vind Soura dat over het algemeen het meest leuk om te doen. Uitgezonderd meteen eten zonder aan het werk te moeten natuurlijk. Ik werk eigenlijk altijd met voerbeloning waardoor Soura tijdens het werk al eten krijgt. Hier wordt ze ontzettend fanatiek van en leert ze makkelijk wat ik van haar vraag.

paard spaanse pas

Soura probeert me een hand te geven. Als ik van Maarten dan geen hond mag, dan leer ik Soura wel pootje geven.

Eind van de middag gingen Maarten en ik naar Wild (ingesproken door Andre van Duin). Het ging over alle belevenissen van de dieren op de Veluwe. Ik rij daar ontzettend vaak paard dat het heel leuk was om al die plekken te herkennen. Het deed me ook afvragen waarom ik in al die jaren nog nooit een vos had gezien. Misschien moet ik iets minder ouwehoeren onderweg. Of een paard kopen wat iets lichtvoetiger is.

Uitzicht Arnhem station pathe

Mooi uitzicht over Arnhem vanuit de bioscoop

vegan snoep

Zelfs in de bioscoop is het makkelijk om vegan te blijven eten. Allemaal vegan snoep.

Zondag; moderne hippiedag

Ik had al de hele week zin in deze dag. Het was namelijk weer winkeltijd. Al een paar jaar volg ik Moderne Hippies (de blog). Zij organiseren de laatste tijd gelukkig weer wat vaker de Moderne Hippies markt. Dat is helemaal in Amsterdam en ondanks dat ik voor mijn werk de hele wereldbol over vlieg, voelt het heel ver weg wanneer ik in mijn vrije tijd helemaaaaaal naar Amsterdam moet. Dus dan combineren we dat met nog een paar plekken die ik al lange tijd wilde bezoeken.

Maar helaas was het voor een grote teleurstelling. We waren er in 5 minuten door heen en alles was echt ontzettend duur. Ze verkochten wel hele gave yoga broeken (voor 75 euro!!). Blijkbaar had ik in mijn hoofd een heel beeld gevormd wat totaal niet overeen kwam met de werkelijkheid. Met 20 (misschien 30) kraampjes was het een grote desillusie.

Moderne hippies markt Westergasfabriek

Niet aan mij besteed die Moderne Hippies markt

Gelukkig zaten we niet lang bij de pakken neer want ik had een heel leuk cafe om te lunchen gevonden. Met Maarten ging ik lunchen bij Noorderlicht; een supertof café op de NDSM plein. Ik wilde hier al heel lang heen, maar vond het te ver weg om zo een keer voor op en neer te rijden. Noorderlicht bevindt zich in een oude kas met uitzicht over de werf waar we genoten van een lekkere lunch. Wanneer we uit eten gaan of buiten de deur eten, dan slaan we ons (of eigenlijk mijn) veganistische project even over. Ze serveren ook hele lekkere vegetarische gerechten, dus er hoefde geen dier te sneuvelen voor mijn uitspattingen. Maar Maarten ging zelfs all the way voor de 100% vegan burger van zeewier met friet en vegan mayo terwijl ik me niet aan mijn vegan uitdaging hield en een tosti met geitenkaas naar binnen werkte.

Na de lunch splitsten onze wegen. Maarten ging richting huis terwijl ik richting een soort vrijstaat ging; De Ceuvel. Ideetje van de zwemgodin. Er was namelijk een kledingruil. Het terrein is een soort krakerswooncommunity met heel veel oude vervalen rotzooi en artistieke types met vlekken in hun kleren. De kledingruil zelf was trouwens wel ontzettend fijn (en schoon 😉 ). We gingen beide met toffe kleren naar huis. Ik ruilde een legging, paar schoenen en vest voor een nieuw vest, een jurkje en een paardrijtasje.

Maar niks kon ons voorbereiden op het hoogtepunt van deze week; het avondeten. We dachten even snel en makkelijk ergens pannekoeken te gaan eten. Dus wij lopen nietsvermoedend de pannenkoekenboot op, bleek het een all you can eat varende boot met reusachtige ballenbak te zijn. Lekker romantisch dit. Totaal uit de toon vallend tussen alle gezinnen met krijsende kinderen zaten wij als stel kinderloze wereldburgers kinderachtig onze pannenkoeken vol te stouwen met alles wat er te vinden was.

test

Varend all you can eat pannenkoekeneten en in de ballenbak rondrennen

Mocht je ze gemist hebben?

Mocht je ze gemist hebben, dan vind je hieronder de blog die deze week ook online is gekomen.

Rotterdam; beste vintage en tweedehandswinkels open op zondag. Zin in een tweedehands- en vintage shopping spree? Zondag niks te doen? Check in deze blog dan deze supergave vintage- en tweedehandswinkels in Rotterdam die allemaal open zijn op zondag.

De 9 leukste restaurants / hotspots voor vegetariërs in Arnhem. Toevallig binnenkort in Arnhem en geen idee waar je moet eten? Misschien is een van deze superfijne en hip ingerichte restaurants dan iets voor jou? Speciaal geselecteerd op het lekkere vegetarische eten, maar de meesten zijn ook geschikt voor vleeseters, mocht je echt niet zonder dode dieren in je eten kunnen 😉 . Slaatje Bla Arnhem

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.