Weekoverzicht #36: werktrip Servië en Kroatië

Fantast castle Vojvodina Servië

Precies 7 dagen was ik in Nederland voordat ik weer vertrok naar het buitenland. Ik ging naar Servië en Kroatië en vulde daar praktisch mijn hele week mee. Maar eerst konijnenspam. Deze konijnenspam heeft deze keer wel wat uitleg nodig. Loki aka sloper wilde de houtstapel weer inkruipen dus ik had een gat gedicht met een glasplaat. Vervolgens ben ik op een afstandje gaan kijken hoe hij er niks van snapte en er telkens opnieuw tegenaan sprong (yep, mini-sadist ben ik). Toen ik op maandag naar mijn werk was, kreeg ik deze foto van Maarten door gestuurd. Blijkbaar had Loki wraak genomen door net zo lang te wurm tot hij de glasplaat om kon laten vallen.

weekoverzicht

Dan moet je je eigen werk natuurlijk even goed bewonderen

Maandag

Depressie-stand. Het nieuwe boekjaar is begonnen, dus al mijn mooie grafiekjes staan weer op 0. Al dat harde werk van vorig jaar is allemaal weg. Zucht.

Gelukkig ben ik een te grote fladderaar, dus ik had vooral zin om mijn nieuwe werktas te gaan testen op mijn buitenlandse werktrip. Zou het me lukken om met alleen die tas – zonder mijn favoriete handbagage rolkoffertje – genoeg spullen mee te kunnen nemen om het tot zaterdag vol te houden?

Dakine Trek II

Volledig bepakt voor een week. Yeah, het past!

In de avond ging ik een rondje paardrijden met mijn maandagavonddate. Zij was op vakantie, ik was op vakantie, dus het was even geleden. Gelukkig waren de paarden nog niet vergeten hoe ze ook al weer moesten scheuren en was Soura nog niet vergeten hoe ze op haar aller charmants haar appel weg kan werken.

Dinsdag

Vorige week maandagnacht kwam ik terug in Nederland en precies zeven dagen later stap ik weer in het vliegtuig. Deze keer niet voor vakantie maar voor een trip naar Servië en Kroatië. Ik zat op een fijne vlucht met allemaal oude mensen onderweg voor hun groepsreis door de Balkan.

Dakine Trek II

Op pad met mijn nieuwe tas

Mijn huurautootje opgehaald en in de zon lekker richting Servië gereden. Daar met de distributeur om de tafel en uiteraard uit eten. In de Balkan draait alles om eten. Het is goed dat ik in Kirgizië wat kilo’s kwijt ben geraakt (ik verbrande daar 3.000 – 4.000 calorieën per dag 🙂 ), want die eet ik er in de Balkan met gemak weer bij.

Eten Servië

Heel veel lokale kazen proberen

Woensdag

Zoals altijd in Servië is er geen plan. We bezochten een oud kasteel, gingen paarden kijken en gingen tot drie keer toe uit eten. Eigenlijk was het plan om twee veebedrijven te bezoeken en de nieuwe werknemer te ontmoeten. De veebedrijven werden eerst gereduceerd tot één bedrijf en vervolgens vond hij dat ik geen goede schoenen had, dus werden het er 0. De nieuwe werknemer hebben we op gewacht door weer ergens te gaan eten, maar die nieuwe werknemer heeft een dubbele baan, dus voordat ze er was, waren wij al weer weg.

Ik sliep bij een heel mooi meer in een oude villa en uiteraard gingen we aan dit meer ook weer uit eten. Inmiddels kan ik geen eten meer zien. Die grote rode homp op onderstaande foto is trouwens geen bloederig stuk vlees, het is een pannenkoek gevuld met ijs en overgoten met verse frambozenprut, maar natuurlijk weer een bizar grote portie.

Vojvodina ServiëVojvodina ServiëVojvodina ServiëVojvodina Servië

Donderdag

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken stuurde mij een update van de veiligheidssituatie in Kenia. Op zich is er al maanden weinig veranderd. Altijd dezelfde mededeling dat je demonstraties moet vermijden. Maar nu ineens was er een toevoeging. Ministerie van Buitenlandse Zaken reisadvies Kenia veiligheidsstatus

En als ik nou een plastic tasje voor mijn vuile was mee neem? Ga ik dan de gevangenis in? 🙂 We gaan het zien wanneer ik over 1,5 week weer naar Kenia ga. Uiteraard vind ik het wel een hele goede zaak dat een derde wereld land zich ook bezig houdt met het milieu. We moeten het allemaal samen doen (de Westerse wereld als meestervervuilers een beetje meer).

20170907_185242-864x648

Mijn hotel van vannacht

20170907_185045-864x648

Verderop in de straat

In vijf uur reed ik terug naar Kroatië. Deze keer zat ik niet in het troosteloze hotel wat ze normaal altijd boeken voor me, maar in een gezellig guesthouse. Misschien iets te gezellig, want als welkomstdrankje kreeg ik alweer Slivovitz aangeboden. Dit is een lokaal brouwsel met bijna 50% alcohol. Gelukkig mocht ik ook voor de kersenvodka kiezen want wat mij betreft is Slivovitz alleen geschikt om de wc mee schoon te maken.

