Winterdip; een persoonlijk verhaal over niet productieve dagen en lamlendigheid

Stress winterdip kat

Het is weer zo ver. Lamlendigheid is toegeslagen bij me. Ik heb een winterdip. Het is donker wanneer ik naar mijn werk ga. Het is donker wanneer ik naar huis ga. Het is donker wanneer ik bij mijn paard ben. Het leven wordt er donker van. Is er iets aan te doen? Misschien wel met wat van de tips uit deze blog.

Ik kan mezelf niet motiveren om ook maar iets productiefs te doen. Geen zin om te koken, geen zin om gezond te eten, geen zin om er op uit te gaan. Het liefst lig ik de hele dag in bed spelletjes te spelen op mijn telefoon. Maar ja, daar is de maatschappij niet echt op ingericht. En mijn leven trouwens ook niet. Daarbij denk ik niet dat ik heel veel vrolijker word van dagen slijten met mijn telefoon in bed. En mijn baas waarschijnlijk ook niet.

Stress winterdip kat
Stress

Lamlendigheid en verveling

lamlendig: bijv.naamw. lui, passief, futloos en zonder inspiratie beroerd, bedrukkend (Van Dale Woordenboek)

Als ik lamlendig ben, kan ik geen innerlijke motivatie vinden om er iets aan te doen. Impasse bereikt. Geen energie, en geen energie om dingen te doen die meer energie geven. Toch komt er op een gegeven moment weer zon.

Misschien is het wel goed om af en toe gewoon lekker in een winterdip te zitten. Dan remt het leven wat af. Dan kan ik opladen voor de zomer. Dan kan ik wat rustiger aan doen. Dan kan ik me vervelen. En dan komen de mooiste ideeën.

De Volkskrant schreef al eens een goed artikel over waarom vervelen zo goed is voor de mens.

‘De meeste menselijke emoties hebben een evolutionaire functie. Van angst, vreugde en bedroefdheid weten we dat het mensen helpt om te overleven. Ook verveling is evolutionair blijven hangen. Waarom? Er schuilt blijkbaar nut achter jezelf vervelen.’ 

Starend naar het zolderraam wat helemaal ondergesneeuwd is, komen de ideeën voor de mooiste blogs in me op. Hangend bij de bushalte krijg ik een geniale ingeving voor het herinrichten van de woonkamer. Wachtend op een vriendin weet ik ineens precies hoe ik die ingewikkelde casus op mijn werk aan ga pakken.

 ‘Het is goed om je brein af en toe even af te sluiten van prikkels’

Maar verveling is geen winterdip?

Er zijn geen specifieke cijfers bekent van het aantal mensen dat last heeft van een winterdip. We weten wel dat meer dan 500.000 Nederlanders last hebben van een winterdepressie. En dat de cijfers van het aantal mensen met een winterdip naar alle waarschijnlijkheid vele malen hoger liggen.

bron: Bedrock.nl

Verveling kan kort duren. Een half uurtje wachten en je verveelt je. Er is niks op tv en je verveelt je. Een winterdip is er in vele varianten en duurt veel langer dan je even vervelen. Door een winterdip heb je een overmatige behoefte aan slaap, maar zelfs als je meer slaapt, word je niet uitgerust wakker. In een winterdip ben je waarschijnlijk prikkelbaarder, passiever en heb je meer moeite met je concentreren. Dus nee, verveling is geen winterdip. En een winterdip is geen depressie.

Moet je er dan wat aan doen? Ik heb geen idee. Ik zie het maar als een hint van mijn lijf om wat rustiger aan te doen. Om op te laden. Om ruimte te geven om geïnspireerd te raken. Of gewoon om te proberen heel Netflix uit te kijken.

En in plaats van anti-winterdip tips geef ik jullie mijn favoriete lamtak tips:

  • Laat de Albert Heijn al je favoriete eten bezorgen. Bestellen kun je lekker vanuit bed doen. En ze bezorgen tot in de keuken. Dan hoef je bijna niet je bed uit.
  • Kies vooral eten uit waarvoor je niet uren in de keuken hoeft te staan.
  • Als je nog geen abonnement op Netflix hebt, neem er dan direct eentje.
  • Mijn absolute favoriet is het spelletje TwoDots voor op je mobiel. Net als Candy Crush Saga een nutteloos tijdverdrijf, maar wel een heel verslavende.
  • Zet de verwarming lekker hoog zodat je, wanneer je uit bed rolt om naar de wc te gaan, niet aan de wc-bril vast vriest.
  • Als je een partner hebt, sleur die dan gezellig een dag mee in je lamtakgedrag en ga gezellig samen lamtakken. Heb je geen partner, neem dan een heel dik kussen en doe net alsof. Een kussen heeft geen kriebelige baard, wil niet dat je drinken gaat halen en heeft geen mening over je Netflix keuzes 🙂
  • Staar uit het raam naar de wolken.
  • Verwen jezelf. Straks in het voorjaar – wanneer je energie terug keert – ga je er voor de volle 100% weer tegenaan, dus dan mag je nu best wat gas terug nemen.
  • Ga af en toe naar buiten in je skibroek, muts en sjaal. Dan is het alsof je je dekbed mee neemt op wandeling. Frisse lucht doet echt goed, maar kou niet. Dus ga op kledingstand “Siberië” en geniet van de kraakheldere lucht.
deathtostock_creative-community6

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.