Weekoverzicht #3; gratis groente en fruit, veganisme en blog APK

Bos storm paardrijden

Een nieuw weekoverzicht waarin het trefwoord gratis was. We kregen weer kilos gratis groente en fruit, ik regelde supergave gratis schoenen en ik trotseerde de ravage in het bos tijdens een rit met Soura. Het is ook een week waarin ik het plan heb opgevat om te kijken of het lukt om over te gaan op veganistisch. Maar eerst konijnenspam. 

konijn brood wit

Hmm… ruik ik daar iets eetbaars?

Maandag; gratis groente en fruit

Saaie vergaderingen, declaraties, mails wegwerken; dat meest spannende activiteiten van mijn baan. Yeah!

Wat wel leuk was, was de nieuwe voorraad eten die Maarten mee nam van het Fruit & Veggies project. Sinds vorige week heeft Maarten dit project weer opgepakt. Wanneer je eens in de maand als vrijwilliger een paar uur helpt, dan kun je elke week voor 50 cent groente, fruit en brood ophalen wat op de markt niet meer verkocht kan worden. Het is altijd een grote verrassing wat je krijgt. Dat maakt het ook juist zo leuk. Soms zitten er vruchten bij waar ik nog nooit van heb gehoord.

Genoeg fruit voor elke dag verse fruitshakes. En genoeg groente voor een paar heerlijke soepen. En ook heel wat ontzettend vieze groente zoals avocado en spruiten. Maar voordat we aan

Plantaardige burger AH

Vegetarische hamburgers van de Albert Heijn die precies proeven als echt vlees. Ze sputteren zelfs evenveel in de pan bij het bakken.

Dinsdag; een wig tussen mijn tanden

Orthodontisten tijd; om overbeet te voorkomen nu ze in mijn onderkaak mijn tanden aan het verplaatsen zijn, moet ook boven werk verzet worden. Na bijna een uur breekwerk is het ze niet gelukt om te doen wat ze wilden doen. Zegt de orthodontist “hmm, dan moet je de kiezen separeren”.  Nou liever niet eigenlijk, separeren klinkt niet best. Wat separeren is? Ze plaatsen dan op verschillende plekken tussen je kiezen een soort wig om ruimte te creëren. Eerst voelt het alsof er iets tussen je tanden vast zit, maar na een paar uur voelt het alsof je hele bovenkaak beurs is. Elke keer wanneer ik iets wil kauwen voelt het alsof je op een blauwe plek zit te duwen.

Tja, wie mooi wil zijn, moet pijn lijden. Wel goed voor mijn dieet. Ik eet het liefst zacht voedsel zoals friet, witbrood, zachte kaas, chocolade.

Ik ging door naar Utrecht voor een meeting met Claudia van Het Verhalenpakhuis. Ik ben een jaar op weg met mijn blog en wilde graag een APK voor mijn blog. Ik ben helemaal niet thuis in laadsnelheid, mobiele geschiktheid, SEO en allerlei andere blog-ongein. In een paar uurtjes liepen we mijn hele blog door en gaf ze me supergoede tips over waar ik nog kan verbeteren.

Maar dat was niet de enige reden waarom ik naar Utrecht kwam. Ik had ook nog een lang overleg over Kenia en het project wat ik in Noord-Oost Kenia aan de praat probeer te krijgen. Door al het andere werk, blijft er de laatste paar maanden veel liggen, terwijl het juist deze projecten zijn die het werk zo leuk maken. Gelukkig zijn de andere partijen nog steeds enthousiast en met uitzicht op meer tijd nu ik tijdelijk niet reis kan ik de komende weken eindelijk aan de slag met deze projecten. Laat in de avond was ik eindelijk weer thuis.