Uiteraard ging ik ook in Kroatië weer uit eten. Gnocci met vier kazensaus. Nergens groente te bekennen. Volgens mij moet ik dit weekend opgenomen worden voor een bypassoperatie voor mijn dichtgeslibde vaten.

Kerzenwodka

Electriciteitkabels spannen over de weg

Electriciteitkabels spannen over de weg

Vrijdag

Agrarische beursdag. Saai. Niemand spreekt je taal, niemand kan Engels, er is niks te beleven. Maar de distributeur in Kroatië wilde heel graag dat ik kwam, dus prima, dan kom ik wel een dagje kijken. En het was precies zoals ik dacht… saai.  Maar we hebben wel de steeds meer verslechterende markt in Kroatië kunnen bespreken dus het was niet helemaal voor niks.

Aan het eind van de dag met mijn huurautootje richting Zagreb. Ik had die stad nog nooit echt bezocht, maar had nu een vrije avond om op avontuur te gaan de stad in. Zagreb heeft me aangenaam verrast, al was het wel propvol met toeristen. Gelukkig waren de standaard Kebab en souvenir winkeltjes er nog niet in grote getale. Midden op het grote plein was een biologische/handmade-markt aan de gang en alle terrassen waren open. Al dwalend door de stad in het donker stond om elke hoek een verrassing te wachten. Van een bizar stijl kabelbaantje tot een artistiek verantwoord park en van vegetarische eettentjes tot grote muurschilderingen.

Mijn hotel was helemaal fantastisch. Ik had voor mezelf een kamer geboekt bij het Subspace hostel. Normaal slaap ik voor mijn werk niet in hostels want dat is te veel gedoe met laptops en ik heb vooral geen zin om mijn kamer te delen. In dit hostel slaap je in je eigen cabine met alle voorzieningen binnen handbereik. Echt een geniaal concept en vooral heel relaxt dat het helemaal niet voelt als een hostel.

Subspace hostel

Hyperdesign space cube in het Subspace hostel

Zaterdag

Vroeg eruit om terug te vliegen naar Nederland. Om half 7 stond ik bij de parkeerautomaat waar blijkbaar alleen contant geld in kon. Maar ik stond niet op te letten en dacht dat ik mijn creditcard wel kon gebruiken in de gleuf voor papiergeld waardoor deze er helemaal in verdween maar er niet meer uit kwam. Tja, wat dan? Ik heb geprobeerd een kassabonnetje er achteraan te doen in de hoop dat mijn creditkaart terug kwam, maar helaas geen succes. Met iets scherps geprobeerd mijn creditkaart eruit te peuteren en toen realiseerde de machine zich ineens dat het geen geld was en spuugde gelukkig mijn creditkaart weer uit.

Poster op Arnhem centraal station

Poster op Arnhem centraal station

In Arnhem eerst met Maarten gegeten bij de Tostibar. Door Maarten zijn burnout deden we al heel lang geen leuke dingen meer samen, maar nu toch een keer op mini-avontuur. Een avontuur met veel kaas en een biertje met chilipepers.

Uiteraard kon ik het niet laten – nu ik toch eindelijk weer eens in de stad was – om een rondje door de stad te slenteren op mijn slippers, want in Kroatië en Servië was het wel lekker weer. Helaas in Arnhem niet echt, waardoor ik met mijn werktas op mijn slippers in de stromende regen van winkel naar winkel rende. Tostibar

En ik ging natuurlijk naar Soura om eens te kijken of die net zo veel had gegeten als ik afgelopen week. Halverwege  haar longeerwerk (aan een touwtje rondjes om me heen lopen) ging het regen dus kon ze haar werk mooi onderbreken met schuilen. Na al die regenbuien in Kirgizië weiger ik om ooit nog nat te regenen.

20170910_090831-1008x755

In de rij voor de waterbak

20170909_161238-1008x756

Schuilen onder de boom

Zondag

Yeah, zon! Tijd voor een rondje Veluwe om die spekkies van mijn paard af te krijgen en tijd om dit weekoverzicht af te maken. Ik denk dat mijn activiteiten daar wel ongeveer eindigen. Nou ja, behalve surfen op internet, nagellak verwijderen, Loki lastig vallen, wat blogs schrijven, een grote lunchsandwich bouwen, de planten water geven en nadenken over mijn mid-life retirement plan. Propvolle agenda dus 😉 .

Mocht je ze gemist hebben?

Mocht je ze gemist hebben, dan vind je hieronder de blog die deze week ook online is gekomen.

Korte trip Sicilië; praktische tips en bezienswaardigheden van Sicilië; voor iedereen die op Sicilië is of plannen heeft om er binnenkort naar toe te gaan, hier alvast tips over wat je echt niet mag missen wanneer je daar bent.

 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.