Het Nederlandse paspoort is niet het beste paspoort ter wereld

Noord Korea visum

Ik dacht altijd dat ik – door de plek waar ik geboren ben – onbegrensde mogelijkheden had wat betreft toegang tot andere landen. Toen ik eenmaal ging reizen kwam ik erachter dat ondanks mijn Nederlandse paspoort er toch veel deuren in eerste instantie gesloten blijven. Dit betekend vrijwel altijd visumaanvragen, dikke boekwerken aan documenten aanleveren en oneindig veel pasfoto’s maken. Ik ben als bezitter van het Nederlandse paspoort zeker niet ontevreden. Het kan altijd nog veel slechter. Wat is het beste paspoort en welk paspoort wil je zeker niet hebben?

Wist je dat Nederland niet bovenaan de lijst staat met paspoorten die de meeste grenzen openen?

Nederland staat pas op de vijfde plek. Een gedeelde vijfde plek zelfs. Er zijn 8 landen (12 in 2016) die boven ons op de lijst staan. Waar bestaat die lijst dan uit? Uit landen waarvan het paspoort je zonder visum of met een visum bij binnenkomst toegang verschaft. Er zijn dus acht landen die meer deuren openen dan het Nederlandse paspoort.

Wie staan er boven Nederland?

Nederland deelt zijn vijfde plek met Luxemburg, Frankrijk, België, Oostenrijk, Noorwegen en Portugal. Al deze landen geven tot net zoveel andere landen toegang zonder visum als Nederland.

Boven Nederland op de lijst staan de UK, Spanje, Italië, Finland, Denemarken, Zweden, Duitsland en Singapore. Singapore was de koploper van de lijst maar is dit jaar van de troon gestoten door Duitsland

Korea is de grote verrassing

Uiteraard hebben we het hier over Zuid-Korea. Het Noord Koreaanse paspoort geeft je nauwelijks ergens toegang toe maar daar kom ik straks op terug, want Noord Korea stond ook heel ergens anders dan verwacht.

Ik vond het verrassend om te zien dat Zuid Korea in 2016 boven Nederland was geëindigd. Op de een of andere manier had ik verwacht dat het alleen maar landen in de westerse wereld zouden zijn die zoveel reisvrijheid zouden geven. In 2017 staat Zuid Korea net onder Nederland. Blijkbaar veranderd er ook nogal wat op het gebied van visa gedurende een jaar. Maar ze scoren voor een niet-westers land nog steeds zeer hoog.

Wat kun je met het paspoort van Duitsland?

Ter referentie; er zijn in totaal 196 internationaal erkende onafhankelijke staten. Een Duits paspoort geeft je zonder visum toegang tot 161 landen. Nederlandse paspoorten verschaffen toegang tot 158 landen. Vorig jaar stond Nederland nog op 155 landen.

Waarin verschilt Duitsland van Nederland?

Duitsers kunnen makkelijker naar:

  • Mongolië
  • Rwanda
  • Turkije
  • Vietnam

Welk paspoort wil je zeker niet hebben?

Het zal jullie vast ook niet verbazen, maar Bangladesh, Nepal, Jemen, Somalië, Syrië, Pakistan, Irak en Afghanistan geven je toegang tot de minste landen. Afghanistan staat daarmee helemaal onderaan de lijst met slechts 23 visum vrije landen of landen waarbij je aan de grens je visum haalt.

Wat me wel verbaasde was dat Nepal ook onderaan staat. Een Nepalees paspoort geeft je zonder visum maar toegang tot 36 landen. Net zo veel als Jemen. Zelfs Sudan, Libië, Noord Korea, Iran, Eritrea, Palestina en Congo geven toegang tot meer landen.

Je zal maar Noord Koreaan zijn

En daar staat ook Noord Korea in het rijtje. Ik had verwacht dat gezien de situatie in Noord Korea en het dictatoriale leiderschap van het land dat de Noord Koreanen maar moeilijk aan een visum zouden kunnen komen, maar Noord Korea heeft toch nog 38 visum vrije bestemming in de aanbieding. Welke dan?

Als Noord Koreaan kun je zonder probleem naar Armenië, Bangladesh, Cambodja, Kaapverdië, Comoros (wie heeft er ooit van gehoord?), Ivoorkust, Djibouti, Dominica, Wit-Rusland (ook een dictatuur… hmmm), Ethiopië, Gambia, Guinea-Bissau, Guyana, Haïti, Honduras, Iran, Jordanië, Kirgizië, Laos, Macao, Madagaskar, Malawi, Malediven (ah, dus daar gaan Noord-Koreanen naar toe op vakantie), Mauritanië, Micronesië (wat zo klein is dat niemand weet waar het ligt), Mozambique, Nepal, Nicaragua, Palau, Palestina, Samoa, Seychellen, Sri Lanka, St. Vincent en Grenadines, Tanzania, Timor, Togo, Tuvalu (dat eiland wat al bijna in zee is verdwenen) en Oeganda.

Als ik het allemaal zo onder elkaar zie, dan zijn het eigenlijk best veel landen waar je als Noord-Koreaan heen mag. Al heb ik wel het vermoeden dat het uitreisvisum om Noord Korea uit te komen wel eens het meest lastig zou kunnen zijn om te krijgen.

Meer info

Heb je nou niet een Nederlands paspoort en wil je weten waar je ongeveer staat en naar welke landen je makkelijk reist? Check dan de vergelijkingssite voor paspoorten.

Noord Korea visum

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.