Woensdag; opbrengst ingeruilde kleren

Een dag vrij om te compenseren voor alle weekenden dat ik aan het werk was. Mijn eerste doel voor 2018 is een maand veganistisch eten. Waarom? Omdat ik nieuwsgierig ben hoeveel van mijn eten nog een dierlijke component bevat en hoe moeilijk of makkelijk het is om deze te vervangen. Dus ben ik eerst met mijn stickervel door de voorraadkast gegaan om alles te stickeren met dierlijke ingrediënten. Eigenlijk viel dat best wel mee hoeveel eten ik de komende maand niet kan eten. Er zat wel eten bij waarvan ik niet had verwacht dat er dierlijke ingrediënten in zaten zoals de chips waar eiwit in zat.

Mijn moeder kwam op bezoek om me te helpen met mijn jurk die ik op de ruilbeurs in Nijmegen had gescoord. Nou ja, helpen?!? Ik schenk af en toe thee in en mijn moeder doet al het werk. Ik had natuurlijk weer iets onmogelijks bedacht dus alles moest met mijn moeder mee naar huis.

Om de tijd te doden zijn we dan maar naar Appel en Ei in Nijmegen gegaan. De kleren die we er de vorige keer in geleverd hadden, hebben 29 euro opgebracht. Dat leverde mij dan weer een paar gratis schoenen op want ik mocht het geld van mijn moeder houden voor de moeite. Naast een paar gratis schoenen kocht ik ook nog een ontzettend leuke regenjas. We aten bij een heel leuk cafétje buiten het centrum van Nijmegen; hotel en restaurant Nimma. Als jullie me al een tijdje volgen dan weet je hoe gek ik ben op een retro/vintage inrichting. Bij Nimma kom je ruim voldoende aan je trekken wanneer je hier ook van houdt. Het eten was zozo. Ik had een bonenburger maar ik houd helemaal niet van bonen en er zat niet genoeg majo bij de friet.

In ons groente- en fruit pakket zal heel veel paprika en witbrood, dus ons avondeten bestond uit een paprikasoep met wentelteefjes met banaan. Helemaal niks standaard eten. Waarom niet gewoon buiten de lijntjes kleuren en eten waar je zin in hebt? Mijn moeder had zin in wentelteefjes en Maarten en ik hadden geen zin om een hele maaltijd in elkaar te zetten.

Donderdag; storm en Soura

In alle vroegte naar Soura. De zadelmaker zou komen, maar het hoosde als een malle in Arnhem. De zadelmaker kan zijn werk alleen goed doen op een droog paard dus in het donker heb ik Soura snel een deken op gegooid. Ze staat altijd zonder deken dus ze stond heel raar naar haar nieuwe outfit te kijken. Bij windkracht 10 heeft de zadelmaker mijn nieuwe zadel nagekeken. Helaas paste er iets niet helemaal goed waardoor ik eigenlijk nog steeds niet met dit zadel kan rijden. Misschien toch maar overwegen om een helemaal nieuw zadel aan te laten meten.

De rest van de dag ben ik binnen gebleven zodat ik niet door rondvliegende daken en bomen geraakt zou worden.

Paard deken

Die outfit is niet door de keuring gekomen

Vrijdag; omgevallen bomen

De dag begon met een overleg over Oeganda en Rwanda. Met vijf andere grote bedrijven en de Nederlandse overheid gaan we aan de slag met de melkveesector in Oeganda en Rwanda. Ik ben heel benieuwd hoe dit project zich ontwikkeld. Uiteraard heb ik sowieso heel veel zin om naar Rwanda te gaan om te zien of het daar anders is dan in Oeganda.

Het was zulk mooi weer dat ik na het overleg eerst naar Soura ben gereden. De storm gisteren heeft heel veel mooie hindernissen op het pad gelegd. Soms iets te veel waardoor het meer de superslalom leek dan een buitenrit. Toch reden we met een mooi gemiddelde van ruim 10 km/uur onze rit.

Bos storm paardrijden

Slalommen om de gevallen bomen heen

Aangezien ik nog wat uren goed te maken had, heb ik tot in de avond door zitten werken tot Elisa (van de blog FlitterFever) ook in het restaurant aan kwam. Ze was net terug uit Lapland (check haar mooie foto’s hier) en had ontzettend gave activiteiten gedaan. IJsvissen (niet per se iets waar ik nou direct heel veel zin in heb), met rendieren op pad, door de sneeuw banjeren, eigenlijk is alles leuk om te doen wanneer het landschap magisch wit is. Wanneer ik al die verhalen hoor, heb ik meteen zin om naar Alaska te gaan. Maar ja, waar heb ik geen zin om naar toe te gaan? Oh wacht, Koeweit heb ik geen zin in. En misschien ook Westelijke Sahara niet.

cepes werken tosti

Een paar uurtjes werken met een vegetarische tosti erbij

Zaterdag; start van de veganistische testperiode

De eerste dag van mijn veganistisch probeertraject. De Albert Heijn kwam alle boodschappen bezorgen. Kaas wordt mijn grootste probleem. De Albert Heijn heeft zelfs volledig veganistische kaas in hun assortiment. Jammer genoeg proeft het niet zoals de lekkere oude kaas. Het is meer te vergelijken met hele jonge kaas, een beetje rubberachtig.

Tot nu toe is het zelfs qua avondeten erg makkelijk. Ik zal elke avond een maaltijd posten zodat je kunt volgen hoeveel mogelijkheden er nog zijn. Deze avond aten we hamburgers. Hamburgerbroodjes van de AH, vegetarische verse hamburgers, mosterd, curry, ui, komkommer en tomaat.

Volledig veganistische hamburger

Volledig veganistische hamburger

Zondag; Syrische taallessen

Vroeg eruit om naar het Syrische gezin te gaan. Ik was alleen even vergeten dat er altijd eten aan te pas komt. Ze hadden heel lief een heel ontbijt geregeld zodat ik niet uitgehongerd aan de dag zou beginnen. Maar ik had net een heel groot ontbijt naar binnen gewerkt dus totaal geen honger. Note to self; Syriërs zijn niet goed voor je dieet.

We hebben de hele dag examens geoefend. Ik hoop dat hij het haalt, maar ik heb er een beetje mijn twijfels over. Het voelt weer precies zoals mijn eindexamen Duits. Dan zitten we een luistertoets te maken en dan zie ik precies hoe het verhaal en de antwoorden je precies op het verkeerde been kunnen zetten. Dan weet je zeker dat het niet antwoord A is, maar tussen B en C kun je niet beslissen want precies dat ene woord waar het antwoord in verborgen zit, dat ken je nog niet. Daarom heb ik mijn luistertoets voor Duits ook met de hakken over de sloot gehaald denk ik.

Spreken hebben we ook geoefend, maar ik kreeg steeds vaker vragen waar ik het antwoord niet meer op wist. Moet je bijvoorbeeld zeggen ‘als ik jou was’ of ‘als ik jou zou zijn‘? Ik zei in eerste instantie dat eerste, maar op een gegeven moment klonk alles wat we bespraken niet meer logisch.

Regenjas Appel & Ei

In mijn nieuwe hippe regenjassie naar de taallessen

Gelukkig was daar Soura nog die precies mijn taal sprak. Die was nog steeds wel ontregeld van al die omgevallen bomen. Het pad was constant volledig geblokkeerd door bomen die helemaal over het pad lagen. Soms kon ik nog net onderdoor rijden. Ik hoop dan maar dat de boom niet ineens verder in stort. Living on the wild side 😉 .

vegan cordon blue met pasta

Vegan Cordon Blue, volkoren pasta met basilicum en cashewnoten en een rucola salade

Mocht je ze gemist hebben?

Mocht je ze gemist hebben, dan vind je hieronder geen blog. Even een weekje geen blogs. Niet omdat ik niks klaar had staan, maar omdat ik er niet aan toe ben gekomen ze online in te plannen. Komende week weer allemaal mooie niet verhalen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.